Peste 10.000 de persoane sunt aşteptate să asiste la exerciţiul militar demonstrativ al Forţelor Navale, care se va desfăşura pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, la care vor participa 3.000 de militari. La eveniment va lua parte şi un avion de căutare şi cercetare submarin al SUA, dar şi avioane Typhoon ale Marii Britanii.
Şeful de Stat Major al Comandamentului Flotei, comandorul Mihai Panait, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Prefectura Constanţa, că peste 10.000 de persoane, turişti şi constănţeni, sunt aşteptate să participe la evenimentele organizate de Ziua Marinei pe faleza din faţa Comandamentului Flotei.
El a mai spus că în total 3.000 de militari ai Forţelor Navale vor fi implicaţi în acest exerciţiu, zece aeronave româneşti, trei aeronave străine, 15 nave şi 15 ambarcaţiuni.
Mihai Panait a precizat că exerciţiul din acest an va avea foarte multe elemente de noutate comparativ cu cel desfăşurat anul trecut, amintind că vor fi prezente două avioane de luptă Typhoon ale Marii Britanii şi un avion de cercetare căutare submarin aparţinând SUA.
“Am venit cu foarte multe elemente de noutate în comparaţie cu anul 2016 în ideea de a mări atractivitatea şi interesul pentru Forţele Navale ale României. Avem, în primul rând, din partea partenerilor străini, avionul de cercetare şi căutare antisubmarin cu o demonstraţie suplimentară faţă de anul 2016, partenerii britanici cu cele două avioane de luptă Eurofighter Typhoon performează la un standard foarte ridicat. Un element foarte important din partea Forţele Aeriene ale României, participarea pentru prima dată cu noile avioane de luptă F16. Sunt pentru prima dată prezentate la Ziua Marinei Române”, a afirmat şeful de Stat Major al Comandamentului Flotei.
Manifestările de Ziua Marinei vor începe la ora 09.55, cu intonarea Imnul Naţional, în timp ce pe catargul de pe faleză va fi ridicat cel mai mare drapel de la malul Mării Negre, iar la bordul navelor, militarii vor arbora pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz. Momentul va fi urmat de salutul solemn al celor 21 de salve de tun, ce se vor auzi din Portul Tomis.
De la ora 10.20, va fi oficiat serviciul religios, concomitent cu depunerea de ancore de flori pe mare, iar un sfert de oră mai târziu, Zeul Neptun va sosi din larg, în timp ce navele vor pune în funcţiune mijloacele de semnalizare acustică, iar pe digul din Portul Tomis va avea loc un spectacol de efecte pirotehnice.
Exerciţiul va fi începe la ora 10.50 şi va fi deschis de elicopterul Puma Naval şi de cei cinci paraşutişti militari lansaţi de la înălţime, care vor purta drapelele României, NATO şi UE.
Momentul de început al spectacolului va cuprinde parada remorcherelor multifuncţionale Voinicul, Vânjosul şi Vârtosul, urmată de salturile efectuate de scafandrii de la Forţe Speciale din două elicoptere Puma Naval şi două ambarcaţiuni rapide.
“Publicul prezent va fi impresionat, cinci minute mai târziu, de cele şase avioane de vânătoare, ce vor trece pe deasupra dispozitivului de nave şi vor executa atac cu bombe. Printre acestea, pentru prima dată, se vor număra şi două avioane Typhoon. Această secvenţă va fi completată de respingerea atacului cu instalaţiile artileristice anti-aeriene de la bordul navelor din larg. În acelaşi timp, un elicopter Puma Naval va lansa spre tribuna oficială capcane termice Flare”, se arată într-un comunicat al Forţelor Navale.
De la ora 11.20, se va derula exerciţiul de căutare şi atac submarin inamic, rolurile principale fiind deţinute de către un avion de cercetare P8 Posseidon şi un elicopter Puma Naval, iar cel din urmă va identifica un submarin şi va lansa o geamandură reactivă hidroacustică. Momentul include şi lansarea unei torpile împotriva submarinului de la bordul unei corvete, iar explozia va fi marcată de o salbă de bombe reactive.
“Spectacolul din faţa falezei va continua, la ora 11.30, cu exerciţiul de respingere a desantului maritim. Acesta va include zece bărci de asalt ale infanteriei marine, ce se vor deplasa dinspre larg spre faleză şi vor executa atacul, aeronave F16 şi elicoptere Puma Naval, ce vor simula atacul grupării navelor fluviale, dar şi un monitor şi o vedetă blindată, ce vor respinge atacul aviaţiei inamice şi al asaltului cu instalaţiile artileristice de la bord”, se precizează în comunicat.
La ora 11.40, Navele Gărzii de coastă vor desfăşura un exerciţiu de combatere a imigraţiei ilegale pe mare, iar începând cu ora 11.50, Fregata ”Regele Ferdinand” se va deplasa de la sud spre nord, iar elicopterul Puma Naval se va apropia şi va apunta la pupa fregatei, după care, binomul fregată-elicopter va defila prin faţa tribunei.
La ora 12.00, va avea loc salutul cu trei elicoptere Puma Naval, simultan cu defilarea navelor şi salutul final. În această secvenţă vor mai fi implicate o corvetă, o navă purtătoare de rachete, un dragor maritim, un monitor fluvial, o vedetă blindată fluvială, un remorcher multifuncţional şi câte o navă de la Garda de Coastă, ISU şi ARSVOM.
După defilarea navelor, dintr-o ambarcaţiune rapidă se vor lansa la apă patru scafandri de luptă, care vor fi recuperaţi din apă de un elicopter Puma Naval prin procedeul RIG-ROPE, iar în timpul zborului scafandrii vor saluta publicul. După acest moment, la ora 12.20, va avea loc trecerea aviaţiei civile, simultan cu defilarea velierelor.
La ora 12.45, Muzica Militară a Forţelor Navale încheie activităţile, iar un sfert de oră mai târziu în Portul Tomis încep jocurile marinăreşti.
De la ora 20.00, Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un concert extraordinar pe faleza Cazinoului, iar navele din dispozitiv vor aprinde pavoazul electric.
Seara se va încheia cu retragerea cu torţe a marinarilor militari, de la ora 22.00, pe itinerariul: Vraja Mării – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu – Prefectura Constanţa.
Primăria Constanţa recomandă constănţenilor şi turiştilor care participă la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Marinei Române să utilizeze cu precădere mijloacele de transport în comun, iar în cazul utilizării autovehiculului să respecte indicaţiile forţelor de ordine.
Totodată, municipalitatea a anunţat că va fi închis/restricţionat accesul autovehiculelor în zona peninsulară în intervalul 14 august, ora 07:00 – 15 august, ora 24:00, astfel: strada Traian – Poarta 3, strada Traian – Poarta 1, strada Termele Romane de la intersecţia cu strada Traian, bulevardul Tomis de la intersecţia cu strada Traian, strada Ecaterina Varga de la intersecţia cu strada Negru Vodă, strada Mircea cel Bătrân de la intersecţia cu strada Negru Vodă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.