Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) a anunţat că valorile de trafic pentru persoanele care au trecut frontiera României au crescut, în 2019, cu 10,7% faţă de anul anterior, o creştere importantă, de aproape 40%, fiind înregistrată la graniţa cu Bulgaria.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Conducerea IGPF a prezentat, luni, bilanţul activităţilor pe anul 2019, precizând că valorile de trafic înregistrate în punctele de control de trecere a frontierei au fost de aproximativ 69,8 milioane de treceri de persoane (56,8 milioane de cetăţeni UE şi 13 milioane de cetăţeni non-U.E.) şi 17,8 milioane de mijloace de transport.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"În comparaţie cu anul trecut, valorile de trafic pentru persoanele care au trecut frontiera României au crescut cu 10,7%, dar pe secţiuni de frontieră s-a constatat o creştere semnificativă la graniţa cu Bulgaria (38,7%)”, se arată în comunicat.
 
Sursa citată precizează că, în anul 2019, au fost constatate 19.384 de fapte ilegale, din care 8.231 infracţiuni şi 11.153 contravenţii.
 
Cele mai multe infracţiuni descoperite au vizat tentativa sau trecerea ilegală a frontierei (1.847 de fapte), urmate de infracţiunile de fals şi uz de fals (1.379) şi de natură economico-financiară, inclusiv contrabanda cu bunuri (1.077 de fapte).
 
Poliţia de Frontieră a mai afirmat că, anul trecut, la frontiera cu Republica Moldova au fost depistate cele mai multe fapte de natură penală, numărul acestora reprezentând 23,5% din numărul de infracţiuni constatate la frontiera României. De asemenea, la aceeaşi frontieră au fost aplicate cele mai multe sancţiuni contravenţionale, 31,6% din numărul total.
 
În anul 2019 nu s-a permis intrarea în ţară pentru 7.743 de cetăţeni străini ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale de intrare în ţară, înregistrându-se o creştere de 4,8% faţă de anul anterior, a precizat sursa citată. 
 
Totodată, la controlul de frontieră au fost depistate peste 116.500 de alerte Schengen ori naţionale, respectiv au fost predate autorităţilor competente aproximativ 2.000 de persoane, cetăţeni români şi străini, date în urmărire generală.
 
"Pe linia migraţiei ilegale, poliţiştii de frontieră au depistat în zona de competenţă 3.727 de cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera, din care 2.048 pe sensul de intrare în ţară şi 1.679 pe sensul de ieşire, mare parte dintre ei acţionând ilegal la frontieră organizaţi în grupuri de migranţi, cu sprijinul unor traficanţi. Au fost depistate 699 grupuri de migranţi şi 256 de facilitatori, cetăţeni români şi străini, implicaţi în sprijinirea migranţilor în încercarea de a trece ilegal frontiera”, mai precizează Poliţia de Frontieră.
 
Conform sursei citate, 2.684 au fost depistaţi acţionând ilegal la frontiera verde, 827 dintre migranţii depistaţi au încercat să treacă ilegal frontiera ascunşi în mijloace de transport, iar celelalte 216 persoane au fost depistate încercând să treacă ilegal folosindu-se de alte metode (documente de călătorie şi vize false, substituire de persoană, evitarea controlului de frontieră etc.).
 
Totodată, 1.232 de persoane au solicitat acordarea statutului de azilant la structurile poliţiei de frontieră, fiind predate reprezentanţilor Inspectoratului General pentru Imigrări pentru întreprinderea măsurilor legale.
 
De asemenea, în perioada de referinţă, s-a intervenit pentru prevenirea intrării ilegale a peste 6.000 de persoane la frontiera româno-sârbă.
 
În ceea ce priveşte naţionalitatea persoanelor depistate în tentativă de trecere ilegală a frontierei, se constată că cei mai mulţi cetăţeni provin din următoarele ţări: Irak, Afganistan, Siria, Bangladesh, Algeria, Turcia, Iran, Somalia, Maroc şi Vietnam.
 
Comparativ cu anul 2018, s-a constat o creştere a numărului persoanelor depistate în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera, cu 24%.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.