O fetiţă de doi ani şi-a pierdut viaţa după ce un copac smuls de o vijelie a căzut peste autoturismul în care se afla, în Mureş, iar un bărbat a murit lovit de fulger în Timiş. Sute de locuinţe au fost inundate sau avariate de furtunile produse duminică noapte în mai multe judeţe. În judeţul Suceava, zeci de turişti au rămas izolaţi în pensiuni, iar mai multe maşini au fost luate de ape. La Arad, ploile au inundat cartiere întregi, inclusiv două spitale, unde medici şi pacienţi au lucrat alături de pompieri pentru evacurea apei. Un întreg cartier din Petroşani, aflat într-o zonă mai joasă, este sub apă, nivelul acesteia ajungând la etajul întâi al imobilelor.
Hunedoara: 60 de persoane evacuate din patru localităţi şi peste 300 de locuinţe inundate. La Petroşani, apa a ajuns la primul etaj al blocurilor, iar oamenii au fost evacuaţi cu bărcile
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Peste 300 de apartamente şi case din Petroşani, Petrila, Lupeni şi Aninoasa, din judeţul Hunedoara, au fost inundate în urma unei ploi torenţiale din noaptea de duminică spre luni, iar 60 de persoane au fost evacuate din calea apelor revărsate. Un întreg cartier din Petroşani, aflat într-o zonă mai joasă, este sub apă, nivelul acesteia ajungând la etajul întâi al imobilelor.
Potrivit unui comunicat de presă, de luni, al ISU Hunedoara, o ploaie torenţială căzută, duminică seară, începând cu ora 21.00, a provocat scurgeri pe versanţi ce au inundat sute de apartamente, case şi gospodării din Petroşani, Petrila, Lupeni şi Aninoasa.
Într-o singură oră şi jumătate, au fost preluate, la numărul unic de urgenţă 112, aproximativ 200 de apeluri ale locuitorilor din Valea Jiului.
”În cel mai scurt timp, au fost mobilizaţi aproape 200 de pompieri ai Detaşamentelor Petroşani, Deva, Hunedoara şi Orăştie, precum şi ai Secţiei Ilia, în zona calamitată. Ajunşi la faţa locului, pompierii au găsit o situaţie critică, un întreg cartier din Petroşani, aflat într-o zonă mai joasă, fiind sub ape, nivelul acesteia ajungând la etajul întâi al imobilelor”, se arată în comunicat.
Imediat, pompierii au început evacuarea locuitorilor cu ajutorul bărcilor. În primele patru ore, de la producerea fenomenelor meteo periculoase, au fost evacuate 60 de persoane, dintre care şase sunt copii, o femeie este însărcinată, iar două persoane au fost transportate la spital cu hipotermie.
"Primele date arată că ploaia torenţială, care nu a putut fi preluată de sistemele de canalizare, a afectat 30 de blocuri şi 300 de gospodării, majoritatea din Petroşani şi Lupeni. De asemenea, subsolul Spitalului Petroşani şi casa liftului au fost inundate”, mai arată sursa citată.
Persoanele evacuate au fost preluate de poliţişti şi pompieri la Primăria Petroşani, de unde au fost distribuite spre locurile de cazare, puse la dispoziţie de autorităţile locale. Paisprezece oameni evacuaţi au optat să se cazeze în căminul Universităţii Petroşani, în timp ce ceilalţi au ales să doarmă la rude sau prieteni.
De asemenea, DN 66, la intrarea în Petroşani, a fost blocat timp de aproximativ trei ore din cauza aluviunilor şi torenţilor.
În operaţiuni, au fost implicaţi, de asemenea, 30 de poliţişti, zece jandarmi şi membri ai Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă. Acţiunile în teren, desfăşurate cu două bărci, 24 motopompe, dintre care patru de mare putere, şi 14 autospeciale, au fost coordonate de către subprefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, şi de către inspectorul şef al ISU Hunedoara, locotenent colonel Viorel Demean.
Mureş: O fetiţă a murit după ce un copac smuls de vijelie a căzut pe o maşină. În judeţ, sute de case au fost avariate din cauza furtunii
O fetiţă de doi ani a murit, duminică seară, în localitatea mureşeană Brâncoveneşti, după ce un copac smuls de o vijelie a căzut peste autoturismul în care copila se afla alături de tatăl său. Sute de case din judeţ au acoperişurile avariate de furtuni, în timp ce două turle de biserici s-au prăbuşit. În localitatea Cuci, localnicii susţin că s-au confruntat cu o tornadă.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş, fenomene meteo violente au fost înregistrate, duminică seară şi în cursul nopţii, în mai multe localităţi din judeţ, fiind afectate sute de gospodării.
În localitatea Brâncoveneşti, a fost înregistrat cel mai grav incident, în timpul unei vijelii. Astfel, un copac a fost smuls de vânt şi s-a prăbuşit peste un autoturism în care se aflau un bărbat şi fetiţa sa de doi ani. Copila a murit în urma rănilor suferite, iar bărbatul este în spital. În localitate, au fost doborâţi de vânt şi alţi copaci, care au căzut peste garduri sau acoperişuri.
În localitatea Cuci, oamenii spun că s-au confruntat cu o tornadă. Conform ISU, aici au fost afectate parţial 153 de acoperişuri de case, ţiglele fiind luate de vânt. Şapte acoperişuri au fost distruse complet, iar două turle de biserici s-au prăbuşit. Tot în localitatea Cuci, duminică noapte, traficul rutier a fost deviat de pe DN 15 pe străzi laterale, din cauza a doi stâlpi de beton care au căzut pe şosea, blocând drumul.
Şi în localitatea Dătăşeni, acoperişurile a150 case au fost afectate parţial, în timp ce cinci acoperişuri au fost complet distruse de vijelie. Aici au fost rupţi de vijelie şase stâlpi de electricitate, care au căzut peste garduri, garaje sau locuinţe. Două persoane au fost rănite uşor şi transportate la spitalul din Luduş.
Conform ISU Mureş, pene de curent au fost înregistrate în cel puţin 20 de localităţi, din cauza copacilor rupţi care au căzut peste liniile de medie tensiune, iar ploile torenţiale au inundat câteva zeci de gospodării din mai multe zone ale judeţului.
Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, aflat luni la faţa locului, a declarat corespondentului News.ro că în localitatea Cuci aproape fiecare gospodărie a fost afectată şi că până acum nu a mai văzut aşa ceva.
”Oamenii mi-au spus că cerul s-a întunecat brusc, iar totul a durat zece minute. Au fost fenomene meteo violente. Practic, aproape fiecare gospodărie a fost afectată, nu am mai văzut aşa ceva”, a spus prefectul.
Conform sursei citate, a fost convocat Comitetul local pentru situaţii de urgenţă.
”De asemenea, prin ordin de prefect, a fost constituită o comisie pentru evaluarea pagubelor. Sunt sute de case afectate, iar unele nu mai au deloc acoperiş. Pentru aceste cazuri, am vorbit cu primarul comunei pentru a găsi soluţii de cazare temporară a oamenilor car au nevoie. Primarul mi-a spus că există spaţii pregătite”, a declarat corespondentului News.ro reprezentantul guvernului în judeţ.
În comună, pompierii intervin, luni, atât pentru a-i ajuta pe localnici să-şi repare acoperişurile distruse de vijelie, cât şi pentru înlăturarea unor copaci şi stâlpi de electricitate rupţi.
Suceava: 30 de turişti salvaţi de pompieri din pensiuni, maşini luate de ape şi 11 locuinţe inundate, în urma unor ploi torenţiale
Treizeci de turişti au fost salvaţi de către pompierii suceveni şi 58 au rămas izolaţi, duminică noapte, în mai multe pensiuni din staţiunea Gura Humorului, iar câteva autoturisme au fost luate de ape în urma unor inundaţii care au afectat şi 11 locuinţe din aceeaşi zonă.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, 30 de turişti au fost evacuaţi de către pompieri din cinci case de vacanţă, după ce rămăseseră izolaţi din cauza unor podeţe avariate de torentele de apă formate de o viitură în localitatea Gura Humorului.
De asemenea, din acelaşi motiv, alţi 58 de turişti au rămas izolaţi în pensiuni pentru o perioadă de timp, aceşti refuzând să părăsească imobilele în care erau cazaţi. Torentele de apă au luat pe sus şi trei maşini ale turiştilor.
"După evacuarea lor, cei 30 de turişti s-au cazat pe la pensiunile neafectate din staţiune. Ulterior, după refacerea podeţelor avariate şi retragerea apelor, persoanele în cauză au putut reveni în casele de vacanţă pentru a-şi lua bagajele”, a declarat, luni, pentru News.ro purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.
Într-o primă fază, pentru a ajunge la turiştii rămaşi izolaţi, pompierii suceveni au intervenit pentru deblocarea drumului DN 17, ]n oraşul Gura Humorului, care era acoperit cu aluviuni. Intervenţia echipajelor ISU a durat aproximativ jumătate de oră, ulterior fiind deblocat traficul de pe şoseaua ce face legătura dintre Moldova şi Ardeal.
În judeţul Suceava, au fost afectate de ploile torenţiale 23 de localităţi. Cele mai mari probleme au fost în localităţile Plutoniţa, Gura Humorului (cartierul Bogdăneasa) şi Doroteia, unde apa a intrat în 11 locuinţe, fără a se impune evacuarea unor persoane. De asemenea, în aceleaşi zone au fost inundate 32 de anexe, 84 de curţi sau grădini, precum şi trei beciuri. Pompierii au intervenit şi pentru salvarea dintr-o locuinţă a unei femei şi a fiicei acesteia, care ar fi trebuit să ajungă la un medic.
În întreg judeţul Suceava, au interveni 317 pompieri, jandarmi şi lucrători ai serviciilor voluntare şi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă.
Arad: Pompierii intervin în mai multe localităţi, după revărsarea unor canale. Două spitale au fost inundate din cauza ploilor
Pompierii intervin în mai multe localităţi din judeţul Arad, luni, în urma furtunilor înregistrate duminică seară şi în cursul nopţii, după ce zeci de gospodării şi locuinţe au fost inundate. La două spitale inundate din municipiul Arad, medici şi pacienţi au lucrat alături de pompieri pentru evacurea apei.
Conform informaţiilor centralizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), în municipiul Arad s-a intervenit deja pentru evacuarea apei din 28 de locuinţe, zece demisoluri şi subsoluri şi de pe mai multe străzi, iar acţiunile continuă.
Canalul Mureşel s-a revărsat şi a inundat câteva străzi, astfel că a fost supraînălţat digul pe o porţiune, fiind folosiţi 500 de saci cu nisip, operaţiune la care au participat şi localnici.
În oraş, au fost rupţi de vijelie mai mulţi copaci, care au căzut peste liniile de curent, astfel că au fost înregistrate căderi de tensiune, care au fost remediate pe arcusul nopţii.
Zeci de curţi şi grădini au fost inundate în cartierele Bujac, Grădişte şi Aradul Nou, iar ISU avertizează că ploi abundente vor cădea şi luni.
O situaţie deosebită a fost înregistrată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, unde a fost inundată Unitatea de Primire Urgenţe. Pe parcursul nopţii, pompierii au intervenit alături de medici şi pacienţi pentru a scoate apa, iar mai multe încăperi au fost evacuate.
”Au fost evacuate camerele de resuscitare şi urgenţe pentru adulţi, iar cazurile au fost deviate spre urgenţe pediatrie. Lucrăm într-un spaţiu mai restrâns, astfel că timpul de aşteptare a crescut de la 60 la 120 de minute, situaţie care va dura cel puţin două săptămâni”, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, Ciprian Pribac.
Conform sursei citate, inundaţiile s-au produs din cauza unor infiltraţii prin acoperişul Secţiei UPU.
De asemenea, la Spitalul Municipal au fost inundate cabinete din subsoluri, pentru că ţevile de canalizare ale imobilului sunt sub nivelul canalizării oraşului.
În oraşul Pâncota, a cedat digul canalului care traversează localitatea, fiind inundate peste 100 de gospodării. S-a acţionat toată noaptea pentru astuparea breşei, acţiune la care au participat 40 pompierii şi zeci de localnici. Operaţiunile de intervenţie continuă luni, pentru evacuarea apelor.
Şi în oraşul Chişineu Criş au fost inundate locuinţe şi zeci de gospodării, oamenii solicitând ajutorul autorităţilor.
În localitatea Nădab, canalul Dohangia a ieşit din matcă şi a inundat aproximativ 30 de gospodării.
În Timiş, un bărbat şi-a pierdut viaţa, iar altul a fost rănit după ce au fost loviţi de fulger
Doi bărbaţi, unul de 60 de ani şi altul de 43 de ani, au fost loviţi de fulger, în timpul unei furtuni puternice care a avut loc, duminică seară, în localitatea timişeană Periam. În urma incidentului, unul dintre bărbaţi a murit, iar celălalt se află în stare gravă la spital.
Potrivit reprezentanţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă Timiş, bărbaţii erau angajaţi ca ajutoare de păstor la o fermă din localitatea Periam, iar în timpul furtunii s-au adăpostit sub un copac.
Unul dintre bărbaţi, în vârstă de 60 de ani, din Ploieşti, a murit pe loc, în timp ce cel de-al doilea, de 43 de ani, a fost rănit grav.
Cei doi au fost găsiţi de către angajaţi ai fermei la care lucrau, care au sunat la numărul de urgenşe 112 cerând ajutor.
Bărbatul rănit a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la Spitalul orăşenesc Sânnicolau Mare, apoi a fost transferat la un spital din Timişoara.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.