Unde e Omaha? Majoritatea americanilor n-au fost niciodată acolo, iar mulţi nici măcar nu ştiu de existenţa acestui oraş din Midwest, însă cu toate acestea, potrivit unui scenariu posibil, acolo s-ar putea decide cursa la fotoliul de la Casa Albă, relatează AFP.
Aşa ar sta lucrurile, dacă Kamala Harris şi Donald Trump ar ajunge la egalitate ca număr de mari electori în scrutinul de la 5 noiembrie, împărţindu-şi cele şapte state-cheie, de exemplu, dacă prima ar ieşi victorioasă în Wisconsin, Michigan şi Pennsylvania, iar al doilea ar obţine victorii în Georgia, Arizona, Nevada şi North Carolina.
În această ipoteză, a doua circumscripţie a statului Nebraska, constituită de Omaha, ar deveni hotărâtoare pe plan naţional.
Acest lucru se explică printr-o specificitate a Nebraskăi: în 48 dintre cele 50 de state americane, candidatul care se clasează primul ia toţi marii electori ai statului. De exemplu, este aproape sigur că California, unde s-a născut Kamala Harris, îi va feri în bloc democratei 54 de voturi în Colegiul Electoral. Donald Trump ar urma să obţină 40 de mari electori în Texas şi alţi 30 în Florida. Primul care atinge 270 de mari electori obţine o victorie în alegerile prezidenţiale, care sunt un scruitn indirect.
Or Nebraska, la fel ca Maine, îşi atribuie în parte marii electori la nivel de circumscripţie şi nu la nivel de stat. Iar în acest stat agricol, aprig conservator, în a doua circumscripţie pot învinge democraţii, aşa cum au făcut Barack Obama în 2008 şi Joe Biden în 2020. În aceşti doi ani, Nebraska a dat patru mari electori republicanilo şi unul democrat.
ALBASTRU + ROŞU = VIOLET
A doua circumscripţie a primit de-atunci numele ”Point Bleu", culoarea democraţilor, spre deosebire de roşu, cea a republicanilor.
În realitate este mai degrabă un ”punct violet într-o mare roşie”, această a treia culoare desemnând un electorat divizat, explică AFP Gregory Petrow, un profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Nebraska.
”Această circumscripţie a avut doar doi aleşi democraţi în Congres în ultimele decenii, cu un mandat unic. Toţi ceilalţi au fost republicani”. Omaha, precizează el, are un primar republican, dar un Consiliu Municipal democrat.
Miza din Omaha nu scapă nimănui. În primăvară, republicanii au încercat - în zadar - să modifice regulile electorale pentru a impune sistemul "winner-take-all", în vigoare în alte 48 de state.
În martie, Kamala Harris şi-a trimis soţul, pe Doug Emhoff, la Omaha, unde "Second Gentleman" a vorbit despre drepturile femeilor în domeniul procreării, un subiect important din punct de vedere electoral.
SANDWICH REUBEN
Iar luna trecută, cei doi parteneri de cursă ai candidaţilor, Tim Walz din partea Kamalei Harris şi J.D. Vance din partea lui Donald Trump, au venit în acest oraş, care se laudă că a inventat faimosul sandwich Reuben - corned-beef, varză murată şi şvaiţer între două felii de pâine.
Democraţii regretă că cel mai bogat locuitor din oraş, finanţistul Warren Buffett, s-a distanţat de politică. În 2016, ”oracolul din Omaha" a susţinut-o pe Hillary Clinton împotriva lui Donald Trump.
Dar acest lucru se întâmplă la nivel local: în ultimele săptămâni, mulţi rezidenţi din Omaha au pus în faţa casei un panou reprezntând un cerc albastru pe un fond alb, la iniţiativa unei organizaţii denumite "Blue Dot Energy", din care fac parte mii de abonaţi pe Facebook.
Vor fi, oare, cetăţenii din Omaha sensibili la faptul că Tim Walz s-a născut în Nebraska? Se vor lăsa ei, oare, mai mult influenţaţi de videourile de campanie ale celor două tabere?
Congressional Leadership Fund (CLF), un Comitet de Acţiune Politică (PAC) republican, a anunţat la 4 septembrie că-şi creşte cu 1,5 milioane de dolari bugetul publicitar la Omaha, care creşte astfel de la 2,8 la 4,3 milioane de dolari.
Numai în august, echipa de campanie a Kamalei Harris a cheltuit 700.000 de dolarin pe spoturi televizate în Nebraska, potrivit site-ului specializat Adimpact politics. Iar democraţii au prevăzut să aloce la Omaha şapte milioane de dolari în plus.
În aşteptare, cei doi candidaţi continuă să-şi focalizeze eforturile asupra celor şapte state-cheie. Donald Trump se duce joi în Arizona, iar Kamala Harris în North Carolina.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...