Donald Trump devine cel de-al 47-lea preşedinte al Statelor Unite, potrivit predicţiilor CNN, care îi atribuie victoria într-un al patrulea stat-cheie din cele şapte, Wisconsin, ceea ce îi permite să aibă majoritatea necesară în Colegiul Electoral. Fostul preşedinte şi-a revendicat deja victoria în momentul în care avea asigurate, potrivit predicţiilor, 266 de voturi în Colegiul Electoral din cele 270 necesare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit proiecţiilor pe care le fac diverse instituţii media din SUA, până în prezent, Donald Trump a câştigat 277 voturi în Colegiul Electoral, în timp ce Kamala Harris are 224 voturi

Este nevoie de cel puţin 270 de voturi electorale (voturi reprezentative pentru statele americane în Colegiul Electoral) pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din 2024, deci Trump are acum asigurată această majoritate, potrivit predicţiei CNN.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

CITEȘTE ȘI UPDATE - ALEGERI ÎN SUA. Proiecţie CNN: Donald Trump a câştigat alegerile, într-o revenire politică istorică la Casa Albă

Deşi victoria sa părea clară, dar nu era încă certă, Donald Trump a ieşit să o revendice în momentul în care avea asigurate 266 de voturi electorale. Într-un discurs rostit în fieful său din Florida, înconjurat de familie şi colaboratori, el a promis Americii „o epocă de aur”.

CITEȘTE ȘI UPDATE - ALEGERI ÎN SUA. Donald Trump îşi revendică victoria în alegerile prezidenţiale: „Urmează epoca de aur a Americii”

LIDERII STRĂINI S-AU GRĂBIT SĂ-L FELICITE PE TRUMP

Printre primii lideri străini care s-au grăbit să-l felicite s-au numărat prietenii săi de lungă durată Benjamin Netanyahu şi Viktor Orban, premierii din Israel şi respectiv Ungaria, Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean care ştie că soarta ţării sale depinde de viitoarea politică de la Washington, dar şi Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, şi lideri din România, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN SUA. Zelenski şi Netanyahu salută călduros victoria lui Trump

CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN SUA. Emmanuel Macron şi Viktor Orban, între primii lideri străini care îl felicită pe Trump

CITEȘTE ȘI Iohannis: Felicitări preşedintelui-ales Donald Trump, pentru victorie! România este un aliat strategic puternic şi devotat al SUA

CITEȘTE ȘI Premierul Marcel Ciolacu i-a transmis felicitări lui Donald Trump: Sub noua dumneavoastră conducere, sperăm la pace şi prosperitate pentru toţi cetăţenii noştri

CITEȘTE ȘI Ciucă: Îl felicit pe preşedintele Donald Trump pentru realegerea sa şi îi urez succes lui şi Statelor Unite ale Americii

Un mesaj puternic şi important a venit de la şeful NATO, Mark Rutte, care, felicitându-l pe Donald Trump a făcut o adevărată pledoarie, cu argumente, pentru ca SUA să rămână la fel de implicate în Alianţa Nord-Atlantică. Şi preşedinta Comisiei Europene i-a transmis rapid felicitări, în mesajul ei vorbind despre beneficiile unui „parteneriat” care să evite războiul tarifelor dintre SUA şi UE care a marcat primul mandat al lui Trump la Casa Albă.

CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN SUA. Şeful NATO şi preşedinta Comisiei Europene şi îi transmit lui Trump mesaje cu subînţeles. Mark Rutte îi aduce argumente pentru ca SUA să rămână implicate în NATO

CE SPUN RUSIA, IRANUL ŞI CHINA

O declaraţie interesantă a venit de la Kremlin, care a transmis că liderul rus Vladimir Putin nu intenţionează să-l felicite pe Donald Trump pentru alegerea ca preşedinte al Statelor Unite. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a menţionat că este vorba despre „o ţară neprietenoasă” implicată „atât direct, cât şi indirect” în războiul împotriva Rusiei. Iranul, la rândul său, a spus că îi este indiferent cine vine la Casa Albă, pentru că relaţiile Teheranului cu Washingtonul vor rămâne neschimbate.

CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN SUA. Putin nu intenţionează să îl felicite pe Trump, iar Iranul spune că îi este indiferent cine se află la Casa Albă

CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN SUA. China vrea „respect reciproc şi coexistenţă paşnică” cu administraţia SUA

 O NOAPTE A ALEGERILOR MAI SCURTĂ DECÂT SE PROGNOZA

Alegerile din Statele Unite au ajuns, marţi seara, în punctul culminant - numărarea voturilor şi anunţarea rezultatelor. De la est la vest, secţiile de vot şi-au închis treptat porţile, în funcţie de fusul orar şi de programul de vot din fiecare stat, deşi au existat unele incidente legate de numeroase ameninţări cu bombă, puse de FBI pe seama Rusiei.

Imediat, au apărut primele proiecţii ale rezultatelor, în statele unde cursele electorale se diferenţiază clar, în timp ce suspansul a continuat în cazul statelor unde votul este foarte strâns şi care ar putea fi decisive pentru desemnarea câştigătorului. Potrivit proiecţiilor, Donald Trump ar fi câştigat trei dintre aceste state, Carolina de Nord, Georgia şi, mai ales, Pennsylvania. Celelalte patru state erau cu rezultate prea apropiate pentru a putea fi făcută o predicţie, dar Trump era totuşi în frunte în toate acestea.

În cele din urmă, datele au permis CNN să facă predicţia că Trump a câştigat şi un al patrulea stat-cheie, Wisconsin, ceea ce îl face câştigătorul alegerilor, adunând suficiente voturi în Colegiul Electoral.

De asemenea, republicanii au câştigat controlul asupra Senatului în alegerile de marţi, o victorie deosebit de importantă pentru ei.

În prima parte a nopţii alegerilor americane, când au început să vină rezultate şi să poată fi făcute predicţii, cele mai importante victorii erau, pentru Kamala Harris, în California şi New York, care îi aduc 54 şi respectiv 28 de voturi în Colegiul Electoral, iar pentru Donald Trump - în Texas, de unde provin 40 de voturi electorale. Aceste proiecţii timpurii veneau însă din state unde dominaţia republicană sau democrată este clară şi deocamdată nu constituiau nicio surpriză.

Rezultatele din aşa-numitele „swing states” erau cele aşteptate cu nerăbdare, cele care vor determina cu adevărat rezultatul scrutinului prezidenţial. Erau în număr de şapte, iar rezultatul în fiecare dintre ele era incert - Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania şi Wisconsin. Aici, cursele electorale erau prognozate ca fiind extrem de strânse şi, deci, predicţiile ar fi fost greu de făcut.

Experţii avertizau totodată că primele rezultate pot fi înşelătoare, din cauza particularităţilor de vot din Statele Unite, dar şi a votului anticipat.

Însă, în realitate, suspansul nu a fost atât de lung.

TRUMP CÂŞTIGĂ ÎN CAROLINA DE NORD, GEORGIA ŞI PENNSYLVANIA

Primul dintre aceste state unde s-a putut contura o predicţie - făcută de AP şi CNN - a fost Carolina de Nord, care i-ar reveni republicanului Donald Trump, cu cele 16 voturi electorale ale sale. Totuşi, surpriza nu este atât de mare, pentru că republicanul a câştigat aici şi în 2020, însă democraţii sperau că vor putea întoarce votul în favoarea lor.

CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN SUA. Proiecţie AP: Donald Trump câştigă în Carolina de Nord, unul dintre cele şapte state-cheie

CNN a făcut apoi predicţia că şi Georgia, un alt stat-cheie, îi va reveni republicanului, ceea ce îi permite să obţină alte 16 voturi importante în Colegiul Electoral. Şansele Kamalei Harris se îngustează simţitor în acest moment şi face ca victoriile în statele Wisconsin, Michigan şi Pennsylvania - în special în acesta din urmă - să fie cu atât mai importante.

CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN SUA. Donald Trump câştigă în Georgia, un al doilea stat-cheie - proiecţie CNN

În momentul în care CNN a făcut şi a treia predicţie - victorie pentru Trump în Pennsylania - republicanul părea să se îndrepte cu paşi mari spre victorie. Nu a stat pe gânduri şi a ieşit să o revendice public.

CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN SUA. CNN: Donald Trump câştigă în Pennsylvania, al treilea stat-cheie şi mai are nevoie doar de patru voturi în Colegiul Electoral
Foto: BBC
Foto: BBC

Donald Trump şi-a petrecut seara în Palm Beach, Florida, unde locuieşte, în timp ce Kamala Harris a urmărit rezultatele în Washington, la universitatea unde a studiat.

ÎNCEP SĂ SE ÎNCHIDĂ URNELE

Primele urne s-au închis la ora 1:00, ora României, apoi la ora 2:00, ora României, votul s-a încheiat în şase state americane, inclusiv în Georgia, unul dintre statele care poate să determine câştigătorul alegerilor prezidenţiale din SUA. 

CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN SUA. Neobişnuitul sistem electoral american

CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN SUA. Cum funcţionează votul marilor electori

CITEȘTE ȘI Ameninţări cu bombă întârzie procesul electoral şi în Pennsylvania, unul dintre statele-cheie. Incidente similare s-au întâmplat şi în alte patru state considerate cruciale. FBI arată cu degetul înspre Rusia

Statul Alaska şi-a închis ultimul secţiile de votare. În unele comitate s-au format cozi lungi şi instanţele au dispus ca secţiile de vot să rămână deschise până mai târziu.

Acest fief republican a fost ultimul în care s-a votat la nivel de stat, punând punct unei bătălii electorale acerbe.

Donald Trump este aşteptat să obţină cele trei voturi electorale oferite de Alaska.. 

DONALD TRUMP CÂŞTIGĂ ÎN KENTUCKY ŞI INDIANA, KAMALA HARRIS ÎN VERMONT

Primele proiecţii ale rezultatelor au început să apară după primele urne care s-au închis.

Donald Trump a câştigat Kentucky şi cele 8 voturi electorale ale sale, în timp ce Kamala Harris a câştigat Vermont şi cele 3 voturi electorale ale sale. Acestea au fost primele predicţii anunţate de mass-media din SUA în noaptea alegerilor americane.

CITEȘTE ȘI AP: Kamala Harris obţine o victorie în Vermont şi trei mari electori

Potrivit proiecţiilor CNN, fostul preşedinte Donald Trump va câştiga şi în Indiana, unde sunt în joc 11 voturi electorale. Şi în 2020,Trump a câştigat în acest stat.

DONALD TRUMP CÂŞTIGĂ ÎN VIRGINIA DE VEST

Fostul preşedinte Donald Trump va câştiga West Virginia, estimează televiziunile americane.

În Virginia de Vest sunt în joc patru voturi electorale. 

În 2020, tot Trump a câştigat în acest stat.

CITEȘTE ȘI AP: Trump obţine o victorie în West Virginia şi o conduce pe Harris cu 23 de mari electori la trei

DEMOCRAŢII PIERD MAJORITATEA ÎN SENAT

Democraţii au pierdut marţi controlul în Senat odată cu victoria republicanului Bernie Moreno în cursa din Ohio. Acesta l-a învins pe Sherrod Brown, un senator democrat aflat la al treilea mandat.

CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN SUA. Republicanii câştigă majoritatea în Senat. Bernie Moreno, de origine columbiană, va fi unul dintre cei mai bogaţi senatori americani

De asemenea, guvernatorul republican Jim Justice a câştigat un loc în Senat reprezentând West Virginia, potrivit proiecţiilor CNN.

Justice îl va înlocui pe Joe Manchin, un independent care a părăsit recent Partidul Democrat după ce s-a opus multora dintre propunerile economice ale lui Joe Biden. Manchin continuă să facă parte din grupul democraţilor, iar pierderea locului său îi apropie pe democraţi de pierderea controlului asupra camerei superioare a Congresului. Speranţele lor depind acum de victoriile candidaţilor lor în Ohio, Montana şi, posibil, Texas şi Florida - toate state roşii (republicane).

Republicanii au acum asigurate 51 din cele 100 de locuri în Senat, ceea ce le oferă o pârghie importantă de putere.

CITEȘTE ȘI Republicanii obţin un loc important în Senat, unde democraţii sunt pe punctul de a pierde majoritatea

CITEȘTE ȘI Bernie Sanders, reales senator în Vermont

TRUMP CÂŞTIGĂ ÎN FLORIDA

Fostul preşedinte Donald Trump va câştiga Florida, estimează CNN.

În Florida sunt în joc 30 de voturi electorale.

Trump a câştigat şi în 2020 în acest stat, unde are reşedinţa.

Deşi a fost cândva un stat-cheie în lupta prezidenţială, cu alegeri foarte strânse, Florida a devenit în ultimii ani un stat mai consistent republican atât în alegerile de stat, cât şi în cele federale.

TRUMP CÂŞTIGĂ ÎN OKLAHOMA

Fostul preşedinte Donald Trump va câştiga în Oklahoma, potrivit proiecţiilor CNN.

Sunt şapte voturi electorale în joc în Oklahoma.

În 2020, acest stat i-a oferit lui Trump a patra cea mai mare marjă de victorie (după Wyoming, Virginia de Vest şi Dakota de Nord).

TRUMP CÂŞTIGĂ ÎN MISSOURI

Fostul preşedinte Donald Trump va câştiga Missouri, proiectează CNN.

Sunt 10 voturi electorale în joc în Missouri.

Trump a câştigat statul şi în 2020.

TRUMP CÂŞTIGĂ ÎN TENNESSEE

Fostul preşedinte Donald Trump va câştiga Tennessee, proiectează CNN.

Sunt 11 voturi electorale în joc în Tennessee, stat câştigat tot de Trump în 2020.

HARRIS CÂŞTIGĂ ÎN DISTRICTUL COLUMBIA

Vicepreşedintele Kamala Harris va câştiga District of Columbia, proiectează CNN.

Sunt în joc trei voturi electorale în Districtul Columbia.

În 2020, Districtul Columbia i-a oferit lui Joe Biden cea mai mare marjă de victorie în alegerile generale. El a obţinut 92,1% din voturi faţă de 5,4% pentru fostul preşedinte Donald Trump.

Al 23-lea amendament la Constituţia SUA, ratificat în 1961, a acordat locuitorilor din DC dreptul de a vota în alegerile prezidenţiale. În DC se află capitala Washington.

HARRIS CÂŞTIGĂ ÎN MARYLAND

Vicepreşedintele Kamala Harris va câştiga în Maryland, proiectează CNN.

Sunt 10 voturi electorale în joc în Maryland.

În 2020, preşedintele democrat Joe Biden a câştigat în acest stat.

TRUMP CÂŞTIGĂ ÎN ALABAMA

Fostul preşedinte Donald Trump va câştiga Alabama, potrivit predicţiei CNN.

Sunt în joc nouă voturi electorale în Alabama.

În 2020, victoria i-a revenit tot lui Trump în acest stat.

HARRIS CÂŞTIGĂ ÎN MASSACHUSETTS

Candidata democrată Kamala Harris va câştiga în Massachusetts, proiectează CNN.

Sunt 11 voturi electorale în joc în acest stat, în care în alegerile prezidenţiale din 2020 victoria a revenit tot democraţilor.

TRUMP CÂŞTIGĂ ÎN ARKANSAS

Fostul preşedinte Donald Trump va câştiga Arkansas, proiectează CNN.

Sunt în joc şase voturi electorale în Arkansas.

Şi în 2020 Trump a câştigat în acest stat.

TRUMP CÂŞTIGĂ ÎN CAROLINA DE SUD

Fostul preşedinte Donald Trump va câştiga îm Carolina de Sud, unde sunt în joc nouă voturi pentru Colegiul Electoral, proiectează CNN.

Trump a câştigat în acest stat şi în 2020.

KAMALA HARRIS CÂŞTIGĂ ÎN ILLINOIS

Vicepreşedintele Kamala Harris a câştigat în Illinois, obţinând pentru democraţi cele 19 voturi electorale ale statului, potrivit predicţiei Associated Press.

Acest stat, unde locuieşte fostul preşedinte Barack Obama, este un fief democrat şi a susţinut candidaţii democraţi la preşedinţie începând din 1992. 

KAMALA HARRIS CÂŞTIGĂ ÎN DELAWARE

Democrata Kamala Harris a câştigat marţi cursa prezidenţială din Delaware, învingându-l cu uşurinţă pe republicanul Donald Trump în statul de reşedinţă al preşedintelui Joe Biden, potrivit predicţiilor Associated Pres. 

Victoria lui Harris în Delaware, un stat puternic democrat, era previzibilă, având în vedere dominaţia democraţilor asupra celor trei voturi electorale ale statului timp de decenii.

Ultimul candidat republican la preşedinţie care a câştigat în Delaware a fost George H.W. Bush în 1988. Atunci a fost şi ultima dată când alegătorii din Delaware au ales un guvernator republican.

Delegaţia pentru Congres din Delaware este compusă în întregime din democraţi, care controlează şi ambele camere ale legislativului din acest stat.

TRUMP CÂŞTIGĂ ÎN WYOMING

Fostul preşedinte Donald Trump va câştiga Wyoming, proiectează CNN.

Sunt trei voturi electorale în joc în Wyoming, stat unde a câştigat şi în 2020.

TRUMP CÂŞTIGĂ ÎN DAKOTA DE NORD ŞI ÎN DAKOTA DE SUD

Fostul preşedinte Donald Trump va câştiga în Dakota de Nord, proiectează CNN. Sunt trei voturi electorale în joc în Dakota de Nord, stat câştigat tot de el în 2020.

Aceeaşi situaţie este şi în Dakota de Sud. Tot trei voturi electorale sunt în joc, tot Donald Trump a câştigat aici şi în 2020.

TRUMP CÂŞTIGĂ ÎN TEXAS, UN STAT CARE ADUCE 40 DE VOTURI ÎN COLEGIUL ELECTORAL

Fostul preşedinte Donald Trump va câştiga Texasul, estimează CNN.

În Texas sunt în joc 40 de voturi electorale.

Trump a câştigat în acest stat şi în 2020.

Republicanii au câştigat Texasul în fiecare dintre ultimele 11 alegeri prezidenţiale. Trump a câştigat Texasul cu 5,6 puncte procentuale în 2020, cea mai mică marjă de victorie pentru un republican din 1996.

TRUMP CÂŞTIGĂ ÎN OHIO

Republicanul Donald Trump a câştigat în Ohio pentru a treia oară marţi, învingând-o pe candidata democrată Kamala Harris pentru a obţine cele 17 voturi electorale ale statului, potrivit proiecţiilor Associated Press.

Ohio a devenit un indicator prezidenţial republican fiabil în ultimii ani. Alegătorii din Ohio l-au sprijinit cu marje largi pe Trump şi în 2016 şi 2020, iar anul acesta l-au susţinut din nou.

Niciun republican nu a ajuns la Casa Albă fără să câştige în Ohio.

În 2020, Joe Biden a devenit primul democrat care a câştigat preşedinţia fără să câştige Ohio, de la John F. Kennedy în 1960.

KAMALA HARRIS CÂŞTIGĂ ÎN NEW YORK

Vicepreşedintele Kamala Harris a câştigat marţi competiţia prezidenţială în New York, obţinând cele 28 de voturi electorale ale statului, potrivit predicţiilor făcute atât de CNN, cât şi de Associated Press.

New York-ul a votat pentru democraţi în fiecare competiţie prezidenţială de când Ronald Reagan a câştigat aici alegerile în 1984.

Fostul preşedinte Donald Trump s-a străduit în mod constant să câştige teren în statul său natal, dar a pierdut New York-ul în fiecare dintre cele trei curse pentru Casa Albă.

Numărul de voturi electorale din New York este al patrulea ca pondere, după California, Texas şi Florida, dar are cu un vot mai puţin decât acum patru ani, din cauza schimbărilor demografice.

KAMALA HARRIS CÂŞTIGĂ ÎN RHODE ISLAND

Kamala Harris va câştiga în Rhode Island, conform proiecţiilor CNN. Aici sunt în joc patru voturi electorale.

Nu este o surpriză, aici a câştigat în 2020 şi democratul Joe Biden.

DONALD TRUMP CÂŞTIGĂ ÎN LOUISIANA

Fostul preşedinte Donald Trump a câştigat marţi Louisiana pentru a treia oară consecutiv la alegerile prezidenţiale, mărindu-şi numărul de voturi electorale cu opt, anunţă Associated Press.

Pe lângă sprijinul alegătorilor, Trump are diverşi aliaţi politici puternici în acest stat, inclusiv preşedintele Camerei Reprezentanţilor Mike Johnson, liderul majorităţii Steve Scalise şi guvernatorul Jeff Landry.

În Louisiana, unde Partidul Republican deţine în prezent fiecare funcţie aleasă la nivel de stat şi controlează legislativul, candidatul republican la preşedinţie a câştigat toate alegerile din 1996.

Trump a câştigat Louisiana cu 58% din voturi atât în 2016, cât şi în 2020.

TRUMP A CÂŞTIGAT ÎN MISSISIPPI

Fostul preşedinte Donald Trump a câştigat în Mississippi marţi, obţinând cele şase voturi electorale ale statului şi continuând o lungă serie de victorii pentru republicani, potrivit AP.

Ultimul candidat democrat la preşedinţie care a câştigat Mississippi a fost Jimmy Carter în 1976.

Republicanii deţin ambele locuri în Senatul SUA din Mississippi, trei din cele patru locuri în Camera Reprezentanţilor, toate cele opt funcţii în stat şi o largă majoritate în Camera Reprezentanţilor şi Senatul statului.

KAMALA HARRIS CÂŞTIGĂ ÎN NEW JERSEY

Vicepreşedintele Kamala Harris a câştigat marţi cele 14 voturi electorale din New Jersey, estimează AP.

Victoria lui Harris în faţa republicanului Donald Trump continuă dominaţia democraţilor în acest stat, care a ales candidatul democrat la preşedinţie în toate alegerile începând din 1988. Democraţii din New Jersey au cu aproape 1 milion mai mulţi alegători înregistraţi decât republicanii.

Trump are totuşi legături cu New Jersey, inclusiv cluburi de golf în tot statul. De asemenea, a operat cazinouri în staţiunea de pe litoral Atlantic City, dar acestea au dat faliment. 

DONALD TRUMP CÂŞTIGĂ ÎN MONTANA

Fostul preşedinte Donald Trump a câştigat marţi statul Montana pentru a treia oară consecutiv, adăugând astfel patru voturi electorale pentru Colegiul Electoral, potrivit Associated Press.

Montana are cu un vot electoral mai mult în acest ciclu electorale decât în precedentele două, deoarece statul a primit un loc suplimentar în Congres în urma recensământului din 2020.

Începând din 1968, Montana a revenit candidatului republican la preşedinţie în toate alegerile, cu o singură excepţie.

DONALD TRUMP CÂŞTIGĂ ÎN UTAH

Donald Trump a câştigat marţi cele şase voturi electorale ale statului Utah, potrivit AP.

Statul este un bastion republican, având o largă comunitate de mormoni. Un candidat democrat la preşedinţie nu a mai câştigat în Utah de la Lyndon B. Johnson în 1964. 

KAMALA HARRIS CÂŞTIGĂ ÎN COLORADO

Kamala Harris a câştigat marţi în Colorado, obţinând cele 10 voturi electorale ale statului, potrivit Associated Press.

Colorado a fost cândva un „swing state”, care trecea de la candidaţii prezidenţiali democraţi la cei republicani, dar a devenit albastru (democrat) în ultimele două decenii. Ultimul candidat republican la preşedinţie care a obţinut voturile electorale din Colorado a fost George W. Bush în 2004. De atunci, Colorado a sprijinit candidaţii democraţi la preşedinţie, Joe Biden câştigându-l cu uşurinţă în 2020.

Colorado a obţinut cel de-al 10-lea vot electoral după recensământul din 2020, atribuit creşterii populaţiei din jurul oraşului Denver.

DONALD TRUMP A CÂŞTIGAT ÎN NEBRASKA

Republicanul Donald Trump a câştigat marţi votul popular la nivel de stat în Nebraska pentru a treia oară consecutiv, primind două voturi din Colegiul Electoral, potrivit AP.

Nebraska este unul dintre cele două state în care se împart voturile electorale, două voturi revenind câştigătorului la nivel de stat şi câte unul câştigătorului din fiecare district al Congresului.

Trump a câştigat votul popular în Nebraska şi în 2016, şi în 2020.

Ultimul candidat democrat la preşedinţie care a câştigat votul popular la nivel de stat în Nebraska a fost Lyndon B. Johnson în 1964.

Donald Trump a câştigat marţi şi votul din Districtul 3 al Congresului din Nebraska, ceea ce îi aduce încă un vot în Colegiul Electoral. Fostul preşedinte a învins-o cu uşurinţă pe candidata democrată în cel mai conservator dintre cele trei districte ale statului, care acoperă 80 de comitate şi două fusuri orare. Districtul este, de asemenea, unul dintre cele mai conservatoare din ţară şi l-a susţinut pe Trump cu 3 la 1 atât în 2016, cât şi în 2020. Ultima dată când districtul a votat pentru un democrat care să îl reprezinte în Camera Reprezentanţilor a SUA a fost în 1958. 

KAMALA HARRIS CÂŞTIGĂ ÎN CONNECTICUT

Kamala Harris a câştigat în Connecticut marţi, extinzând lunga tendinţă a statului de a susţine candidaţii democraţi la preşedinţie şi adăugându-şi şapte voturi la numărătoarea din Colegiul Electoral, anunţă AP.

Anul acesta a fost al nouălea scrutin prezidenţial consecutiv în care alegătorii din Connecticut au favorizat candidatul democrat.

Ultimul candidat republican la preşedinţie care a câştigat statul a fost George H.W. Bush în 1988.

Fostul preşedinte Donald Trump a pierdut Connecticut de trei ori, mai întâi în faţa fostului secretar de stat Hillary Clinton, apoi în faţa lui Joe Biden şi acum în faţa lui Harris. 

DONALD TRUMP, CÂŞTIGĂTOR ÎN OHIO ŞI KANSAS

Proiecţiile CNN arată că Donald Trump câştigă în Ohio şi Kansas, două state care îi aduc câte 6 voturi în Colegiul Electoral.

Kansas este un stat republican în competiţiile prezidenţiale, dar are un guvernator democrat. A fost primul stat care a consacrat dreptul la avort în Constituţia statului prin referendum, după ce acest drept a fost anulat la nivel naţional în 2022.

CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN SUA. Optimism în creştere în rândul campaniei lui Donald Trump

HARRIS CÂŞTIGĂ ÎN CALIFORNIA, STATUL CU CELE MAI MULTE VOTURI ÎN COLEGIUL ELECTORAL

Kamala Harris va câştiga cele 54 de voturi electorale din California, potrivit predicţiilor CNN şi ABC News. Nu este o surpriză, California fiind un fief electoral democrat. Este cel mai numeros stat şi are cea mai mare pondere de voturi din Colegiul Electoral.

TRUMP CÂŞTIGĂ ÎN IDAHO

 ABC News şi CNN preconizează că Trump îşi va păstra cele patru voturi electorale din Idaho, ceea ce, din nou, nu este o surpriză.

KAMALA HARRIS CÂŞTIGĂ ÎN OREGON ŞI WASHINGTON

Vicepreşedintele Kamala Harris a câştigat marţi cele 12 voturi electorale din Washington, devansându-l pe fostul preşedinte Donald Trump într-un stat în care acesta nu este popular, potrivit Associated Press.

Washingtonul nu a mai votat pentru un candidat republican la preşedinţie de la Ronald Reagan în 1984. Preşedintele Joe Biden a câştigat Washingtonul în 2020 cu 58% din voturi faţă de mai puţin de 39% pentru Trump.

De asemenea, potrivit predicţiilor CNN, Kamala Harris a câştigat şi în Oregon, ceea ce îi aduce opt voturi în Colegiul Electoral.

KAMALA HARRIS CÂŞTIGĂ ÎN VIRGINIA ŞI NEW MEXICO

Vicepreşedintele Kamala Harris a câştigat marţi statul Virginia, adăugând 13 voturi electorale la numărătoarea sa pentru Colegiul Electoral, potrivit predicţiilor AP şi CNN.

Este treia oară când Donald Trump a pierdut în acest stat.

Candidatul democrat la preşedinţie a câştigat Virginia în fiecare scrutin începând din 2008.

Kamala Harris a câştigat şi în New Mexico marţi, obţinând încă cinci voturi electorale, potrivit predicţiilor AP.

Influenţa Partidului Democrat în New Mexico a crescut în ultimele două decenii, fostul preşedinte George W. Bush fiind ultimul republican care a câştigat statul în 2004. Harris nu a făcut nicio vizită de campanie în acest stat, însă sprijinul din zonele mai populate ale New Mexico a fost mai mare decât cel al alegătorilor din zonele conservatoare, în timp ce guvernatoarea Michelle Lujan Grisham, aflată la al doilea mandat, şi membrii delegaţiei democrate a statului din Congres au făcut campanie în numele Kamalei Harris.

KAMALA HARRIS CÂŞTIGĂ ÎN HAWAII

Vicepreşedintele Kamala Harris a câştigat în statul Hawaii, care şi-a închis cel mai târziu urnele, potrivit fusului orar, şi are, deci, patru voturi în Colegiul Electoral din partea acestui stat, potrivit predicţiilor AP şi CNN.

Este al 10-lea scrutin prezidenţial consecutiv în care Hawaii alege candidatul Partidului Democrat. Statul a ales ultima dată un republican pentru funcţia supremă în urmă cu 40 de ani, când Ronald Reagan a ieşit victorios în 1984.

Hawaii este un stat puternic „albastru”, democraţii controlând toate funcţiile alese la nivel de stat şi cele două locuri din Camera Reprezentanţilor a SUA. De asemenea, democraţii au controlat mult timp mai mult de trei sferturi din locurile din Camera şi Senatul statului.

KAMALA HARRIS CÂŞTIGĂ ÎN NEW HAMPSHIRE

Kamala Harris a câştigat în New Hampshire, continuând tradiţia de două decenii în care cele patru voturi electorale ale statului revin democraţilor, potrivit Associated Press.

New Hampshire a sprijinit democraţii în şapte din ultimele opt alegeri prezidenţiale.

Este a treia oară când republicanul Donald Trump câştigă alegerile primare ale Partidului Republican din New Hampshire, dar pierde statul în alegerile generale.

TRUMP ŞI HARRIS CÂŞTIGĂ CÂTE UN VOT ÎN MAINE

Donald Trump a câştigat unul dintre voturile electorale din Maine, relatează Associated Press. El a obţinut votul în cel de-al doilea district al statului reprezentat în Congres, care este orientat spre dreapta, în timp ce Kamala Harris a câştigat anterior votul în primul district, mai liberal, din Maine.

Celelalte două voturi electorale din stat, acordate învingătorului la nivel de stat, nu au fost anunţate încă de AP.

HARRIS CÂŞTIGĂ ÎN MINNESOTA

Kamala Harris câştigă Minnesota, conform proiecţiilor CNN. Sunt 10 voturi electorale în joc în Minnesota. 

Şi în 2020 democratul Joe Biden a câştigat acest stat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.