Sute de locuitori ai Hong Kongului s-au adunat miercuri în faţa şcolii tânărului manifestant în vârstă de 18 ani rănit marţi într-un tir cu gloanţe reale în confruntări fără precedent de la începutul contestării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reuniţi în faţa şcolii lui Tsang Chi-kin, elevi au scandat ”Fără revoltaţi, doar ai tiraniei”, agitând fotografii de la incident, care a fost filmat, a constatat AFP.

Tânăra victimă, Tsang Chi-kin, a fost rănită în cartierul Tsuen Wan, la aproximativ zece kilometri de centrul oraşului, de către un poliţist care a tras în el de aproape, la nivelul torsului, în timp ce unitatea sa a fost atacată de protestatari înarmaţi cu umbrele şi bastoane.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Potrivit ultimelor informaţii de la spital, starea sa actuală este stabilă”, a declarat Guvernul într-un comunicat.

Acesta este primul manifestant victimă a unui tir cu gloanţe reale de la începutul confruntărilor între activişti în favoarea democraţiei şi forţele de ordine.

Marţi, sute de mii de persoane au ieşit în stradă, cu intenţia de sfida astfel Beijingul, care marca 70 de ani de la înfiinţarea Chinei populare.

Această zi a condus la cele mai grave violenţe din cele aproape patru luni de mobilizare.

Diverse cartiere din oraş au fost, ore în şir, teatrul unor îndelungi înfruntări.

Contestatarii cei mai radicali au aruncat cu pietre şi cocteiluri Molotov către poliţie, care a ripostat cu gaze lacrimogene, camioane cu apă şi tiruri cu gloanţe de cauciuc.

Poliţistul a tras în Tsang Chi-kin pentru că se temea pentru viaţa sa şi ”într-o scurtă perioadăde timp a luat o decizie şi a trage asupra atacatorului său”, a declarat pentru presă Stephen Lo, şeful Poliţiei din Hong Kong.

”UN STAT POLIŢIESNESC”

Această versiune este contestată de manifestanţi, care afirmă că poliţistul a intrat în învălmăşeală şi şi-a scos arma de foc.

"HK a devenit un stat poliţienesc de facto”, a scris pe Twitter Joshua Wong, o figură a mişcării în favoarea democraţiei din fosta colonie britanică.

Un coleg de clasă al lui Tsang Chi-kin, Marco, a explcat că prietenul său, un pasionat de baschet, era furios în faţa reculului libertăţilor în teritoriul semiautonom şi a violenţei reprimării poliţiei.

”Dacă el constată o problemă sau o nedreptate, el i se opune şi o înfruntă cu curaj, nu o suportă în tăcere”, a declarat Marco pentru AFP.

Autoritatea spitalicească a anunţat că a internat peste 70 de persoane în această zi de violenţe, în timp ce poliţia avansa numărul de 25 de poliţişti răniţi. Unii au fost arşi cu un lichid coroziv, folosit de manifestanţi. Jurnalişti au fost, de asemenea, arşi cu acest lichid.

Poliţia a mai anunţat că a procedat la 160 de arestări şi că a tras, în total, în şase rânduri.

Miercuri, 96 de manifestanţi, care au fost arestaţi duminică, într-o zi de mobilizare deosebit de violentă, au compărut în justiţie, acuzaţi că au participat la înfruntări cu poliţia. Ei au vârste cuprinse între 14 şi 39 de ani.

Majoritatea sunt studenţi, în vârstă de aproximativ 20 de ani.

Colosalele ceremonii de la Beijing cu ocazia marcării a 70 de ai de regim comunist au fost eclipsate de violenţa care a zguduit Hong Kongul.

Mobilizaţi din iunie, activiştii în favoarea democraţiei intenţionau să profite de această aniversare pentru a-şi exprima şi mai puternic resentimentul faţă de Beijing, să denunţe reculul libertăţilor şi încălcarea, în opinia lor, a principiului ”o ţară, două sisteme” care a prezidat retrocedarea fostei colonii britanice Chinei în 1997.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.