O grupare specializată în trafic de migranţi, formată din cetăţeni români, afgani şi pakistanezi, a fost destructurată de poliţiştii de frontieră de la Timişoara. Aceasta a acţionat din primăvara acestui an, migranţii fiind racolaţi, transportaţi, adăpostiţi şi ajutaţi să treacă ilegal în Serbia sau Ungaria, în schimbul unor sume care variază între 2.500 şi 11.000 de euro/dolari. Două persoane au fost reţinute şi apoi plasate în arest preventiv pentru 30 de zile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - ”În urma cercetărilor efectuate s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de doi inculpaţi. Astfel, faţă de unul dintre inculpaţi s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru comiterea infracţiunii de instigare la infracţiunea trafic de migranţi în formă continuată (5 acte materiale), prev. de art. 47 C.p. rap. la art. 263 alin. 1 şi alin. 2 lit. a C.p. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p.. Faţă de cel de-al doilea inculpat s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru comiterea infracţiunii de trafic de migranţi în formă continuată (3 acte materiale), prev. de art. 263 alin. 1 si alin. 2 lit. a C.p. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p. şi art. 41 alin. 1 C.p”, precizează Parchetul Tribunalului Timiş.

La data de 19.09.2024 faţă de cei doi inculpaţi s-a dispus măsura preventivă a reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Ulterior, în data de 20.09.2024, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş a formulat propunere de arestare preventivă faţă de cei doi inculpaţi, fiind sesizat în acest sens judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi a admis propunerea de arestare preventivă formulată de parchet şi a dispus luarea măsurii arestului preventiv faţă de cei doi inculpaţi pe o perioadă de 30 de zile.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Poliţia de Frontieră a anunţat vineri, că ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara şi structuri subordonate, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, au pus în aplicare trei mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Gorj şi Timiş, într-un dosar de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare, transferare sau adăpostire a unei persoane, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, pentru a obţine direct sau indirect un folos material.

Astfel, în perioada martie-septembrie, mai multe persoane, cetăţeni români şi străini (afgani şi pakistanezi), ar fi desfăşurat activităţi ilicite din sfera traficului de migranţi.

”Ca mod de operare, o parte din migranţi erau călăuziţi pentru a trece ilegal frontiera din Bulgaria în România sau racolaţi din rândul celor aflaţi legal pe teritoriul României, după care erau transportaţi şi adăpostiţi în diferite imobile sau unităţi de cazare de pe raza judeţelor Timiş şi Gorj. Ulterior erau preluaţi şi transportaţi până în apropierea frontierei dintre România cu Serbia sau Ungaria, unde migranţii era îndrumaţi să treacă ilegal frontiera de stat pe jos. Membrii reţelei le indicau direcţia de deplasare cu ajutorul sistemului GPS sau prin telefon în sistem video-call şi erau aşteptaţi şi preluaţi după trecerea frontierei pentru a fi transportaţi în state din Spaţiul Schengen. Migranţii achitau sume cuprinse între 2.500 - 11.000 euro/dolari de persoană reţelei”, a arătat sursa citată.

Pe perioada monitorizării, au fost documentate mai multe transporturi de migranţi, pe timpul cărora membrii grupării încercând să scoată ilegal din România peste 50 de migranţi de origine afro-asiatică.

Activităţile au fost realizate cu sprijinul poliţiştilor de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timiş şi Mehedinţi. La acţiune au participat jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă "Glad Voievod", Timişoara şi din cadrul Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Mehedinţi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic, din cadrul Direcţia de Operaţiuni Speciale al Poliţiei Române.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.