Francezii au stat departe de secţiile de votare - un absenteism-record estimat la 53,5-56% - în primul tur al alegerilor municipale, organizate într-o ţară oprită de pandemia noului coronavirus, ceea ce i-a determinat pe mulţi lideri politici să ceară o amânare a turului doi, relatează AFP.
Dintre cei 47,7 milioane de alegători chemaţi să-şi aleagă primarul, mai pulţin de jumătate au votat, validând o importantă ascensiune ecologistă, într-o atmosferă generală suprarealistă, după ce Guvernul a decretat sâmbătă seara închiderea tuturor ”locurilor care primesc public neindispensabile vieţii ţării”.
Este vorba despre un absenteism istoric la un scrutin care-i mobilizează în general pe francezi, în pofida unei eroziuni lente de la un mandat la altul. În 2014, absenteismul a fost de 36,45% în primul tur.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Un semn de întrebare apasă puternic asupra organizării turului doi duminica viitoare, într-o ţară în care epidemia - soldată cu 127 de morţi şi 5.423 de cazuri duminică seara - se află abia la început, potrivit tuturor specialiştilor.
În acest context, Edouard Philippe a anunţat de la Le Havre că experţi ştiinţifici şi partidele politice urmează să fie consultaţi ”la începutul săptămânii”, sperând să obţină un ”consens republican” pe tema organizării turului doi.
Preşedinta Rassemblement national (RN, fostul FN, extremă dreapta) Marine Le Pen a îndemnat deja la amânare, la ora ”războiului sanitar”, însă ea doreşte ”să fie considerate ca date” victoriile din primul tur. Liderul deputaţilor Les Républicains (LR, dreapta, opoziţie) Damien Abad şi Yannick Jadot (EELV, ecologişti) au ceur, de asemenea amânarea scrutinului.
Primele rezultate relevă un avans mai puternic decât cel prevăzut al lui Anne Hidalgo la Paris (30%), însă privirile s-au întors către Le Havre, fieful lui Edouard Philippe, unde acesta a intrat în balotaj, cu 43,59% din voturile exprimate, cu comunistul Jean-Paul Lecoq (35,87%).
Premierul, care a fost ales în primul tur în 2014, este ameninţat de o largă coaliţie. Va reuşi, oare, adversarul său să fructifice votul de sancţionare şi să atragă voturile ecologistului Alexis Deck (8,28%) şi ale candidatului RN Frédéric Groussard (7,31%)? Înfrânt, poziţia la Matignon îi va fi ameninţată.
”IMPORTANT SĂ SE VOTEZE”
Philippe este supus unor presiuni puternice după ce a ales să menţină primul tur, în pofida contextului sanitar care nu cruţă clasa politică. Preşedintele LR Christian Jacob a fost testat pozitiv cu noul coronavirus duminică.
Potrivit constituţionalistului Didier Maus, contactat de AFP, o amânare a celui de-al doilea tur ar conduce la anularea rezultatului primului tur şi ar obliga alegătorii să voteze din nou în ambele tururi.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a subliniat duminică asupra faptului că este ”important să se voteze în aceste momente”, după ce a votat împreună cu soţia sa Brigitte la Touquet.
Ministerul de Interne a anunţat că toate secţiile de votare s-au deschis, cu preţul unei respectări scrupuloase a consemnelor privind distanţa şi prioritizarea persoanelor în vârstă şi în pofida unor dificultăţi în anumite locuri.
În acest context fără precedent, atenţia acordată primelor rezultate a scăzut. Cu toate acestea, scrutinul este crucial pentru Partidul Les Républicains, care s-a clasat primul în 2014, dar şi pentru Partidul Socialist (PS, centru-stânga), aflat în derută după ultimele alegeri naţionale.
Vestea bună pentru PS a venit de la Paris, unde primarul în exerciţiu Anne Hidalgo este creditată cu un avans solid (de aproximativ 30%), mult peste scorul pe care i-l preziceau sondajele, faţă de candidata LR Rachida Dati (22%) şi fostul ministru al Sănătăţii LREM Agnès Buzyn (17%).
RN ÎN FRUNTE LA PERPIGNAN
La Nisa, Christian Estrosi de la LR aproape că a fost reales duminică, cu 47,6% din voturile exprimate.
La Marsilia, succesiunea lui Jean-Claude Gaudin este mult mai incertă pentru candidata LR Martine Vassal, care se confruntă cu o disidenţă şi creditată cot la cot cu lista de stânga a lui Michèle Rubirola, urmată de Stéphane Ravier (RN).
La Toulouse, primarul în exerciţiu Jean-Luc Moudenc, susţinut de LR şi LREM este bine plasat (35,3%).
Însă în acest oraş, Ville Rose cum îi spun francezii, la fel ca în alte oraşe mari, ecologiştii au surfat pe valul de la europene, ca la Bordeaux, Strasbourg, Lyon, Grenoble sau Besançon, unde candidaţii EELV s-au clasat primii sau luptă pentru victorie, creînd uneori surprize.
La Rennes (25,3%), Lille (23,5%) Nantes (19%), ei se afirmă mai mult decât doar forţe de susţinere a primarilor în exerciţiu de la PS Nathalie Appéré (32,7%), Martine Aubry (30%) şi Johanna Rolland (32%).
RN pare, la rândul său, că a pornit bine să cucerească Perpignan, unde candidatul Louis Aliot era pe primul loc cu 35,6%. La Fréjus şi Hénin-Beaumont, primarii în exerciţiu al RN au fost realeşi din primul tur, iar Robert Ménard, pe care partidul îl susţine la Béziers, a fost plesbiscitat în primul tur cu 68,7%.
Dintre cei zece membri ai Guvernului implicaţi în aceste alegeri, Gérald Darmanin, cap de listă la Tourcoing (Nord), a fost reales din primul tur, dar şi Franck Riester la Coulommiers (Seine-et-Marne). Ministrul Culturii se află în continuare la izolare, după ce a fost contaminat cu noul coronavirus.
Însă aceste succese nu pot ascunde dificultăţile La République en marche (LREM), care nu pare în măsură să obţină o victorie într-un oraş mare.
Pragul relativ mic (10% din sufragiile exprimate în primul tur) deasupra căruia o listă se poate menţine, ar urma să se traducă într-o multiplicare a înfruntărilor între trei sau patru candidaţi în turul doi. candidaţii rămaşi în cursă au termen până marţi, la ora locală 18.00 (19.00, ora României) să găsească aliaţi sau să-şi fuzioneze listele în vederea turului doi. În cazul în care va avea loc.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.