Războiul civil din Etiopia are şanse să se încheie după ce miercuri a fost anunţat un acord surpriză, ambele părţi acceptând să pună capăt conflictului care macină ţara de doi ani. Mii de persoane au murit între timp, iar populaţia se confruntă cu un risc real de foamete, relatează BBC.
Acordul dintre guvernul etiopian şi forţele din regiunea Tigray ar urma să permită reluarea livrărilor de ajutoare.
Aproape 90% din populaţia regiunii Tigray din nordul ţării – învecinată cu Eritreea şi Sudan - are nevoie de ajutor alimentar, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aproape o treime dintre copiii din regiune suferă de malnutriţie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Uniunea Africană a numit acest acord un nou „răsărit” şi deşi reprezintă un progres major, trebuie privit cu circumspecţie şi este de văzut dacă va funcţiona, menţionează BBC.
Nu este prima încetare a focului convenită în acest conflict. A mai existat un armistiţiu anterior, care a fost încălcat în august, la doar câteva luni după ce ambele părţi se angajaseră să respecte înţelegerea. De data aceasta totuşi, acordul a mers mai departe de un simplu armistiţiu. Oficialii guvernului etiopian şi reprezentanţii Frontului de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF) au semnat un plan de dezarmare şi de restabilire a serviciilor esenţiale, inclusiv a livrărilor de ajutoare.
Fostul preşedinte nigerian Olusegun Obasanjo, care a mediat acordul convenit după o săptămână de discuţii în Africa de Sud, a declarat că acesta este doar începutul procesului de pace.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a reacţionat şi el şi a spus că este „un prim pas binevenit” şi că speră „să aducă o oarecare alinare milioanelor de civili etiopieni care au suferit cu adevărat în timpul acestui conflict”.
Războiul a provocat suferinţe masive în Tigray
Regiunea Tigray a fost izolată de lumea exterioară în cea mai mare parte a timpului în ultimii doi ani - spitalele au rămas fără medicamente, în timp ce serviciile de electricitate, telefonice şi bancare au fost întrerupte, la fel ca şi internetul.
Ambele părţi au fost acuzate de atrocităţi, inclusiv epurare etnică şi violenţă sexuală.
Unele dintre cele mai grave abuzuri au fost puse pe seama trupelor din ţara vecină, Eritreea, care luptă alături de forţele guvernamentale, iar unii au remarcat cu prudenţă faptul că Eritreea nu a fost reprezentată la discuţii, notează BBC.
Războiul a început în urmă cu aproape doi ani, exact în urmă cu o zi - 4 noiembrie 2020 - când forţele loiale partidului aflat la putere în Tigray, Frontul de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF), au ocupat o cazarmă militară, determinând apoi armata etiopiană să intre masiv în regiune, înainte de a fi ulterior alungată din cea mai mare parte a acesteia. Incidentul a urmat unei rupturi a relaţiilor dintre guvern şi mişcarea TPLF, care a dominat întreaga Etiopie timp de două decenii, până la venirea la putere a premierului Abiy Ahmed în 2018.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.