După o campanie afectată de izbucnirea războiului în Ucraina, suveranistul Viktor Orban îşi joacă supravieţuirea politică la alegerile parlamentare de duminică din Ungaria, după 12 ani de reforme “iliberale”, notează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Împotriva lui Orban este o alianţă inedită de şase partide, decisă să îl înlăture de la putere pe autoritarul lider în vârstă de 58 de ani.

Acuzat de Bruxelles de multiple atacuri la adresa statului de drept, Viktor Orban a ţinut sub control justiţia şi mass-media, afişând totodată o viziune ultraconservatoare a societăţii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Secţiile de votare s-au deschis la ora 06.00 (04.00 GMT).

Viktor Orban “a devenit o ruşine naţională în lume: să spălăm această ruşine de pe numele Ungariei”, a fost apelul adversarului său Peter Marki-Zay, în vârstă de 49 de ani, la un ultim miting, sâmbătă, la Budapesta. “Suntem aproape de victorie”, a adăugat el, în aplauzele mulţimii strânse pe frig şi în ploaie. El a recunoscut însă că lupta a fost dură, după “12 ani de spălare a creierului”.

Pe străzi, oamenii spun că speră într-o schimbare de regim. “12 ani este prea mult, indiferent cine este conducătorul, este o nebunie”, a afirmat Laszlo Takacs, în vârstă de 62 de ani.

Însă alegerile nu vor fi decise în capitala Ungariei, unde se întrevede o victorie a opoziţiei. Cheia sunt cele 20 până la 30 de circumscripţii indecise în privinţa celor 199 de locuri în parlament.

Cel mai recent sondaj Publicus arată că tabăra Fidesz a premierului Viktor Orban şi cea formată din şase partide ale opoziţiei unite sunt umăr la umăr în intenţiile de vot. Alte sondaje arătau că Fidesz, partidul la putere, are un uşor avantaj.

Conştient de miza alegerilor, Viktor Orban le-a cerut vineri alegătorilor să meargă masiv la urne.

Războiul din Ucraina are efect şi asupra alegerilor din Ungaria. “A izbucnit războiul şi a schimbat totul”, a afirmat Orban. “Ţară contra război”, este ecuaţia simplă în opinia sa.

Pe de-o parte, un guvern care refuză să îi trimită arme Ucrainei şi să voteze sancţiuni care i-ar priva pe unguri de preţiosul petrol şi preţioasele gaze ruseşti. De de altă parte, o opoziţie care ar fi beligerantă.

Andras Pulai, de la institutul de sondare a opiniei publice Publicus, consideră că proximitatea arătată de Orban faţă de “agresorul” Vladimir Putin ar putea să se întoarcă împotriva actualului premier.

“Duminică, la urne, întrebarea va fi clară: Putin sau Europa?”, a subliniat Peter Marki-Zay, care a primit un semnal de susţinere şi din partea  lui Hillary Clinton.

Invazia din Ucraina “subliniază necesitatea combaterii autocraţiei”, a notat fosta şefă a diplomaţiei americane pe Twitter.

Pe lângă faptul că îşi vor alege parlamentarii, alegătorii din Ungaria sunt chemaţii să răspundă şi la patru întrebări legate de recenta lege anti-LGBT+, care interzice menţionarea în faţa minorilor a “schimbării de sex şi homosexualităţii”.

ONG-urile le-au cerut alegătorilor să invalideze acest referendum “nesănătos”, bifând două căsuţe în loc de una.

Secţiile de votare se vor închide la ora 19.00, însă este posibil ca rezultatele să apară abia la miezul nopţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.