IGPR anunţă că vineri dimineaţă au loc 70 de percheziţii în cadrul operaţiunii Jupiter.
- Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi SICE din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) pun în executare 4 mandate de percheziţie (în municipiul Bucureşti) şi 5 mandate de aducere într-un dosar privind infracţiuni de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 4.728.974 lei. În fapt, în perioada 25.10-2015 - 25.03.2017, suspecţii, în calitate de administratori ai unei societăţi comerciale având ca obiect comerţul cu amănuntul, au omis să evidenţieze în contabilitate şi să declare în cuprinsul a 11 declaraţii fiscale obligatorii veniturile în cuantum de 15.449.337 lei, venituri ce proveneau din comercializarea pe teritoriul naţional a bunurilor achiziţionate prin 39 de operaţiuni de import, având ca obiect mărfuri generale (în special articole textile) realizate de către societate în perioada 20.08.2015 - 25.10.2016, cu consecinţa prejudicierea bugetului de stat cu suma de 4.728.874 lei, din care 2.948.182 de lei reprezentând TVA şi 1.780.792 de lei reprezentând impozit pe profit.
- Într-o altă cauză, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi SICE Sector 3 pun în executare 4 mandate de percheziţie (în municipiul Bucureşti) într-un dosar privind infracţiuni de evaziune fiscală. Se reţine că în perioada mai 2014 – februarie 2017, asociatul unic şi administratorul unei societăţi comerciale ce activa în domeniul intermedierii comerţului de unelte/scule, a înregistrat în mod repetat în evidenţele contabile ale societăţii şi a declarat organelor fiscale un număr de 58 facturi fiscale care atestau operaţiuni economice fictive de achiziţii mărfuri şi servicii în valoare totală de 9.861.417,67 lei de la doi furnizori, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 3.080.441 lei, constând în 1.800.295 lei valoare TVA şi impozit pe profit în valoare de 1.280.146 lei.
Prin ordonanţa din data de 24.10.2024 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare ale suspectului până la concurenţa sumei de 3.080.441 lei, constând în prejudiciul produs prin săvârşirea infracţiunilor ce fac obiectul cauzei.
- Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa şi SICE Dâmboviţa pun în executare 12 mandate de percheziţie (Dâmboviţa-11, Iaşi-1) într-un dosar privind infracţiuni de deturnare a licitaţiilor publice.
- Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi SICEF Constanţa pun în executare 6 mandate de percheziţie (Constanţa-4, Iaşi-2) şi un mandat de aducere în două dosare privind infracţiuni de evaziune fiscală şi înşelăciune.
- Parchetul de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc şi SICE Harghita pun în executare 3 mandate de percheziţie (în jud. Harghita) într-un dosar privind infracţiuni de contrafacere, reţinându-se că făptuitoarea deţine şi comercializează fără drept mai multe tipuri de detergenţi din categoria mărcilor înregistrate, cum ar fi Ariel şi Lenor, existând suspiciunea că acestea nu sunt originale, ci provin din activităţi ilicite de contrafacere.
- Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba şi SICE Alba pun în executare 3 mandate de percheziţie (Alba-2, Buzău-1), în două dosare privind infracţiuni de evaziune fiscală şi contrafacere, reţinându-se că o persoană comercializează pe reţele de socializare parfumuri contrafăcute purtând însemnele unor mărci notorii precum: Armani, Paco Rabanne, Dior.
- Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş şi SICE Timiş pun în executare 9 mandate de percheziţie (în jud. Timiş) într-un dosar privind infracţiuni de evaziune fiscală şi de mediu. Se reţine că două societăţi comerciale implicate în fabricarea betonului şi colectarea deşeurilor nepericuloase nu evidenţiază în documente legale operaţiunile comerciale şi veniturile realizate, diminuând astfel taxele datorate statului. De asemenea, una dintre societăţi execută activităţi miniere fără permis, excavând agregate minerale pe care le comercializează sau le foloseşte ilicit, fără a plăti redevenţa la bugetul de stat.
- Parchetul de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus, împreună cu poliţiştii din cadrul I.P.J. Maramureş - S.A.E.S.P., pun în executare 6 mandate de percheziţie domiciliară într-un dosar privind infracţiuni de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi braconaj cinegetic. Se reţine că în perioada aprilie-mai 2024, suspectul a împuşcat un exemplar din specia cerb - femelă, fără a deţine autorizaţie de vânătoare.
- Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria, împreună cu poliţiştii din cadrul I.P.J. Teleorman - S.A.E.S.P., pun în executare 1 mandat de percheziţie domiciliară într-un dosar privind infracţiuni de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor.
- Parchetul de pe lângă Judecătoria Roşiori de Vede, împreună cu poliţiştii din cadrul I.P.J. Teleorman - S.A.E.S.P., pun în executare 1 mandat de percheziţie domiciliară într-un dosar privind infracţiuni de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor.
- Parchetul de pe lângă Judecătoria Brad, împreună cu poliţiştii din cadrul I.P.J. Hunedoara - S.A.E.S.P., vor pune în executare un mandat de percheziţie domiciliară, într-un caz care implică cercetări pentru nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor.
- Parchetul de pe lângă Judecătoria Dărăbani, împreună cu Structura de Ordine Publică Botoşani şi Poliţia Oraşului Dărăbani, vor efectua 18 percheziţii domiciliare pe raza oraşului Dărăbani, în cadrul a trei dosare penale ce vizează infracţiuni de contrabandă cu ţigări.
- Parchetul de pe lângă Judecătoria Târnăveni, împreună cu Structura de Ordine Publică Mureş – Biroul pentru Prevenirea şi Combaterea Faptelor de Fraudă Forestieră, vor efectua 9 percheziţii domiciliare pe raza oraşului Târnăveni şi în comuna Nahnea, într-un dosar privind infracţiuni silvice.
În total, în cadrul operaţiunii JUPITER au fost efectuate peste 1000 de percheziţii, precizează sursa citată, subliniind că aceastea au avut loc ”în contextul unor acţiuni de mare amploare, care subliniază efortul autorităţilor de aplicare a legii în combaterea infracţionalităţii printr-o colaborare strânsă între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Inspectoratul General al Poliţiei Române”..
”Operaţiunea JUPITER reprezintă, astfel, un pas important în consolidarea statului de drept, în protejarea intereselor economice ale statului şi un angajament al autorităţilor judiciare de a proteja siguranţa cetăţenilor şi de a asigura angajarea răspunderii penale în cazul celor încalcă legea”, adaugă Parchetul ICCJ.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.