După Irlanda, cabinele de vot s-au deschis vineri, la ora locală 14.00 (15.00, ora României) şi în Republica Cehă, unde cetăţenii vor alege 21 de europarlamentari dintre cei 674 de candidaţi de la 30 de partide, relatează POLITICO.
Cehia este una dintre cele două ţări din UE care votează pe parcursul a două zile (cealaltă este Italia, unde se votează sâmbătă şi duminică), secţiile de votare urmând să fie deschise şi sâmbătă, urmând să se închidă la ora locală 14.00 (15.00, ora României).
Întrucât cehii nu votează de data aceasta în cadrul niciunui alt scrutin la nivel naţional, se aşteaptă ca prezenţa la vot - care în mod tradiţional rămâne în urma mediei UE - să fie foarte scăzută. În 2019, doar 28% dintre cehi au votat la alegerile europene, cel mai mic procentaj după cel al slovacilor.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Alegerile pentru UE pot fi considerate însă ca o perioadă de probă pentru alegerile interne - cehii vor alege un nou parlament în 2025.
Principalele subiecte în campania pentru aceste alegeri europene au fost migraţia, acordul verde al UE (Green Deal) şi Ucraina.
Principalul obiectiv al coaliţiei de guvernare este de a contracara populiştii din partidul ANO, care gravitează în jurul fostului prim-ministru Andrej Babiš. Acesta este motivul pentru care aliaţii din coaliţia guvernamentală, ODS (grupul ECR în Parlamentul European), KDÚ-ČSL (PPE) şi TOP 09 (PPE), au creat o listă comună de candidaţi pentru alegeri, în ciuda faptului că se află în grupuri diferite în Parlament - şi au opinii divergente în toate domeniile, de la căsătoria între persoane de acelaşi sex la Green Deal, notează POLITICO.
Alegerile pentru cei 720 de membri ai Parlamentului European, care se desfăşoară în perioada 6-9 iunie, au început joi, în Olanda, şi au continuat vineri cu Irlanda şi Republica Cehă.
Sondajul la ieşirea de la urne din Olanda prognozează 8 locuri pentru alianţa dintre Partidul Verzilor şi Partidul Laburist, iar 7 locuri pentru Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, al lui Geert Wilders, care a câştigat anul trecut alegerile legislative naţionale. Pentru Wilders, al cărui partid nu avea deloc reprezentanţi în Parlamentul European, este vorba de un succes, deşi nu chiar de proporţiile categorice prognozate înainte de scrutin. De altfel, Europa se îndreaptă spre momentul său Donald Trump. Dacă sondajele sunt corecte, aceste alegeri vor reordona peisajul politic al continentului cu o ascensiune considerabilă a extremei dreapta.
Letonia, Malta şi Slovacia vor vota sâmbătă, 8 iunie, pentru Parlamentul European. În Cehia, urnele vor fi deschise aşadar şi sâmbătă, în timp ce în Italia se va vota sâmbătă şi duminică.
Celelalte 20 de ţări ale Uniunii (Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria) vor organiza alegerile europene duminică, 9 iunie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.