Francezii încep să răspundă sâmbătă la întrebarea dacă ”frontul republican”, format pentru a contracara Partidul Rassemblement national (RN, extremă dreapta), funcţionează în teritoriile de peste mări şi în America, într-un weekend de alegeri legislative cu mize istorice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alegătorii din Saint-Pierre-et-Miquelon, o mică colectivitate frabceză la Atlanticul de Nord, au fost primii care au ieşit la urne sâmbătă.

În singura circumscripţie din acest teritoriu, în care secţiile de votare s-au deschis la ora locală 8.00 (13.00, ora României), se înfruntă un candidat de drepta şi un socialist.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Urmează Guyana, Antilele, francezii care trăiesc pe continentul american şi Polinezia, iar apoi Noua Caledonie, sâmbătă seara.

Francezii care trăiesc în metropolă şi în alte teritorii de peste mări votează duminică.

La nivel naţional, rar alegeri legislatove dezlănţuie atâtea pasiuni, provoacă anxietate unora şi speranţă celor care, votând cu partidul lui Marine Le Pen, vor să dea familiei politice a acesteia posibilitatea de a guverna.

Un Guvern de extremă dreapta în Franţa ar fi o premieră de la al Doilea Război Mondial.

Cu câteva ore înainte de sfârşitul campaniei electorale, vineri la miezul nopţii, şi înceoutul unei perioade de rezervă, mai multe sondaje păreau să arate o apopiere între cele trei blocuri, RN şi aliaţii săi, alianţa stângii Noul Front Popular (NFP) şi macronişti.

În Adunarea Naţională care urmează să iasă de la urne duminică, RN şi aliaţii săi nu ar urma să obţină o majoritate absolută, potrivit acestor anchete.

Ei s-ar fi îndepărtat destul de mult de această majoritate absolută, potrivit Ifop urmând să aibă 170-201 mandate, iar potrivit Ipsos 175-205, în contextul în care majoritate absolută înseamnă 289 de mandate.

Ei sunt urmaţi aproape de NFP, creditat cu 155-185 de mandate de Ifop şi 145-175 de mandate de Ipsos, urmat la rândul său de macronişti, care ar urma să obţină 120-150 de mandate potrivit Ifop sau 118-148 de mandate potrivit Ipsos.

”PARTID UNIC”

Duminica trecută, după primul tur, în care RN s-a clasat primul cu un scor de 33,2%, acesta părea în măsură să obţină o majoritatea relativă puternică sau chiar o majoritate absolută.

În pofida unei uşoare scăderi, el şi-a reeditat victoria în alegerile europene de la 9 iunie, care l-a determinat pe preşedintele francez Emmanuel Macron să răstoarne masa şi să dizolve Adunarea Naţională.

Pentru Marine Le Pen, în cazul în care sondajele se confirmă, va fi triumful unui ”partid unic” al ”celor care vor să păstreze puterea împotriva voinţei poporului”, rodul unor ”păcăleli”, a subliniat unul dintre locotenenţii săi, Jean-Philippe Tanguy.

În orele de după primul tur, peste 200 de candidaţi ai stângii şi centrului s-au retras, iar zeci de triplete care păreau favorabile RN s-au transformat în dueluri mult mai incerte.

Un susţinător al unităţii stângii, în pofida opoziţiei faţă de Partidul La France insoumise (LFI, stânga radicală), eurodeputatul Raphaël Glucksmann, fostul cap de listă socialist în alegerile europene, a avertizat împotriva unei demobilizări a alegătorilor şi a afirmat că existră posibilitatea unei majorităţi absolute a RN nu poate fi îndepărtată.

”Contrar muzicii de fond care se instalează, acest lucru nu este deloc garantat la momentul la care stăm de vorbă”, a declarat el vineri seara.

”Azi, pericolul este o majoritate dominată de extrema dreaptă, iar acesta ar fi un proiect catastrofal”, a avertizat premierul Gabriel Attal, şeful de campanie al macroniştilor la jurnalul de seară al France 2, vineri.

În cazul în care RN depăşeşte pragul de 289 de mandate sau se apropie de el, Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, intră la Matignon.

El ar deveni astfel cel mai tânăr premier din istoria Franţei şi şi-ar implementa programul antimigraţie promovat de decenii de către partidul său.

Însă, dacă stânga şi macroniştii reuşeşsc, prin frontul lor republican, să facă RN să eşueze, ele ar urma să le propună francezilor o soluţie pentru a guverna ţara.

”CRAPUL ŞI IEPURELE”

Astfel a apărut ideea unei coaliţii largi, care să reunească o parte a partidelor de stânga, blocul centrist şi dreapta ostilă unui acord cu RN.

Însă asupra cărui program s-ar putea înţelege această alianţă, prezentată de către politologi drept ”barocă” sau drept ”crapul şi iepurele”?

O ecuaţie complexă şi negocieri aprige se anunţă, astfel, între socialişti - care refuză să fie ”supleanţi” ai taberei prezidenţiale -, ecologişti - care consideră că o asemenea coaliţie este necesar să aplice programul NFP - şi macronişti - care cer ”să se facă un pas către celălalt”.

”Construim deja o coaliţie a ambelor părţi. Francezii pot duminică să impună o coaliţie republicană la urne”, declara vineri un apropoiat al lui Emmanuel Macron.

Gabriel Attal a anunţat vineri că Guvernul său ar putea să asigure continuitatea statului ”atât timp cât este necesar”, adică să expedieze afacerile curente până la formarea unui nou Guvern.

Această problemă se pune cu atât mai mult cu cât Parisul găzduieşte Jocurile Olimpice (JO) în perioada 26 iulie-11 august.

Tradiţia vrea ca Guvernul să-şi prezinte demisia după alegerile legislative, însă Gabriel Attal a anunţat că va spune duminică seara ce intenţii are.

Încheierea campaniei într-o atmosferă foarte tensionată a fost marcată de agresiuni şi violenţe vizând candidaţi şi activişti.

În vederea unor eventuale violenţe duminică seara, 30.000 de poliţişti urmează să fie mobilizaţi, dintre care 5.000 la Paris.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.