Alegerile de duminică din Spania nu au avut un câştigător clar, în condiţiile în care dreapta nu a reuşit să îndeplinească previziunile privind o victorie suficient de clară pentru a-l îndepărta de la putere pe premierul Pedro Sanchez, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cele două partide principale vor încerca să negocieze acorduri de coaliţie în vederea obţinerii unei majorităţi, însă analiştii au avertizat că procesul s-ar putea încheia cu un parlament fără majoritate şi cu noi alegeri.

După ce 100% din voturi fuseseră numărate luni la ora 1:30 a.m. (2330 GMT), Partidul Popular (PP), de centru-dreapta, aflat în opoziţie, avea 136 de locuri în parlament, în timp ce socialiştii (PSOE), aflaţi la guvernare, aveau 122 de locuri.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cele două prtde nu au reuşit să obţină cele 176 de locuri necesare pentru a guverna. Dar socialiştii au avut o evoluţie mai bună decât se preconiza, în timp ce PP nu a reuşit să obţină majoritatea clară preconizată, ceea ce a dat un caracter dramatic numărătorii voturilor.

Partidele cu cel mai mare potenţial de a juca rolul de "kingmaker" au fost aproape la egalitate, cu Vox, de extremă dreapta, obţinând 33 de locuri, şi Sumar, de extremă stânga, 31.

Rezultatul semnifică faptul că Sanchez a trecut de la un probabil statut de premier demisionar la cel de potenţial candidat la formarea unui alt guvern. De asemenea, a torpilat aproape complet perspectiva ca un partid de extremă dreapta să participe la un alt guvern european, aşa cum preconizau sondajele, cu o coaliţie între PP şi Vox.

Firma de consultanţă Teneo a plasat şansele lui Sanchez de a forma o coaliţie mult peste cele ale liderului PP, Alberto Nuñez Feijoo, cu o probabilitate de 45% ca acesta să poată negocia un acord cu Sumar, de extremă-stânga, şi cu partide mai mici. Dar a atribuit acelaşi procent de probabilitate pentru necesitatea unor noi alegeri.

Lipsa unui rezultat clar a aruncat o umbră asupra actualei preşedinţii spaniole a Consiliului Uniunii Europene şi riscă să neliniştească pieţele.

Vorbind în faţa unor susţinători entuziasmaţi în faţa sediului central al PSOE din Madrid, duminică târziu, Sanchez a declarat că spaniolii au respins "blocul care priveşte înapoi, care a propus o anulare totală a tuturor progreselor pe care le-am făcut în ultimii patru ani".

Într-un discurs mai discret la sediul PP din cealaltă parte a oraşului, Feijoo a insistat că partidul său a câştigat alegerile şi că va încerca să evite incertitudinea, vorbind cu toate partidele care doresc să formeze un guvern. Liderul Vox, Santiago Abascal, a declarat că Sanchez ar putea bloca orice încercare a dreptei de a forma un guvern.

Regele Felipe al VI-lea îl va invita pe Feijoo, cel care a obţinut cel mai mare număr de voturi, să încerce să obţină postul de prim-ministru. Într-o situaţie similară, în 2015, liderul PP Mariano Rajoy a refuzat invitaţia regelui, spunând că nu a putut obţine sprijinul necesar.

Dacă Feijoo refuză, regele s-ar putea adresa lui Sanchez cu aceeaşi cerere. Legea nu stabileşte un termen limită pentru acest proces, dar dacă niciun candidat nu asigură o majoritate în termen de două luni de la primul vot pentru desemnarea premierului, trebuie organizate noi alegeri.

Sanchez a convocat alegeri anticipate surpriză după ce stânga a pierdut în alegerile locale din luna mai.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.