Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) sau RMN, cum mai este cunoscută publicului larg această investigaţie, este unul dintre cele mai utilizate teste în depistarea cancerului. Scanările RMN sunt folosite însă şi pentru a vedea organele, ţesuturile moi, ligamentele, dar şi alte părţi ale corpului, care sunt greu de văzut prin alte investigaţii precum tomografie computerizată (CT), radiografie sau ecografie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Examinările IRM ajută enorm în soluţionarea cazurilor medicale şi diagnosticarea patologiilor pacienţilor, de aceea îi îndemn pe români să vină cu încredere în cadrul clinicilor de imagistică şi să dea dovadă de curaj pentru a putea depăşi temerea legată de o situaţie nouă şi posibil inconfortabilă (stare ce poate fi determinată de examinarea şi aparatul IRM)”, a transmis dr. Adela Denisa Tisea, medic primar radiologie-imagistică la Hyperclinica MedLife Medical Park.

RMN-ul este o metodă de diagnostic neiradiantă şi neinvazivă, care utilizează câmpul magnetic şi undele de radiofrecvenţă pentru vizualizarea detaliată a tuturor regiunilor anatomice ale corpului uman şi organelor. Medicii buni ştiu că RMN-ul evidenţiază cu o acurateţe mai mare decât CT-ul o bună parte a afecţiunilor abdomino-pelvine şi că are indicaţii în evidenţierea şi diagnosticarea în stadii incipiente a leziunilor maligne din sfera genitală feminină şi masculină.

În momentul în care dr. Adela Denisa Tisea a ales să facă radiologie-imagistică, s-a gândit că tehnica şi ştiinţa sunt în plină ascensiune, iar aparatele imagistice vor evolua, ajutând astfel pacientul şi clinicianul în diagnosticarea anumitor patologii. „Alegerea de a mă supraspecializa în tehnica IRM a fost la început de conjunctură, clinica în care am lucrat după ce mi-am susţinut specialitatea avea nevoie de medici care să interpreteze examinări CT şi IRM; apoi, în urma supra-specializării în Franţa pe patologia pelvină, respectiv endometriozică, activitatea mea a început să cuprindă aproape exclusiv examinări IRM”, a povestit medicul radiolog-imagist.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

RMN este gold standard în examinarea etajului pelvin

În ultimii 15 ani, aparatele, tehnica, protocoalele şi, implicit, examinările în domeniul imagisticii au avut o evoluţie fulminantă. „Probabil, specialitatea de imagistică este domeniul cu cea mai vizibilă evoluţie şi performanţă tehnologică dintre toate domeniile medicale. Este uimitor să constatăm de la an la an cum se îmbunătăţesc protocoalele şi imaginile scanărilor, ce softuri performante ne pun la dispoziţie firmele de aparatură medicală etc.”, a subliniat dr. Adela Tisea.

În ceea ce priveşte RMN-ul, acesta ajută la diagnosticarea unei palete largi de afecţiuni, incluzând sistemul nervos, digestiv, musculo-scheletal, uro-genital, vascular. Examinarea IRM este indicată în analizarea organelor abdominale (ficat, colecist, pancreas, splină, glande suprarenale şi parţial al rinichilor), respectiv a patologiilor ce pot afecta aceste organe (tumorale, inflamator-infecţioase, metabolice) şi se poate efectua de primă intenţie sau complementar examinării CT. De obicei, în aceste situaţii recomandarea este de IRM abdomen + pelvis, o investigaţie pe care dr. Adela Tisea o are extrem de frecvent de interpretat.

IRM este gold standardul pentru examinarea etajului pelvin; permite analizarea cu acurateţe a uterului, colului uterin, anexelor, vezicii urinare şi rectului”, a explicat dr. Tisea.

Stadializarea endometriozei cu ajutorul IRM cu protocol dedicat endometriozei

Endometrioza este o boală inflamatorie cronică în care ţesutul similar celui din cavitatea uterină (endometrul) se dezvoltă în afara uterului. Ea implică adesea ovarele, trompele uterine şi peritoneul (foiţa care căptuşeşte cavitatea pelvină). În multe cazuri, ţesutul endometriozic se extinde şi în afara zonei pelvine, afectând organele învecinate.

 Endometrioza se poate regăsi la nivelul sistemului urinar, intestinului, dar se poate găsi şi pe alte organe din corp. Este o boală ginecologică întâlnită la 2%-8% din populaţia generală, peste 80% dintre femeile afectate aflându-se la vârsta reproductivă. Imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN) joacă un rol important în diagnosticul chistului endometriotic ovarian.

Ecografia transvaginală este principala investigaţie în diagnosticarea şi evaluarea endometriozei pelvine, însă această metodă este limitată din punct de vedere al câmpului de examinat. Examinarea IRM pelvis cu instilare de gel se poate efectua în urma: anamnezei medicului ginecolog, examenului clinic, examinării ecografice sau de primă intenţie; adică, pacienta poate efectua examinarea la recomandarea medicului sau din proprie iniţiativă. Examinarea pelvisului prin IRM cu protocol dedicat endometriozei permite analiza cu acurateţe a tuturor structurilor anatomice pelviene, ceea ce ajută la identificarea completă a organelor afectate precum şi la stadializarea cu acurateţe a formelor de endometrioză 2, 3 şi 4”, a explicat dr. Adela Tisea.

Examinarea IRM pelvis cu protocol dedicat endometriozei permite analiza cu acurateţe a tuturor structurilor anatomice pelviene, din cele trei compartimente (anterior, mijlociu şi posterior), incluzând: rectul, sept recto-vaginal şi vezico-vaginal, recesurile (vaginale,  recto-vaginal, vezico-uterin), ligamentele utero-sacrate, corpul şi colul uterin, ovarele, vezica urinară; realizând astfel o identificare completă a organelor afectate şi implicit o stadializare a bolii.

Cel mai dificil caz tehnic pe care l-a avut medicul radiolog în cariera sa şi de care îşi aduce aminte şi acum, deşi au trecut aproape 10 ani, a fost al primei paciente pe care a examinat-o cu protocol de endometrioză: „Citisem, studiasem şi urma să implementez protocolul în clinica în care lucram la vremea respectivă. Emoţia întregii examinări, de la execuţia tehnică până la interpretarea rezultatului, m-a determinat să ţin minte şi acum numele pacientei, localitatea de unde venea şi în ce stadiu erau leziunile de endometrioză”, a povestit dr. Adela Tisea.

RMN-ul este recunoscut ca un instrument valoros pentru diagnostic şi planificare prechirurgicală, iar Societatea Europeană de Radiologie Urogenitală oferă recomandări privind protocolul optim RMN şi ghidurile pentru diagnosticul endometriozei pelvine. RMN-ul are avantaje pe care nu le oferă ecografia, este mai obiectiv, iar imaginile pot acoperi un câmp vizual mare cu mai multe direcţii, dar examinarea IRM nu poate identifica stadiile incipiente ale endometriozei (implanturile microscopice/ milimetrice de la nivelul peritoneului).

Cele mai dificile cazuri din punct de vedere al managementului sunt la copii

IRM poate fi copleşitoare, atât în cazul adulţilor, cât şi în cazul copiilor, chiar şi în cazul celor care nu suferă de claustrofobie. Aparatul în care se desfăşoară procedura poate cauza apariţia stărilor de claustrofobie, deoarece persoana se simte închisă şi are senzaţia că nu poate respira. În plus, se poate confrunta cu o stare de anxietate, care poate apărea atunci când face pentru prima oară un RMN sau care poate fi asociată cu un posibil diagnostic nefavorabil. În cazul copiilor şi al persoanelor claustrofobe se poate opta pentru sedare, astfel încât examinarea să se realizeze cu acurateţe şi în deplină siguranţă, decizia fiind însă a specialistului.

Cele mai dificile cazuri din punct de vedere al managementului acestora au fost ale unor copilaşi de vârste de 5-7 ani, necesitând examinări IRM. Din punct de vedere emoţional, cel mai dificil caz a fost al fetiţei mele, care a necesitat o examinare IRM cerebrală cu sedare. Această experienţă m-a determinat să preţuiesc chiar mai mult decât până atunci calitatea de pacient, precum şi să empatizez din ce în ce mai mult cu persoanele pe care le examinez”, a povestit dr. Tisea, în opinia căreia un medic bun în specialitatea radiologie-imagistică este cel care are dorinţa de a învăţa constant pentru a putea ţine pasul cu evoluţia tehnicii, respectiv cel care dă dovadă de răbdare şi perseverenţă pentru a analiza cu acurateţe toate imaginile unei examinări.

În munca unui radiolog contează concentrarea pentru a identifica şi diferenţia între anatomia normală şi anomalii, dar şi curiozitatea şi dorinţa de a transpune şi traduce imaginile unei investigaţii în diagnostic pentru pacient şi pentru clinician. „Aspectul esenţial în interacţiunea cu pacientul este reprezentată de anamneza acestuia; este extrem de important să ascultăm povestea pacientului, astfel simptomele acestuia ne pot orienta spre o anumită patologie şi spre ajustarea, personalizarea protocolului de examinare”, a mărturisit dr. Adela Tisea.

Cele mai importante aspecte pe care le urmăreşte medicul atunci când interacţionează cu pacienţii sunt empatia şi capacitatea de a asculta şi înţelege pacientul. „Cred că cele mai de preţ lecţii învăţate până în acest moment, atât în viaţa personală, cât şi în cea profesională, sunt reprezentate de chestiuni care ţin de răbdare, perseverenţă, implicare şi empatie” susţine dr. Adela Tisea, care are un mesaj important pentru pacienţi: „apelaţi cu încredere la medicii imagişti suprapecializaţi pe anumite patologii (în speţă cea endometriozică), deoarece anii de experienţă şi dedicarea în anumite domenii ne determină să devenim medici buni, cu rezultate şi diagnostice acurate, în beneficiul pacienţilor”.

Surse:

 **

Acest articol este susţinut de MedLife, cea mai mare reţea de servicii medicale private din România, şi îşi propune să fie o sursă de informare şi inspiraţie pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură şi ne motivează să oferim soluţii medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găseşti oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical şi o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.