Statele Unite şi aliaţii lor din NATO încearcă vineri să se înţeleagă asupra unei poziţii comune înaintea negocierilor americano-ruse de luni de la Geneva privind securitatea în Europa, la care europenii vor să fie asociaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O reuniune a miniştrilor de Externe din statele membre NATO a fost organizată prin videoconferinţă, în vederea unei suprapuneri a poziţiilor, înaintea unei lungi perioade diplomatice.

”Reuniunea răspunde unui dublu obiectiv: să rămânem uniţi şi să ne asigurăm că europenii sunt asociaţi discuţiilor privind securtatea în spaţiul european”, declară reprezentantul unei ţări europene la această reuniune.

”Întreaga situaţie geopolitică a regiunii impune ca Europa, Uniunea Europeană, să-şi prezinte viziunea asupra lucrurilor, să acţioneze şi să se aşeze la masă împreună cu părţile”, a insistat preşedintele francez Emmanuel Macron într-o reuniune, la Paris, cu membri ai Comisiei Europene (CE), prezidată de germana Ursula von der Leyen.

Negocieri americano-ruse încep luni, la Geneva, în vederea dezamorsării riscului unei intervenţii ruse în Ucraina.

După ele are loc miercuri, la Bruxelles, o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, iar joi o reuniune a Organizaţiei pentru Secruitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la care participă Ucraina şi Georgia.

Miniştrii europeni de Externe şi ai Apărării se reunesc joi şi vineri la Brest, în vestul Franţei, o reuniune la care urmează să participe seceratrul general al NATO Jens Stoltenberg.

”Nimeni nu ştie dacă (preşedintele rus) Vladimir Putin vrea să intervină în Ucraina. Rusia are enorm de pierdut într-un conflict”, consideră un diplomat european.

”Rusia vrea să-şi restabilească sfera de influenţă asupra ţărilor din apropierea sa. Ea caută să respingă NATO şi vrea să împiedice orice extindere în Ucrana şi Georgia şi char în Finlanda şi Suedia”, declară el.

”Însă, prin agresivitatea sa, ea provoacă ceea ce vrea să evite”, subliniază el.

Preşedintele finlandez Sauli Niinistö şipremierul suedez Magdalena Andersson s-au consultat vineri cu Jens Stoltenberg, pentru a se asocia negocierilor NATO cu privire la Ucraina şi la securitate în Europa.

Nicio discuţie nu este prevăzută cu privire la sancţiuni.

”NATO nu este incinta acestui lucru”, declară diplomatul citat.

Poziţiile în cadrul NATO sunt divergente.

Turcia evocă în mod deschis necesitatea unui parteneriat cu Rusia, iar Ungaria nu-şi ascunde poziţia proprusă.

Ţările din Europa Centrală sunt ostile unor negocieri cu Moscova şi nu-şi ascund perplexitatea faţă de acţiunea Statelor Unite.

”Din când în când, avem impresia că nu ştim care este obiectivul” Statelor Unite, comentează un diplomat est-european.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.