Poliţia Română transmis o serie de recomandări pentru circulaţia autovehiculelor în condiţii de ninsori şi polei şi reaminteşte obligativitatea dotării cu anvelope speciale pentru sezonul rece.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”ATENŢIE!

Pentru deplasarea pe suprafeţe carosabile acoperite cu polei, gheaţă sau zăpadă, legislaţia rutieră prevede obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă! Este important să respectăm această regulă pentru siguranţa noastră şi a celorlalţi participanţi la trafic”, a transmis, duminică, Poliţia Română, pe pagina de Facebook.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

De asemenea, poliţiştii rutieri din mai multe judeţe ale ţării au făcut recomandări pentru această perioadă, în condiţiile în care meteorologii anunţă răcirea accentuată a vremii, precipitaţii în mai multe zone ale ţării şi ninsori în zonele montane.

Pentru a preveni producerea accidentelor rutiere, poliţiştii recomandă conducătorilor auto să manifeste prudenţă sporită la volan, să marească distanţa în mers şi să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic.

”În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, recomandăm ca, pe timp de ploaie, luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, pentru a fi mai vizibili în trafic, indiferent de sectorul de drum pe care vă deplasaţi. De asemenea, este necesar ca fiecare manevră în trafic să fie efectuată numai după o temeinică asigurare”, au transmis, de exemplu, poliţiştii din Suceava,

Potrivit acestora, înainte de a porni la drum, asiguraţi-vă că parbrizul, geamurile laterale şi luneta vă oferă o vizibilitate foarte bună.

Alte recomandări:

  • Este necesar ca ştergătoarele şi instalaţia de climatizare să funcţioneze perfect.
  • Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculul din faţă astfel încât să puteţi opri în siguranţă, în situaţia în care acesta încetineşte sau opreşte subit. 
  • Nu frânaţi brusc!

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. 

  • Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile! 
  • Nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule!
  • Nu îngreunaţi traficul şi nu obstrucţionaţi vizibilitatea prin opriri sau staţionări în locuri nepermise.
  • În cazul rămânerii în pană, pe timp de ploaie sau ceaţă, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul.
  • Respectaţi-vă partenerii din trafic! Mare atenţie la pietoni şi biciclişti. 

”Având în vedere specificitatea anotimpului, dar şi previziunile meteo pentru perioada următoare, poliţiştii atrag atenţia participanţilor la trafic cu privire la circulaţia în siguranţă pe drumurile publice în condiţii de carosabil umed. De asemenea, există posibilitatea apariţiei poleiului, fenomen asociat cu ploaia şi temperaturile reduse, în special seara şi în zonele montane ale judeţului. Mai trebuie precizat că vremea ploioasă şi rece impune o manieră specială de conducere a autovehiculelor. Aderenţa scăzută a pneurilor la suprafaţa de rulare şi vizibilitatea redusă trebuie să-i determine pe cei de la volan să-şi sporească prudenţa, să circule cu viteză mult redusă, în funcţie de particularităţile drumului şi traficului, să mărească distanţa de siguranţă dintre vehicule şi – foarte important – să evite efectuarea depăşirilor... Cele mai complexe şi periculoase manevre în trafic”, a mai transmis IPJ Suceava.

Cinci persoane au murit, sâmbătă, într-un accident rutier produs în judeţul Suceava, după ce două maşini s-au ciocnit.

Meteorologii anunţă că, până marţi dimineaţă, în sudul, sud-estul şi local în centrul ţării se vor semnala ploi şi intensificări ale vântului. Totodată, ei au emis Cod galben de vânt puternic pentru Dobrogra, sudul Moldovei şi cea mai mare parte a Munteniei, în timp ce un alt Cod galben, de ploi însemnate cantitativ, vizează judeţele Constanţa, Călăraşi, Ialomiţa, Ilfov, municipiul Bucureşti şi zona joasă a judeţelor Dâmboviţa şi Prahova.

La munte, e Cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi viscolite.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.