Sculptorul Ioan Bolborea este cercetat de poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul Investigaţii Criminale pentru un prejudiciu de aproximativ 18 milioane de lei. El ar fi încheiat contracte pentru a realiza monumente publice din bronz, dar le-ar fi făcut din materiale de calitate inferioară.
UPDATE - Poliţia Capitalei a anunţat, sâmbătă dimineaţă, punerea sub acuzare a unui artist pentru înşelăciune în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave şi percheziţionarea domiciliului şi atelierului acestuia.
Surse judiciare au precizat pentru G4Media.ro că este vorba despre sculptorul Ioan Bolborea, implicat în ultimii ani în mai multe scandaluri legate de calitatea monumentelor realizate pentru a fi montate în Capitală, în urma încheierii mai multor contracte cu Administratia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ancheta a pornit după ce Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Artistic din Primăria Generale a depus plângere, au explicat sursele G4Media.ro.
În toamna anului 2017, monumentul de for public „Împăratul Traian”, amplasat pe Calea Victoriei nr. 12, pe treptele Muzeului National de Istorie, a fost vandalizat. Mai exact, lupoaicei i-a fost ruptă coada. Pentru a remedia situaţia, Primăria Capitalei a luat statuia pentru a o repara. Atunci experţii au observat că materialul folosit pentru operă era alamă, şi nu bronz.
Pentru realizarea lucrării, municipalitatea condusă de Sorin Oprescu a plătit 200.000 lei (42.553 euro) în 2012.
În aprilie 2019, Primăria Capitalei l-a acuzat pe Bolborea că ar fi încălcat contractul şi a realizat din alamă, în loc de bronz, patru statui: Căruţa cu Paiaţe, I.L. Caragiale, Vioara Spartă şi Al. I. Cuza.
Sculptorul se apăra atunci spunând despre reprezentanţii primăriei că sunt „nişte nepricepuţi” şi că acuzaţiile „sunt prostii de-ale lor”.
ŞTIREA INIŢIALĂ. Un bărbat este cercetat de poliţiştii din Bucureşti după ce ar fi încheiat contracte cu Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic pentru a realiza monumente publice din bronz, dar le-ar fi făcut din materiale de calitate inferioară. Astfel, el ar fi cauzat un prejudiciu de aproape 18 milioane de lei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.