Poliţiştii au întocmit un dosar penal, după ce o persoană din Municipiul Suceava a încercat să vândă online un exemplar aparţinând unei specii de reptile protejată, Testudo graeca – ţestoasă de uscat dobrogeană. Bărbatul le-a spus poliţiştilor că a găsit reptila n apropierea autostrăzii din judeţul Constanţa şi ar fi adus-o la domiciliul său, cu intenţia de a o salva, fără a şti că este o specie protejată de lege.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit Poliţiei Române, la data de 29.08.2024, urmare a verificărilor efectuate de cătrepoliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor – IPJ Suceava, în comun cu reprezentanţii Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Suceava, în baza unui plan de acţiune comun şi în interesul soluţionării petiţiei înregistrate la nivelul Garzii de Mediu Suceava în data de 27.08.2024, transmisă de către o asociaţie pentru protecţia animalelor, prin care se sesiza intenţia unei persoane din mun. Suceava, jud. Suceava de a comercializa on-line, prin intermediul unei platforme de vânzări, un exemplar aparţinând unei specii de reptile protejată (Testudo graeca – ţestoasă de uscat dobrogeană), s-a constatat faptul că un bărbat din mun. Suceava, deţinea la locuinţa de domiciliu un exemplar al unei specii de reptilă protejată (Testudo Graeca – Ţestoasă de uscat Dobrogeană), fiind întocmită Notă de Constatate a Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Suceava, înregistrată la I.P.J Suceava – Biroul pentru Protecţia Animalelor.

”Cu privire la deţinerea exemplarului de reptilă bărbatul a declarat faptul că, în perioada 15.08.2024-21.08.2024 l-ar găsit în apropierea autostrăzii din judeţul Constanţa şi l-ar fi ridicat şi transportat la domiciliul său, cu intenţia de a-l salva, fără a şti că este o specie protejată de lege şi întrucât nu ştia cum să o îngrijească a luat hotărârea de a o oferi spre vânzare persoanelor interesate, postând în acest sens, la data de 23.08.2024, un anunţ pe o platformă de specialitate”, se arată în comunicat.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”Având în vedere aspectele constatate, în temeiul art. 292 din Codul de Procedură Penală, poliţiştii din cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunilor de „nerespectarea prevederilor art. 33 alin (1) lit a) – recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile cicluluilor biologic şi lit f) – deţinerea, transportul, vânzarea sau schimburile în orice scop, precum şi oferirea spre schimb sau vânzare a exemplarelor luate din natură, în oricare dintre stadiile cicluluilor biologic.”, fapte prev. şi ped. deart. 52 alin (1) lit. d) din O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, urmând ca după definitivarea cercetărilor în cauză, să fie dispuse măsurile legale care se vor impune”, precizează Poliţia Română.

Poliţiştii din cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor, împreună cu reprezentanţii Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Suceava, însoţiţi de un reprezentant al Grupului Herpotologic Moldavica Iaşi, s-au deplasat la locuinţa bărbatului, unde s-a procedat la ridicarea exemplarului de reptilă din specia Testudo Graeca- Testoasăde uscat Dobrogeană, acesta urmând a fi relocat şi reintrodus în habitatul natural al speciei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.