Poliţiştii şi procurorii DIICOT au făcut 28 de percheziţii în Bucureşti şi în cinci judeţe, la persoane suspectate de furt calificat. Gruparea era specializată în sustragerea unor obiecte de patrimoniu, iar în 2017 a furat dintr-un depozit din Anglia 260 de cărţi rare, în valoare de aproape 2 milioane de euro. Gruparea a fost constituită în România, ulterior aderând şi persoane de altă cetăţenie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

DIICOT a anunţat, miercuri, că în cursul zilei de marţi au fst făcute 28 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Iaşi, Neamţ, Suceava, Braşov, Bihor şi municipiului Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiuni de furt calificat

”La data de 24.02.2017, procurorii D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat şi furt calificat, fapte constând în aceea că, membrii unui grup infracţional organizat constituit din cetăţeni români, au săvârşit o infracţiune de furt calificat prin efracţie, în noaptea de 29/30.01.2017, în Feltham, în apropiere de aeroportul Heathrow din Londra, în care au fost sustrase cărţi valoroase, respectiv aproximativ 260 de volume, prejudiciul estimat de autorităţile britanice fiind de circa 2.000.000 lire sterline, toate volumele fiind aduse în România în vederea valorificării”, a transmis DIICOT. 

Sursa citată a precizat că cel puţin trei suspecţi au pătruns în depozitul de tranzit, după ce au făcut 4 găuri în acoperişul clădirii şi au coborât în rapel.

”Timp de 4-5 ore (în intervalul orar 21:00-02:00), suspecţii au scotocit în 4 paleţi, din această locaţie. Aceştia se aflau în tranzit către o expoziţie de carte din Los Angeles. Unul dintre paleţi provenea din Germania, alte două din Italia, persoanele vătămate fiind două de cetăţenie italiană şi un cetăţean german. De asemenea, în depozit se mai afla un palet, ce conţinea un număr mare de genţi de voiaj, care au fost folosite de către suspecţi pentru a încărca şi transporta cărţile, ce au fost scoase prin locul efracţiei, transportate la autoturismul folosit  de către autori”, a mai transmis DIICOT.

DIICOT a precizat că, în cursul anului 2017, la nivelul Eurojust, a fost încheiat un Acord Comun de Anchetă ,,Brookes’’, între Romania, prin Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism şi  Marea Britanie – Serviciul De Procuratura al Coroanei şi Poliţia Metropolitană, ulterior fiind extins şi cu Procuratura din Milano - Italia, ocazie cu care au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori şi poliţişti britanici, români şi italieni.

”În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că grupul infracţional organizat format din cetăţeni români, la care ulterior au aderat şi cetăţeni din străinătate, s-a constituit pe teritoriul României şi a acţionat în perioada decembrie 2016 – aprilie 2019, prin comiterea de numeroase infracţiuni contra patrimoniului, furturi calificate prin escaladare şi efracţie la diferite depozite de pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în cadrul dosarului din România fiind investigate faptele reţinute în sarcina a cinci suspecţi de cetăţenie română” a mai transmis DIICOT.

Prejudiciul total pentru faptele reţinute în sarcina suspecţilor a fost estimat la suma 1.945.829 euro, stabilindu-se că cea mai mare parte a bunurilor sustrase erau oferite spre vânzare de către membrii grupului pe site-uri de profil. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

”La data de 25.06.2019, procurorii DIICOT-Structura centrală, au dispus reţinerea unui număr de 4 inculpaţi care au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. În cadrul echipei comune de anchetă au fost desfăşurate activităţi simultane de destructurare a grupării, inclusiv pe teritoriul Angliei şi Italiei”, a mai precizat DIICOT.

În 2017, presa din Marea Britanie a scris despre furtul unor cărţi rare în valoare de 2 milioane de euro.
Potrivit jurnaiştilor britanici, banda de hoţi a pătruns în clădire prin acoperiş. Ei au găurit sticla şi au desfăşurat 12 metri de sfoară, evitând sistemul de alarmă. 

Scotland Yard a confirmat că ”un număr de cărţi valoroase”, multe din secolele XV şi XVI, au fost furate în timpul unui jaf, care a avut loc în Feltham, între 29 şi 30 ianuarie.

Potrivit Daily Mail, un comerciant de astfel de obiecte a pierdut cărţi în valoare de 680.000 de lire sterline.

Experţii spuneau că cea mai scumpă carte furată din depozit este o copie din 1566 de Nicolaus Copernicus, ”De Revolutionibus Orbium Coelestium”, cu o valoare de 215.000 lire sterline.

Printre volumele furate erau şi lucrări de Galileo Galilei, Isaac Newton, Leonardo da Vinci şi ediţia din 1569 a ”Divinei Comedii”, de Dante Alighieri.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.