Europa - cel mai îndoliat continent de pandemia noului coronavirus, cu peste 50.000 de morţi - spera luni la o continuare a scăderii numărului deceselor înregistrate zilni, însă Statele Unite se aşteaptă la o săptămână extrem de dificilă, comparată de către liderii americani cu atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, relatează AFP.
Pandemia s-a soldat cu aproape 70.000 de morţi în liume, de la apariţia acesteia în decembrie, în China.
Între cele aproximativ 1,25 de contaminări înregistrate se află premierul britanic Boris Johnson, spitalizat duminică, la zece zile după ce a fost testat pozitiv. ”Măsuri de precauţie”, au dat asigurări serviciile sale, deoarece acesta ”continuă să prezinte simptome persistente ale coronavirusului”.
”Astăzi el este la spital pentru a fi supus unor teste, dar va continua să fie informat cu privire la ceea ce se întâmplă şi să se afle la comanda Guvernului”, a dat asigurări Robert Jenrick, ministrul însărcinat cu Locuinţa şi Comunităţile.
Semne încurajatoare apar, timid, în Europa.
În Spania, bilanţul cotidian al deceselor era în scădere în luni - 637 de morţi în 24 de ore -, a patra zi consecutiv. Iar contagiunea încetineşte în ţara care a plătit cel mai mare tribut după Italia.
”Presiunea scade” în urma unei ”anumite scăderi” a spitalizărilor şi internărilor la terapie intensivă, şi-a exprimat duminică satisfacţia Maria José Sierra de la Centrul spaniol de Alertare Sanitară.
Însă ţara, după mai bine de 13.000 de morţi, studiază ”foarte serios” ideea de a impune masca la ieşirea din locuinţă, luând ca exemplu societăţile asiatice, care au depăşit deja alte epidemii.
”VOM ÎNVINGE”
În Italia, ”curba a început să coboare”, constata duminică directorul Institutului Superior de Sănătate Silvio Brusaferro.
Ţara - care numără aproape 16.000 de morţi - ştie însă că o aşteaptă ”alte câteva luni dificile”, a insistat ministrul Sănătăţii Roberto Speranza. ”Nu trebuie lăsată garda jos”, a confirmat premierul Giuseppe Conte.
Solidaritatea se organizează aşa cum poate ea - se dă hrană din balcon în balcon, în cartierele sărace din Napoli.
O tendinţă de scădere s-a înregistrat duminică şi în Franţa - cu 357 de decese la spital în ultimele 24 de ore, cea mai mică cifră de o săptămână.
Însă autorităţile au avertizat că Franţa se va confrunta în 2020 cu cea mai gravă recesiune economică de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
În Marea Britanie, regina Elizabeth a II-a a susţinut o alocuţiune solemnă.
”Vom învinge - iar această victorie va fi a fiecăruia dintre noi”, a declarat duminică suverana în vârstă de 93 de ani. ”Iar cei care ne vor urma vor spune că britanicii din această generaţie au fost la fel de puternici ca şi ceilalţi”.
”PERAL HARBOUR”
În Statele Unite - unde bilanţul se apropie de 10.000 de morţi (9.633 duminică0 - răspândirea virusului îngrijorează cel mai puternic.
”În zilele următoare, America va suporta vârful acestei teribile pandemii. Combatanţii noştri în această bătălie pe viaţă şi pe moarte sunt incredibili medici, infirmieri şi personalul din sănătate din prima linie”, a declarat duminică seara preşedintele Donald Trump.
”Ştim toţi că trebuie să atingem un anumit prag, care va fi oribil în privinţa morţilor, pentru ca lucrurile să înceapă să se schimbe. Ajungem în apropiere de acest punct acum. Iar următoarele două săptămâni vor fi, cred, foarte dificile”, a apreciat el.
Administratorul federal al serviciilor de Sănătate Publică Jerome Adams a pregătit opinia publică de ceea ce este mai rău. ”Săptămâna viitoare va fi un moment ca Pearl Harbor, ca 11 septembrie, numai că nu va fi localizat, va fi în toată ţara”.
În epicentru - megalopolisul New York -, sistemul de sănătate se află ”într-o situaţie de stres”, din lipsă de ”echipamente şi profesionişti” în număr suficient, potrivit guvernatorului statului Andrew Cuomo.
O scădere a numărului de morţi, duminică, l-a făcut să creadă că ”vârful este foarte aproape”, chiar dacă ”este încă prea devreme” pentru a şti acest lucru.
CĂTRE STAREA DE URGENŢĂ LA TOKYO
Scăderea mortalităţii din cauza covid-19 în Europa le-a oferit asigurări investitorilor luni, după cei de la Tokyo (+4,24% laînchidere). Parisul şi Frankfurtul au deschis cu o creştere de 3,46% şi, respectiv, 3,81%, iar Londra înregistra o apreciere de 2,43% către ora 7.50 GMT (10.50, ora României).
În întreaga lume, liderii încearcă să-şi convingă concetăţenii să facă totul pentru a evita răspândirea epidemiei şi a da exemplu.
Gvernul din Japonia se pregătea să declare marţi starea de urgenţă în mai multe regiuni ale ţării, unde cazurile de covid-19 sunt în creştere puterică, inclusiv la Tokyo şi Osaka.
Premierul Shinzo Abe a anunţat totodată un plan masiv de susţinere a economiei ţării, în valoare de 915 miliarde de euro.
Împotriva curentului, Austria - unde covid-19 a ucis 204 de oameni - vrea să relaxeze treptat restricţiile în vigoare în lupta împotriva noului coronavirus începând de la 14 aprilie, începând cu redeschiderea micilor magazine, potrivit unui calendar desfăşurat pe mai multe luni.
”Scopul nostru este o repunere în mişcare în etape”, a anunţat cancelarul Sebastian Kurz într-o conferinţă de presă, îndemnând populaţia să respecte ”cea mai mare disciplină”.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres se gândeşte la femei şi la fete.
Odată cu izolarea, ”lumea a cunoscut o oribilă vâlvătaie de violenţă domestică (...). Lansez azi un nou apel la pace acasă, în cămine, în întreaga lume”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...