Agenţia Internaţionaă a Energiei Atomice (AIRA) a prelungit un acord tehnic cu Iranul privind supravegherea programului nuclear iranian, o prelungire care oferă un răgaz marilor puteri, cu care Teheranul negociază în prezent la Viena, relatează AFP.
”Activităţile de supraveghere şi de verificare vor continua în cadrul actual timp de o lună şi urmează să expire la 24 iunie”, a anunţat directorul general AIEA Rafael Grossi într-o conferinţă de presă la sediul organizaţiei, la Viena.
Această decizie a fost anunţată mai întâi de către ambasadorul iranian la AIEA Kazem Gharibabadi, iar apoi a fost confirmată de către Grossi, relatează Reuters.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Acordul, pe o perioadă de trei luni, a expirat vineri.
Încheiat la 21 februarie, după decizia Teheranului de a pune capăt inspecţiilor inopinante ale experţilor AIEA, acest acord a permis AIEA să clecteze date despre activităţi nucleare iraniene printr-un sistem ca cel al ”cutiilor negre” ale avioanelor, care implică o decalare în această înregistrare.
Iranul a restrâns în februarie accesul inspectorilor AIEA la anumite instalaţii, însă agenţia a găsit o ”soluţie temporară” în vederea garantării unui grad necesar de supraveghere.
Teheranul refuză de atunci să furnizeze - în timp real - înregistrări ale camerelor de supraveghere şi altor instrumente din instalaţii nucleare.
”Echipamentul continuă să se afle în paza Agenţiei”, a anunţat Rafael Grossi.
”Datele nu vor fi, aşadar, şterse, Acesta este un aspect important”, a subliniat el. ”Nu este ideal”, a recunoscut şeful AIEA. ”Este o misiune de urgenţă (...), un remediu paliativ în vederea evitării navigării orbeşte”.
Iranul s-a angajat să transmită toate informaţiile imediat ce sancţiunile americane sunt ridicate - unul dintre obiectivele negocierilor, care au demarat la începutul lui aprilie în capitala austriacă, cu scopul salvării Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclar iranian.
Acest text, menit să împiedice Iranul să se doteze cu bomba atomică, se află pe moarte după retragerea Statelor Unite, în mai 2019, din acord şi restabilirii şi multiplicării sanţciunilor de către Donald Trump.
Negocierile vizează să determine Washingtonul să revină în acord şi să anuleze măsurile punitive, în schimbul unei reveniri la o respectare strictă a acordului de către Teheran.
Diplomaţii au astfel la dispoziţie o lună de zile pentru a depăşi divergenţele dintre Statele Unite şi Iran, care negociază în mod indirect, prin intermediul europeanilor.
Negocieri continuă între Iran, China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Germania (P5+1) şi Statele Unite în vederea repunerii pe şine acordului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...