Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, afirmă că Jandarmeria şi Poliţia sunt ţinta unor critici privind modul în care acţionează, ”trecându-se eronat peste faptul că cele două instituţii sunt obligate să aplice legile aşa cum sunt ele acum publicate în Monitorul Oficial”. El adaugă însă că, ”graţie inclusiv modului de a acţiona al Jandarmeriei şi Poliţiei, cetăţenii îşi pot exercita dreptul la opinie, dovadă stau chiar criticile nestingherite ale celor care critică restrângerea dreptului de a critica”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Astăzi aniversăm 175 de ani de existenţă ai Jandarmeriei Române, 175 de ani de provocări, 175 de ani de muncă plină de sacrificii în slujba cetăţenilor, a Patriei şi a tricolorului, 175 de ani de istorie densă cu momente grele, cu momente frumoase dar şi cu jertfe, cu încercări, cu paşi înainte şi, uneori, cu paşi înapoi, o istorie de reformă, de perfecţionare, dar mai ales o istorie scrisă cu onoare. Jandarmeria Română de astăzi este o instituţie fanion a Ministerului Afacerilor Interne. Este un pilon al ordinii şi siguranţei publice şi o instituţie cheie pentru protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, o structură de elită care inspiră încredere şi garantează stabilitate socială, o instituţie recunoscută ca exemplu de profesionalism nu doar în ţara, ci şi dincolo de graniţe”, a afirmat Cătălin Predoiu, joi, la ceremonia de decorare a Drapelelor de luptă ale unor structuri din Jandarmeria Română.

El a menţionat că, anul trecut, Jandarmeria Română a avut de gestionat zeci de mii de evenimente, ”zeci de mii de ocazii în care ceva ar fi putut scăpa de sub control, dar acest lucru nu s-a întâmplat”. 

”Dragi jandarmi, trăim o perioadă de efervescenţă civică. Avem proteste, campanii, opinii diferite în rândul societăţii. Acest context reprezintă o provocare sub un dublu aspect. Pe de o parte, cetăţenii, individual sau asociaţi, trebuie să rămână liberi în exprimarea opiniilor lor aşa cum şi în condiţiile în care legea le garantează şi organizează exprimarea acestor opinii şi exercitarea drepturilor la liberă asociere şi protest. Pe de altă parte, exerciţiul acestor drepturi presupune indisolubil obligaţia de a respecta drepturile celorlalţi cetăţeni, a normelor care protejează siguranţa publică, siguranţa comunităţii. Una dintre dezbaterile momentului este legată de modul în care se intersectează aceste drepturi, modul în care ele se exercită în armonie. Un drept exercitat nu trebuie să însemne încălcarea unui alt drept”, a arătat ministrul de Interne.

Potrivit acestuia, una dintre dezbaterile contemporane este legată de marginea până la care se întinde un drept şi de la care începe abuzul de drept. 

”Cert este un lucru, că toate aceste drepturi, limitele şi nuanţele privind exercitarea lor sunt prevăzute şi organizate de lege, iar Jandarmeria, ca şi Poliţia şi Justiţia, este obligată să aplice legea aşa cum este ea scrisă, în acest moment, de către parlamentarii ţării şi promulgată de preşedinţi de-a lungul mandatelor. Dacă societatea va dori modificarea acestor limite şi reconfigurarea modalităţilor de exercitare a acestor drepturi, într-un cadru mai larg mai permisiv, atunci ea trebuie făcută constituţional şi parlamentar şi legea schimbată. Dar, până atunci, Jandarmeria şi Poliţia sunt ţinute, sunt obligate să aplice legi şi proceduri în vigoare, altfel şi-ar încălca jurământul de credinţă”, a subliniat el.

Predoiu a amintit, în acest context, că nu de puţine ori Jandarmeria şi Poliţia sunt ţinta unor critici privind modul în care acţionează, ”trecându-se eronat peste faptul că cele două instituţii sunt obligate să aplice legile aşa cum sunt ele acum publicate în Monitorul Oficial”.

”Un alt motiv al acestei sublinieri este faptul lăudabil că, în acest context tensionat, Jandarmeria Română şi-a îndeplinit misiunile cu profesionalism, cu fermitate, dar şi cu abilitate, cu moderaţie, păstrând mereu calea dialogului deschisă.  În acest context şi graţie inclusiv modului de a acţiona al Jandarmeriei şi Poliţiei, cetăţenii îşi pot exercita dreptul la opinie, dovadă stau chiar criticile nestingherite ale celor care critică restrângerea dreptului de a critica, dar, pe de altă parte, nivelul de siguranţă a fost permanent păstrat. Pe scurt, Jandarmeria şi Poliţia au intervenit doar acolo unde legea le obligă. Repet: le obligă să intervină. Legea şi nimic altceva!”, a continuat el.

Predoiu a menţionat că, în acest context, România a rămas o ţară nu numai liberă, ci şi sigură, cu unul dintre cele mai înalte grade de siguranţă publică din Europa.

”Este rezultatul echilibrului şi experienţei dumneavoastră, al respectului pentru cetăţean şi comunităţi. Aţi pus accent pe comunicare, pe dialog, pe prevenţie, pe o prezenţă care linişteşte, nu care intimidează, pe o prezenţă care descurajează pe cei cu gânduri rele şi confortează orice cetăţean paşnic. Aţi pus accent pe încredere care vine din profesionalism şi este foarte bine că aţi procedat în acest fel!”, le-a transmis el jandarmilor.

Totodată, el a menţionat că profesionalismul jandarmilor români este recunoscut şi apreciat la nivel internaţional.

”Stimaţi jandarmi, aţi demonstrat, încă o dată, că sunteţi pregătiţi să faceţi faţă oricăror provocări, că sunteţi un reper de echilibru şi de siguranţă, o forţă înţeleaptă, matură, responsabilă, care ştie să apere, dar şi să asculte, care ştie să intervină, dar şi să medieze. Astăzi, în semn de recunoaştere pentru întreaga activitate a Jandarmeriei Române, preşedintele interimar al României decorează drapelele de luptă ale unităţilor de jandarmi. Este un gest simbolic, dar cu o puternică valoare de conţinut, pentru că drapelul de luptă nu este doar un steag, este un simbol al onoarei, identităţii, spiritului de sacrificiu. Este semnul sub care jandarmii servesc Patria şi poporul, cu loialitate şi curaj. Această distincţie înseamnă respect, recunoaşterea meritelor, înseamnă o datorie şi mai mare faţă de trecut, faţă de prezent, faţă de viitor”, a conchis el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.