Peste 300 de pompieri din mai multe judeţe intervin, sâmbătă, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie izbucnit în judeţul Maramureş, care a cuprins o suprafaţă foarte mare şi care ameninţă să se extindă în trei localităţi. Pompierii şi jandarmii evacuează persoanele din mai multe locuinţe aflate în zona de pericol. Flăcările au ajuns la şapte locuinţe, fără a fi înregistrate persoane rănite, însă 90 de persoane au fost evacuate preventiv, inclusiv de la o pensiune. A fost solicitat sprijinul MApN pentru a trimite aeronave care să ajute la stingerea focului, întrucât elicopterele Black Hawk intervin la incendii în judeţul Mehedinţi. Astfel, intervin şi două avioane Spartan. Traficul pe DN 1C este oprit, în zona localităţii Lăpuşel, pentru a permite intervenţia pompierilor. A fost emis mesaj Ro-Alert, din cauza degajărilor mari de fum. Două dintre focare sunt în curs de lichidare, iar forţele de intervenţie lucrează pentru localizarea celui de-al treilea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
 
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
UPDATE - ”La acest moment, forţele de intervenţie conlucrează eficient în scopul localizării unui singur focar, celelalte 2 fiind deja în curs de lichidare. La această acţiune de stingere intervin 250 subofiţeri şi 12 ofiţeri de la ISU MM, 40 subofiţeri din judeţele limitrofe, împreună cu forţe ale MAI - IJJ 25 subofiţeri şi 2 ofiţeri, IPJ 20 subofiţeri şi 3 ofiţeri, ale Ministerului Apărării Naţionale (cu 2 aeronave Spartan), reprezentanţi ai Ocolului Silvic etc.”, a arătat IGSU.
 
Potrivit sursei citate, incendiul s-a manifestat pe o suprafaţă de circa 500 de hectare.
 
Pompierii militari maramureşeni intervin cu 15 autospeciale de stingere, tehnică suplimentată cu alte 8 maşini alocate în sprijin din judeţele Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Cluj si Sălaj.
 
UPDATE - Potrivit IGSU, preventiv, au fost evacuate aproximativ 90 de persoane, atât din locuinţele aflate pe o rază de aproximativ 500 de metri, cât şi de la o pensiune aflată în proximitate. 
 
”Până la acest moment nu au fost înregistrate victime”, a precizat sursa citată.
 
Se acţionează pe mai multe sectoare de lucru pentru limitarea extinderii flăcărilor. 
 
Forţele de intervenţie au fost suplimentate cu 2 cisterne de la ISU Bihor.
 
UPDATE - ”În aceste momente, pompierii salvatori maramureşeni intervin pentru limitarea si localizarea unui incendiu de vegetaţie uscată şi litieră de pădure produs între localităţile Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure. Conform informaţiilor de la faţa locului, arderea se manifestă violent, cu flacără deschisă şi degajare de fum şi s-a extins la 7 locuinţe fără a fi înregistrate victime”, a precizat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
 
Pentru gestionarea optimă a situaţiei de urgenţă, s-a dispus  creşterea capacităţii operaţionale nivel IV, sens în care personalul aflat la serviciu va fi suplimentat cu cel aflat în turele libere. Astfel, efective cu tehnică de intervenţie au fost suplimentate din judeţele Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Cluj, pentru a veni în sprijinul  forţelor ISU MM, în zona fiind peste 150 de pompieri, la care se adaugă Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, numărul total de personal operativ fiind în creştere.
 
Totodată, în sprijinul echipajelor operative, un operator economic a pus la dispoziţia pompierilor 3 cisterne cu apă pentru o bună autonomie în timpul misiunii de stingere. 
 
”Dat fiind faptul că aeronavele Black Hawk intervin în Mehedinţi în scopul limitării incendiilor de vegetaţie din zonă, la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a fost luată măsura de solicitare de sprijin aerian din partea Ministerului Apărării Naţionale, pentru a interveni cu aeronave aflate în dotare, în scopul limitării răspândirii focarelor şi în alte zone”, a adăugat IGSU.
 
Având în vedere degajările mari de fum, pentru protecţia comunităţilor a fost transmis un mesaj prin intermediul sistemului RO-ALERT.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - Incendiul de vegetaţie a izbucnit în apropierea localităţilor Arieşu de Pădure, Lăpuşel şi Coltău.
 
FOTO: ISU Maramureş
FOTO: ISU Maramureş
 
”Intervin 75 de pompieri militari şi s-a solicitat sprijin din judeţele limitrofe. Este pericol ca focul să se extindă la case. Arde pe o suprafaţă foarte mare, în trei localităţi”, au transmis reprezentanţii ISU Maramureş.
 
Jandarmii îi ajută pe pompieri să evacueze locuinţele din zona de pericol.
 
FOTO: ISU Maramureş
FOTO: ISU Maramureş
 
”În aceste momente acordăm sprijin colegilor pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş pentru evacuarea unor locuinţe care sunt puse în pericol de incendiul de vegetaţie izbucnit la Arieşul de Pădure. Un echipaj de jandarmerie din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil aflat la o acţiune în colaborare cu Ocolul Silvic Şomcuta Mare s-a deplasat de urgenţă în zona indicată. Totodată au fost solicitate în sprijin forţe suplimentare din cadrul Jandarmeriei Maramures care se deplasează în zonă”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Maramureş.
 
Reprezentanţii Jandarmeriei Maramureş au declarat pentru News.ro că, până la ora transmiterii acestei ştiri, jandarmii au evacuat 12 persoane din două locuinţe. De asemenea, jandarmii au intervenit şi la un restaurant aflat în apropierea incendiului, însă nu a fost nevoie de evacuare, localul fiind gol. La acţiune participă 27 de ofiţeri şi subofiţeri jandarmi.
 
Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, pe DN 1C, în localitatea Lăpuşel, s-a produs un incendiu de vegetaţie puternic, care este în extindere. Circulaţia rutieră este oprită pe ambele sensuri de mers, pentru intervenţia pompierilor, valorile de trafic fiind în creştere.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.