Peste 120 de milioane de americani vor alege al 45-lea preşedinte al Statelor Unite dintre democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump, relatează Daily Telegraph, care prezintă pas cu pas cum se va derula ziua alegerilor şi ce urmează după aceea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

VOTUL ANTICIPAT ŞI PRIN CORESPONDENŢĂ

Până pe 8 noiembrie, aproape 30 de milioane de americani vor fi votat anticipat sau prin corespondenţă.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

În multe state americane numărul celor care au votat anticipat este mai mare decât în 2012. În Texas, de exemplu, până la sfârşitul lunii octombrie votaseră anticipat peste 2.500 de oameni, faţă de 1.500 în aceeaşi perioadă a anului 2012.

Multe dintre voturile anticipate au avut loc înainte ca directorul FBI James Comey să anunţe că agenţia sa a redeschis ancheta vizând-o pe Hillary Clinton.

Potrivit datelor oficiale, s-a înregistrat o creştere a numărului hispanicilor din toate statele americane care au votat anticipat. Pe de altă parte, numărul tinerilor care au făcut acest lucru a scăzut.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ZIUA ALEGERILOR?

Pe 8 noiembrie, primele secţii de vot se vor deschide în Dixville Notch, New Hampshire. Prin tradiţie, alegătorii se strâng la miezul nopţii (marţi, 7 ora României) în sala de bal din centrul oraşului şi votează. Când toţi au votat, urnele se închid şi sunt anunţate rezultatele. Cum sătucul are numai 12 locuitori, întregul proces poate dura şi un minut.

La ora locală 6 (13 ora României) încep să se deschidă secţiile de vot pe Coasta de Est. Apoi, pe măsură ce ziua avansează, se deschid treptat secţiile din toate cele 50 de state americane şi Washington D.C, între 6 şi 7 ora locală.

Primele secţii de vot se închid la 2 ora României, când încep să fie publicate primele proiecţii

Practic, secţiile se închid, în cele mai multe state, la 19 sau 20 ora locală. Excepţie fac Iowa şi Dakota de Nord, unde urnele se închid la ora locală 21.

VOR EXISTA EXIT POLLURI?

Imediat ce se închide votul într-un stat, posturile de televiziune vor anunţa proiecţii pentru statul respectiv, pe baza sondajelor la ieşirea de la urne de pe parcursul zilei.

Acestea ar trebui să ofere o imagine destul de clară despre cine a câştigat electorii din statul respectiv.

Este posibil ca în aproximativ 10 state lupta să fie prea strânsă pentru ca rezultatul să poată fi clar la exit-polluri. În acele state, posturile de televiziune nu vor difuza proiecţii şi ca trebui aşteptat rezultatul numărătorii.

CÂND VOM AFLA CINE A CÂŞTIGAT?

De regulă, în jurul orei 23 pe Coasta de Est (miercuri, 6 ora României), este clar care candidat este câştigător, adică cine a strâns 270 de electori.

De obicei, candidatul învins îl sună pe câştigător pentru a-l felicita şi a-şi recunoaşte înfrângerea. Apoi, atât Clinton, cât şi Trump ar urma să rostească discursuri: unul pentru a revendica victoria, celălalt pentru a-şi recunoaşte înfrângerea.

Există întotdeauna riscul ca, la finalul Zilei Alegerilor, să nu fie clar câştigătorul. Unul dintre scenariile posibile poate fi a rezultatul să fie prea strâns pentru a fi decis fără numărarea tuturor voturilor.

Un alt scenariu este ca alegerile să fie contestate în instanţă, ceea ce ar putea duce la un ordin judecătoresc de renumărare.

O a treia posibilitate este ca ambii candidaţi să aibă câte 269 de electori în Colegiu, caz în care Camera Reprezentanţilor votează pentru a alege următorul preşedinte.

Alegerile prezidenţiale din anul 2000 au fost al patrulea scrutin din istoria Statelor Unite şi primul din ultimii 112 ani în care câştigătorul nu a obţinut cele mai multe voturi din partea populaţiei. Al Gore a obţinut 48,38% din sufragii, la nivel naţional, iar George W. Bush 47,87%.

Rezultatul alegerilor a fost decis în Florida, unde rezultatul a fost atât de strâns încât voturile au trebuit renumărate.

Disputa a ajuns în cele din urmă la Curtea Supremă, care, pe 12 decembrie 2000, a decis că Bush va fi preşedinte. Cinci dintre judecători au votat pentru oprirea renumărării sufragiilor şi declararea republicanului învingător, iar patru au votat împotrivă.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DUPĂ ZIUA ALEGERILOR?

În prima luni după a doua zi de miercuri din decembrie, Colegiul Electoral se reuneşte pentru a vota oficial. Anul acesta, data va fi 19 decembrie. Rezultatele sunt trimise apoi Senatului şi citite public pe 6 ianuarie.

CÂND VA FI ÎNVESTIT NOUL PREŞEDINTE?

Potrivit legii, Barack Obama este preşedinte până pe 20 ianuarie 2017 – Ziua Inaugurării – când câştigătorul scrutinului depune jurământul şi se mută la Casa Albă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.