La 14 mai, preşedintele Recep Tayyip Erdogan îşi va pune în joc dominaţia sa de două decenii în politica turcă înfruntându-l pe contracandidatul opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, într-un scrutin ce se anunţă istoric. Sondajele de opinie sugerează o cursă strânsă care ar putea ajunge la un al doilea tur de scrutin două săptămâni mai târziu, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La 14 mai în Turcia au loc alegeri prezidenţiale, dar şi alegeri parlamentare.

Partidul AK (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării) al lui Erdogan, cu rădăcini islamiste, are ca principal aliat MHP, un partid naţionalist.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Partidul laic CHP şi alte cinci partide formează o alianţă de opoziţie care va fi sprijinită probabil şi de principalului partid kurd, HDP, ceea ce îi conferă un avantaj în unele sondaje.

CANDIDAŢII PREZIDENŢIALI:

PREŞEDINTELE RECEP TAYYIP ERDOGAN

Erdogan, în vârstă de 69 de ani, a ajuns la putere în urmă cu 20 de ani, când Turcia a ieşit dintr-o perioadă de inflaţie galopantă, promiţând o guvernare sănătoasă după ce coaliţia de atunci a fost acuzată de proastă gestionare. La apogeul succesului său, Turcia s-a bucurat de un boom economic prelungit, cu o creştere a nivelului de trai pentru cei 85 de milioane de locuitori ai săi.

Cel mai longeviv lider al Turciei a înregistrat mai mult de zece victorii electorale şi a supravieţuit unei tentative de lovitură de stat în 2016. El a modelat ţara în funcţie de viziunea sa de societate pioasă şi conservatoare şi de actor regional asertiv, chiar dacă criticii spun că a folosit instanţele pentru a reprima disidenţa.

În campania electorală, Erdogan a încercat să influenţeze alegătorii prin promovarea marilor proiecte de infrastructură şi de construcţii, prezentând reperele industriale ale Turciei şi avertizând asupra haosului din guvern în cazul unei victorii a opoziţiei.

LIDERUL CHP KEMAL KILICDAROGLU

Kilicdaroglu, în vârstă de 74 de ani, şeful principalului partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), a fost desemnat în martie candidatul prezidenţial al alianţei de opoziţie formată din şase partide. Aflat de mult timp în umbra lui Erdogan, el nu a reuşit să reducă decalajul faţă de AKP în alegeri de când a preluat frâiele CHP, partidul său de centru-stânga, în 2010.

Fost funcţionar public, Kilicdaroglu a intrat în parlament în 2002 cu CHP, care a fost înfiinţat de fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, şi care s-a străduit să ajungă dincolo de baza sa secularistă, către conservatori. Kilicdaroglu a adoptat un ton incluziv încercând să atragă alegătorii dezamăgiţi de retorica lui Erdogan şi de proasta gestionare economică percepută, promiţând prosperitate economică, precum şi un mai mare respect pentru drepturile omului şi statul de drept.

SINAN OGAN

Sinan Ogan, în vârstă de 55 de ani, are, de asemenea, puţine perspective de victorie. Fost academician care a înfiinţat grupul de reflecţie TURKSAM, el a intrat în parlament în 2011 cu partidul de extremă dreapta MHP. El a lansat o candidatură nereuşită la conducerea MHP în 2015 şi a fost ulterior expulzat din partid.

LIDERUL PARTIDULUI PATRIEI, MUHARREM INCE, S-A RETRAS

Cu câteva zile înainte de alegerile de duminică, Muharrem Ince, s-a retras din cursa electorală, o mişcare ce i-ar putea spori şansele lui Kilicdaroglu. Fostul profesor de fizică şi director de şcoală Muharrem Ince, în vârstă de 58 de ani, era văzut ca având puţine şanse de a deveni preşedinte.

CITEȘTE ȘI Unul dintre cei patru candidaţi la preşedinţia Turciei, Muharrem Ince, liderul Partidului Memleket, creditat cu 2,4% la urne, se retrage cu trei zile înainte de alegeri

El a ieşit în evidenţă în timpul celor 16 ani petrecuţi în parlament cu discursuri combative care îl contestau pe Erdogan şi a fost principalul candidat al opoziţiei la preşedinţie în 2018. A obţinut 30,6% din voturi, cu mult în spatele celor 52,6% ale lui Erdogan, dar a atras alegători de dreapta dincolo de baza laică şi orientată spre Occident a CHP.

ALIAŢII LUI ERDOGAN:

LIDERUL MHP DEVLET BAHCELI

Liderul ultranaţionalist Devlet Bahceli, în vârstă de 75 de ani, l-a ajutat pe Erdogan să se menţină la putere, după ce a sprijinit oferta sa de a trece la o preşedinţie executivă în cadrul unui referendum din 2017. Anterior un adversar ferm al lui Erdogan, Partidul Mişcării Naţionaliste (MHP) al lui Bahceli a început să colaboreze cu preşedintele şi cu AKP-ul său după tentativa de lovitură de stat din 2016. Ura faţă de PKK şi o poziţie dură împotriva partidelor prokurde reprezintă o parte esenţială a discursului lui Bahceli.

FIGURI DIN OPOZIŢIE:

LIDERUL PARTIDULUI IYI, MERAL AKSENER

Fostul ministru de interne Meral Aksener, în vârstă de 66 de ani, conduce al doilea partid ca mărime din alianţa opoziţiei, Partidul IYI, centrist şi naţionalist. Ea a ajuns la o mai mare proeminenţă din 2016, când a fost expulzată din MHP după ce a organizat o încercare nereuşită de a-l înlătura pe Bahceli. Ea face apel la alegătorii conservatori şi la cei dezamăgiţi de alianţa MHP cu AKP.

FOSTUL LIDER HDP SELAHATTIN DEMIRTAS

Fostul lider al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), prokurd, Selahattin Demirtas, în vârstă de 49 de ani, rămâne o figură politică cheie, deşi se află în închisoare din 2016. Demirtas se confruntă cu o potenţială condamnare pe viaţă într-un dosar în care a fost acuzat de instigare la protestele din 2014, în care au murit zeci de persoane.

HDP, care a anunţat că va susţine candidatura lui Kilicdaroglu, va candida sub sigla Partidului Stângii Verzi la scrutinul parlamentar pentru a ocoli potenţiala sa închidere înainte de alegeri.

LIDERUL PARTIDULUI DEVA, ALI BABACAN

Babacan, în vârstă de 55 de ani, este un fost viceprim-ministru şi fost aliat apropiat al lui Erdogan, care a părăsit AKP în 2019 din cauza divergenţelor privind direcţia acestuia. El a format Partidul Deva (Remediu) şi a îndemnat la reforme pentru a promova statul de drept şi democraţia. Fost ministru al economiei şi al afacerilor externe, a fost bine văzut de investitorii străini.

LIDERUL PARTIDULUI VIITORUL, AHMET DAVUTOGLU

Davutoglu, în vârstă de 64 de ani, fost prim-ministru şi ministru de externe, dar a ieşit din AKP în 2019 şi a înfiinţat Partidul Gelecek (Viitorul). În primul deceniu de guvernare a AKP, el a susţinut o politică externă mai puţin conflictuală, cu mantra "zero probleme cu vecinii", iar de atunci a criticat ceea ce el descrie ca fiind o alunecare spre autoritarism sub preşedinţia executivă.

PRIMARUL ORAŞULUI ISTANBUL, EKREM IMAMOGLU

După cinci ani în care a fost primar din partea CHP al unui district din Istanbul, fostul om de afaceri Ekrem Imamoglu, în vârstă de 52 de ani, a ieşit în luminile rampei în 2019, când l-a învins pe candidatul AKP în alegerile municipale din Istanbul. Condamnat la mai mult de doi ani de închisoare în 2022 pentru insultarea unor funcţionari publici, riscă o interdicţie politică în cazul în care hotărârea va fi menţinută.

PRIMARUL DIN ANKARA, MANSUR YAVAS

Politicianul naţionalist şi avocatul Mansur Yavas, în vârstă de 67 de ani, l-a învins pe candidatul AKP la Primăria Ankara în 2019,  fiind candidatul CHP susţinut de o alianţă a opoziţiei. El a ocupat timp de 10 ani funcţia de primar din partea MHP al unui district din Ankara, până în 2009. A părăsit MHP şi s-a alăturat CHP în 2013.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.