Un exerciţiu naţional intitulat "Seism 2018" a început, sâmbătă, la ora 9.00, scenariul acestuia presupunând că s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter. Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat, sâmbătă seara, că la aproximativ 12 ore de la momentul seismului simulat în cadrul exerciţiului naţional sunt 450 de persoane decedate, aproape 1.800 de răniţi şi peste 3.200 de persoane date dispărute. El a menţionat că în România vor ajunge o echipă medicală din Israel, care va alcătui un spital de nivel 3 - cel mai ridicat - şi una de căutare-salvare din Bulgaria. Arafat a spus că deja au ajuns în ţară 7 ambulanţe din Austria, 4 ambulanţe din Italia, o ambulanţă din Ungaria, 3 autocamioane din Austria şi 2 autocamioane din italia cu echipamente şi materiale pentru ridicarea de posturi medicale avasate de nivel 2 sau nivel 1. În cadrul Seism 2018 s-a simulat un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade produs în Vrancea, dar care a afectat cel mai mult Capitala. Peste două sute de clădiri s-au prăbuşit şi peste două mii sunt avariate, municipalitatea intervenind cu autovehicule, utilaje, macarale, generatoare, locuinţe de necesitate, hrană, echipe tehnice de intervenţie în teren, atât poliţiştii locali cât şi echipele Companiei de Consolidări. Ministerul Afacerilor Interne anunţă că, potrivit scenariului exerciţiului Seism 2018, preşedintele României a decretat instituirea stării de urgenţă.
UPDATE 23:02 - Acţiuni de amploare la Spitalul Floreasca; în 15 minute cadrele medicale au primit 40 de pacienţi, iar numărul acestora va creşte
Acţiuni de amploare au loc, sâmbătă seară, la Spitalul Floreasca din Capitală, circumscrise scenariului exerciţiului Seism 2018. Într-un interval de cincisprezece minute, cadrele medicale au primit 40 de pacienţi şi există informaţii că numărul acestora va creşte.
”În zona Spitalului Floreasca se amplasează puncte medicale avansate pentru suplimentarea capacităţii de primire a victimelor, la nivelul UPU Floreasca. Conform scenariului, în interval de 15 minute, s-au prezentat la UPU 40 de victime, iar din informaţiile primite până acum, numărul acestora va creşte”, au transmis, sâmbătă seară reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Anterior, aceştia au anunţat şi că în exerciţiul Seism 2018 este implicată o morgă mobilă pentru preluarea decedaţilor din site-urile organizate la Academia de Poliţie, la Academia Romană, dar şi la Industria Iutei.
”După preluare, persoanele decedate vor fi transportate la IML pentru identificare şi efectuarea necropsiei”, au mai transmis reprezentanţii MAI.
UPDATE 22:42 - Preşedintele a decretat instituirea stării de urgenţă, în urma seismului
Ministerul Afacerilor Interne anunţă că, potrivit scenariului exerciţiului Seism 2018, preşedintele României a decretat instituirea stării de urgenţă în urma cutremurului de 7,5 grade pe scara Richter soldat până în prezent cu 450 de persoane decedate şi aproape 1.800 de răniţi.
Potrivit MAI, în cadrul exerciţiului Seism 2018, preşedintele României a decretat, sâmbătă, instituirea stării de urgenţă.
Starea de urgenţă reprezintă ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, economică şi de ordine publică aplicabile pe tot teritoriul ţării sau în unele unităţi administrativ-teritoriale care se instituie, în cazul de faţă, în situaţia producerii unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre, arată sursa citată.
Conform scenariului exerciţiului, în primele 12 ore s-au înregistrat 450 de persoane decedate şi 1.791 de persoane sunt rănite.
Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat, sâmbătă seara, că la aproximativ 12 ore de la momentul seismului simulat în cadrul exerciţiului naţional sunt 450 de persoane decedate, aproape 1.800 de răniţi şi peste 3.200 de persoane date dispărute. El a menţionat că în România vor ajunge o echipă medicală din Israel, care va alcătui un spital de nivel 3 - cel mai ridicat - şi una de căutare-salvare din Bulgaria.
"La aproximativ 12 ore de la momentul în care a avut loc seismul, avem din păcate înregistrate 450 de persoane decedate şi încă 1.791 de persoane care sunt rănite şi mai există 3.218 în continuare persoane dispărute. La acest moment sunt încă 88 de persoane surprinse sub dărâmături şi echipele de căutare-salvare încearcă să le salveze", a declarat, sâmbătă seară, într-o conferinţă de presă, Raed Arafat.
El a mai spus că a vorbit cu ministrul Sănătăţii şi s-a luat legătura cu Colegiul Medicilor pentru rezolvarea formalităţilor pentru echipele medicale internaţionale, pentru a nu fi probleme cu dreptul de liberă practică.
"Avem în jur de 30.000 de sinistraţi, IGSU urmează să instaleze primele două tabere de sinistraţi pe stadioanele din Voluntari şi Ştefăneşti, iar instalarea lor va începe în această noapte", a adăugat Arafat. El a explicat că Primăria Municipiului Bucureşti poate instala în interiorul Arenei locuri pentru aproximativ 20.000 de oameni, dar având în vedere că duminică după-amiază este meci şi că acesta este doar un exerciţiu, instalarea lor a fost amânată până după meci.
Primăria Capitalei intervine cu peste şapte sute de angajaţi la exerciţiul Seism 2018 în cadrul căruia se simulează un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade produs în Vrancea, dar care a afectat cel mai mult Capitala. Peste două sute de clădiri s-au prăbuşit şi peste două mii sunt avariate, municipalitatea intervenind cu autovehicule, utilaje, macarale, generatoare, locuinţe de necesitate, hrană, echipe tehnice de intervenţie în teren, atât poliţiştii locali cât şi echipele Companiei de Consolidări. În spitalele din subordinea Primăriei pot fi primiţi sute de răniţi.
Primăria Capitalei intervine, la exerciţiul Seism 2018, cu peste şapte sute de angajaţi.
“Au fost mobilizaţi peste 700 de angajaţi ai instituţiilor aflate în subordinea Primăriei Capitalei, s-au pus la dispoziţie autovehicule, utilaje, macarale, generatoare, locuinţe de necesitate, hrană, echipe tehnice de intervenţie în teren, atât poliţiştii locali cât şi echipele Companiei de Consolidări au oferit suport echipelor de salvare, iar spitalele din adminstrarea Primăriei Capitalei au suplimentat personalul medical, s-au pregătit paturi şi săli de operaţie, astfel cât să poată face faţă unui număr cât mai mare de pacienţi din Bucureşti, dar şi din ţară. De asemenea, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială sunt pregătite aproximativ 1.000 de locuri de cazare în cele 4 centre sociale şi s-au pregătit peste 1400 de sandvişuri şi sticle cu apă”, a anunţat, sâmbătă seară, primarul general Gabriela Firea, printr-un comunicat de presă.
UPDATE 19:24 - Exerciţiu Seism 2018: Peste 30.000 de sinistraţi în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,5 grade; autorităţile vor înfiinţa inclusiv o tabără pentru aceştia
Peste 30.000 de sinistraţi au rezultat în urma cutremurului simulat în carul exerciţiului Seism 2018, a anunţat, sâmbătă seară, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat. Acesta a explicat că s-a făcut un inventar al locaţiilor în care ar putea fi cazate aceste persoane în caz de necesitare reală şi se va construi inclusiv o tăbără pentru sinistraţi.
Raed Arafat a anunţat, sâmbătă seară, după şedinţa Comandamentului de Urgenţă al municipiului Bucureşti, că există peste 30.000 de sinistraţi în urma simulării de cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade.
Întrebat dacă există posibilităţi de cazare a acestor persoane, Arafat a declarat: ”Deja ni s-au dat raportări pe taberele sau cazarmamentul care există la dispoziţie şi, da, există la nivel IGSU, la nivel ISU, din dotările care s-au cumpărat recent, la nivelul primăriilor şi al municipiului Bucureşti posibilităţi de cazare pentru 25.000 – 30.000 de peroane. În acest moment, pot să spun că singurul aspect este punerea lor la dispoziţia populaţiei. O să construim în cadrul exerciţiului cel puţin o tabără de sinistraţi în următoarea perioadă ca să testăm cum este”.
La şedinţa Comandamentului nu a fost prezent primnarul general, Gabriela Firea, fiind înlocuită de către viceprimar.
”Aici este lanţul de continuitate. Şi pe acesta îl testăm. Dacă nu este persoana care conduce, cine o înlocuieşte? Şi aici este stabilit foarte clar: primarul nu este, s-a prezentat viceprimarul. Din punctul nostru de vedere este ok”, a mai spus Arafat.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat, sâmbătă, că în cadrul exerciţiului Seism 2018 sunt estimate peste o mie de victime, între care patru sute de morţi, în urma cutremurului de 7,5 grade Celsius produs în Vrancea. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a transmis preşedintelui Klaus Iohannis o solicitare pentru decretarea stării de urgenţă, aşteptându-se răspunsul de la Cotroceni.
Raed Arafat a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, ultimele date estimate de către organizatorii exerciţiului Seism 2018. Toate autorităţile sunt alertate.
”În urma cutremurului produs în această dimineaţă, se preconizează peste o mie de victime, dintre care peste 400 de persoane decedate. S-au înregistrat peste 200 de clădiri prăbuşite, 800 afectate grav, peste 1.400 afectate mediu, fiind necesasă efectuarea de expertize. Clădirile afectate aparţin instituţiilor publice de la nivelul municipiului Bucureşti, dar şi imobile de locuit, printre care şi clădiri cu grad de ocupabilitate mare, astfel încât se prognozează un număr mare de victime”, a declarat Raed Arafat.
Potrivit acestuia, s-a cerut instituirea stării de urgenţă.
”În cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă am solicitat, şi a fost aprobat de către doamna prim-ministru, trimiterea către preşedintele României, soliciutareade instituire a stării de urgenţă care este necesară pentru noi pentru a putea interveni corect şi pentru a puteastabili şi implementa toate măsurile care sunt necesare. Cererea a plecat către Preşedinţie şi aşteptăm emiterea decretului prezidenţial pentru instituirea strării de urgenţă pentru o durată de 15 zile”, a mai spus Arafat.
Acesta a explicat că s-a cerut sprijin internaţional - echipe de căutare-salvare, echipe
UPDATE 14:56 - Dăncilă, la Academia de Poliţie: Întotdeauna trebuie să fim pregătiţi. Am speranţa că acest exerciţiu va fi un semnal de alarmă şi pentru populaţie
Premierul Viorica Dăncilă şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, au vizitat unul dintre site-urile exerciţiului Seism 2018, organizat la Academia de Poliţie. Potrivit scenariului, mai multe persoane au fost rănite, iar unele sunt blocate la etajele superioare ale unei clădiri. ”Cu toţii ne dorim ca acest lucru să nu se întâmple, dar întotdeauna trebuie să fim pregătiţi”, a spus Dăncilă, adăugând că atât forţele de intervenţie, cât şi populaţia trebuie să fie pregătite.
Viorica Dăncilă şi Raed Arafat au ajuns, sâmbătă, la unul dintre locurile din Bucureşti care fac parte din scenariul exerciţiului Seism 2018.
La Academia de Poliţie, scenariul prevede că mai multe persoane au fost rănite, iar câteva sunt surprinse la etajele superioare ale unei clădiri.
”Noi sperăm să nu se întâmple acest lucru. Vom vedea la sfârşit care este gradul de pregătire. Important este că acest exerciţiu este efectuat în România şi că acest lu ru reprezintă un plus, să putem să facem apoi această evaluare. Cu toţii ne dorim ca acest lucuru să nu se întâmple, dar întotdeauna trebuie să fim pregătiţi”, a spus premierul.
Premierul Viorica Dăncilă merge, sâmbătă, la un site de căutare-salvare organizat în cadrul exerciţiului Seism 2018, la Academia de Poliţie. "Este un exerciţiu foarte important care ne va permite să vedem cum se face această mobilizare, dar în acelaşi timp să vedem dacă, în urma acestui exerciţiu, există deficienţe şi cum putem înlătura aceste deficienţe", a declarat Dăncilă.
"Am luat act de acest lucru, este un exerciţiu foarte important care ne va permite să vedem cum se face această mobilizare, dar în acelaşi timp să vedem dacă, în urma acestui exerciţiu, există deficienţe şi cum putem înlătura aceste deficienţe. După cum ştiti şi după cum a precizat domnul secretar de stat Raed Arafat, acest exerciţiu presupune şi participare internaţională şi se va desfăşura pe timpul a cinci zile, 24 de ore din 24. Nu am emoţii, am încredere în desfăşurarea acestui exerciţiu, dar totdeauna trebuie să fim foarte bine pregătiţi pentru a răspunde acestei provocări şi cred că acest exerciţiu ne va permite să vedem dacă sunt anumite probleme", a declarat Viorica Dăncilă, la Ciolpani, unde se află Centrul de comandă.
La rândul său, Raed Arafat a spus că vor face o deplasare pe teren, la unul din site-uri de căutare-salvare, organizat la Academia de Poliţie.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că participă la exerciţiul Seism 2018, desfăşurând activităţi simulate de identificare a pagubelor materiale şi victimelor înregistrate în unităţile militare, precum şi misiuni de sprijin al autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, prin asigurarea transporturilor aeriene de evacuare medicală.
MApN a anunţat că participă, alături de structurile cu responsabilităţi în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, la exerciţiul naţional Seism 2018.
"În cadrul exerciţiului, conform procedurilor, Statul Major al Apărării a activat, în cadrul Centrului militar de comandă (nucleu), Grupa de Răspuns în Situaţii de Urgenţă şi a angajat forţe şi mijloace din Statele Majore ale Categoriilor de Forţe ale Armatei, Comandamentele de Sprijin, Serviciul poliţie militară şi Direcţia Medicală a MApN. Forţele din Ministerul Apărării Naţionale au declanşat de urgenţă activităţi simulate de identificare a pagubelor materiale şi victimelor înregistrate în unităţile militare, precum şi acţiunile prevăzute de procedurile legale în cadrul sistemului naţional de răspuns la urgenţe civile, inclusiv cu misiuni de sprijin real al autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, prin asigurarea transporturilor aeriene de evacuare medicală", se arată într-un comunicat al MApN.
Exerciţiul Seism 2018 îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple. Potrivit scenariului, sâmbătă dimineaţă, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti - Alexandria - Sofia şi Iaşi - Chişinău.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că, în cadrul exerciţiului Seism 2018, a fost solicitată asistenţă internaţională prin Mecanismul de Protecţie Civilă, fiind înştiinţat şi Centrul Euroatlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre din cadrul NATO. În cadrul exerciţiului, pe componenta solicitării de sprijin internaţional, Mecanismul de Protecţie Civilă va răspunde cu capabilităţi medicale internaţionale.
MAI precizează că, potrivit scenariului exerciţiului Seism 2018, sâmbătă dimineaţă, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti - Alexandria - Sofia şi Iaşi - Chişinău.
"Seismul a dus la distrugerea şi avarierea a numeroase clădiri ale administraţiei publice centrale şi locale, unităţi medicale, clădiri de locuit, obiective sociale, precum şi a infrastructurii (reţele de alimentare cu energie electrică, gaze, staţii de tratare şi de epurare, sisteme de transport şi distribuţie carburanţi, căi de transport rutiere, feroviare)", arată sursa citată.
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, sâmbătă, că exerciţiul Seism va avea o durată de cinci zile, fiind urmărit în timp real răspunsul la eventuala producere a unui cutremur în Vrancea, de 7,5 grade pe scara Richter, la o adâncime de 140 de kilometri. Conform scenariului, cel mai afectat ar fi municipiul Bucureşti, unde din primele informaţii ar fi 12 imobile prăbuşite parţial sau total şi aproximativ 200 de victime doar în zona Centrului Vechi - Universitate. "Nu facem un show, asta vreau să se înţeleagă", a subliniat Raed Arafat.
"Astăzi la ora 8.37 am declanşat exerciţiul naţional Seism, pe baza unei concepţii aprobate de doamna ministru, dar care este completată şi cu exerciţul Modex, care este un exerciţiu european care se combină cu exerciţiul nostru, acest lucru o să îl vedeţi pe parcurs, în cinci zile, cum evoluează. Cel puţin la acest moment, scenariul este un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, la o adâncime de 140 de kilometri, care a avut loc ca epicentru în zona seismică Vrancea, localitatea Nereju, iar durata seismului a fost de 57 de secunde. Unda seismică a avut ca direcţie de deplasare axa sud-vest şi nord-est, afectând cel mai mult municipiul Bucureşti", a explicat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, Raed Arafat.
El a spus că, de la momentul în care a fost declanşat acest exerciţiu, toate comunicaţiile la nivelul municipiului Bucureşti şi între municipiul Bucureşti şi restul ţării au fost întrerupte, acestea începând să se reia ulterior.
"Exerciţiul are ca menire testarea concepţiei de răspuns la cutremur, modul cum reacţionează fiecare din judeţele ţării pentru a veni în sprijin către zonele care sunt calamitate şi foarte important, modul cum reacţionează autorităţile din Bucureşti şi autorităţile centrale în astfel de situaţii. În cadrul exerciţiului urmează să se facă mai multe testări şi scenarii care să ne permită să testăm diferite aspecte", a spus Arafat, menţionând că până acum s-a testat luarea deciziilor fără să fie legătura cu autorităţile centrale şi să fie emise ordine, întrucât nu se puteau emite ordine, şi că urmează să fie evaluat modul în care s-a acţionat.
Raed Arafat a explicat că în prima fază are loc evaluarea: terestră, aeriană şi activarea Centrului de comandă de la Ciolpani, până la activare intervenţia fiind condusă de la sediul MAI.
Potrivit MAI, începând cu ora 9.00 s-a declanşat exerciţiul naţional "Seism 2018" care constă în punerea în aplicarea a Concepţiei naţionale de răspuns post-seism.
Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici.
"Au fost alertate toate unităţile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din ţară se deplasează spre Capitală. La Ciolpani a fost activat Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei", arată MAI.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.