Liderii statelor din cadrul G7 au ajuns la un acord privind folosirea activelor ruseşti îngheţate pentru un împrumut de 50 de miliarde de dolari care să ajute Ucraina să lupte cu forţele ruse invadatoare, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american Joe Biden a spus că este un alt mod de a aminti Rusiei „că nu dăm înapoi”, dar Moscova a ameninţat cu represalii „extrem de dureroase”.

Banii nu sunt de aşteptat să ajungă până la sfârşitul anului, dar sunt văzuţi ca o soluţie pe termen lung pentru a sprijini efortul de război şi economia Ucrainei.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Active în valoare de aproximativ 325 de miliarde de dolari au fost îngheţate de G7 împreună cu UE, în urma invaziei pe scară largă declanăate de Rusia în Ucraina în 2022.

Activele generează aproximativ 3 miliarde de dolari pe an în dobândă.

Conform planului G7, cele 3 miliarde de dolari vor fi folosiţi pentru achitarea dobânzii anuale la împrumutul de 50 de miliarde de dolari pentru ucraineni, luat de pe pieţele internaţionale.

Vorbind la o conferinţă de presă comună la summit-ul din Puglia, sudul Italiei, preşedintele SUA Joe Biden a spus că împrumutul de 50 de miliarde de dolari „ar pune aceşti bani să lucreze pentru Ucraina şi îi va aminti lui Putin că nu dăm înapoi”.

Tot la summitul G7 din Italia, preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky şi Biden au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani între Ucraina şi SUA, salutat de Kiev drept „istoric”.

Acordul prevede ajutor militar şi de instruire al SUA pentru Ucraina - dar nu obligă Washingtonul să trimită trupe pentru a lupta pentru aliatul său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.