„Sunset”, cel mai recent film al regizorului maghiar László Nemes, cu Vlad Ivanov în distribuţie, a fost selectat în competiţia celei de-a 75-a ediţii a Festivalului de la Veneţia, alături de 20 de pelicule semnate, între alţii, de Jacques Audiard, Olivier Assayas şi Alfonso Cuarón.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Selecţia a fost anunţată miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, de Alberto Barbera, care a lucrat pentru festival între 1999 şi 2002 şi a revenit în 2011.

El a anunţat selecţia pentru secţiunile Venice VR, Bienalle College, Orizzonti şi Sconfini, iar, în final, competiţia oficială.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Sunt foarte multe filme de gen, filme de autor. La ediţia de anul acesta vor fi mulţi autori consacraţi, dar şi unii care vin pentru prima dată aici”, a spus Barbera. El a completat că 11 cineaşti îşi vor prezenta prima dată un film la Veneţia.

Competiţia, la fel şi festivalul vor fi deschise de cel mai nou film al lui Damien Chazelle, „The First Man”, cu Ryan Gosling în rol principal. „Să nu vă aşteptaţi la romantism sau muzică, este o producţie complet diferită a lui Chazelle”, a punctat directorul artistic.

„The Mountain” al lui Rick Alverson, cu Tye Sheridan şi Jeff Goldblum în distribuţie, şi „Double Vies” al lui Olivier Assayas, cu Guillaume Canet şi Juliette Binoche, au fost, de asemenea, selectate.

Lungmetrajul „The Sisters Brothers”, de Jacques Audiard, western european realizat cu o echipă americană, filmat parţial în România, cu Joaquin Phoenix, John C. Reilly şi Jake Gyllenhall în distribuţie, va concura şi el pentru Leul de Aur, marele trofeu al festivalului.

Fraţii Joel şi Ethan Coen revin în prim-plan tot cu un western - „The Ballad of Buster Scruggs” - o producţie a Netflix, cu James Franco, Liam Neeson şi Tom Waits în distribuţie.

În competiţie au mai fost selectate: „Vox Lux”, de Brady Corbet, cu Natalie Portman şi Jude Law; „Roma”, de Alfonso Cuarón, tot o producţie Netflix, primul film al cineastului mexican după „Gravity” (2014), pentru care a câştigat două trofee Oscar - pentru regie şi montaj; „22 July” al lui Paul Greengrass, despre atentatele din 2011 de la Oslo; „Suspiria”, de Luca Guadagnino, cu Dakota Johnson şi Tilda Swinton în rolurile principale; „Werk Ohne Autor”, de Florian Hanckel Von Donnersmarck, viziune asupra dictaturii naziste şi a celei comuniste din Est.

Lista este completată de: „The Nightingale”, regizat de Jennifer Kent; „The Favourite”, de Yorgos Lanthimos, cu Emma Stone şi Rachel Weisz; „Peterloo”, de Mike Leigh; „Capri-Revolution”, de Mario Martone; docu-drama „What You Gonna Do When The World’s On Fire”, de Roberto Minervini, despre o comunitate afro-americană din sudul SUA; „Sunset”, de László Nemes, o producţie Ungaria-Franţa cu Juli Jakab şi Vlad Ivanov în distribuţie; „Freres Ennemis”, de David Oelhoffen; „Nuestro Tiempo”, de Carlos Reygadas, care joacă şi rolul principal; drama biografică „At Eternity's Gate”, de Julian Schnabel, despre Van Gogh, cu Willem Dafoe, Emmanuelle Seigner şi Mads Mikkelsen în distribuţie.

Selecţia celor 21 de lungmetraje a fost încheiată cu „Acusada”, de Gonzalo Tobal, cu film tezist, cu Leonardo Sbaraglia în rol principal, şi „Killing”, de Shinya Tsukamoto, un film cu samurai, „dar nu unul tradiţional”, a completat Barbera.

În cazul Biennale Colege au fost alese 3 pelicule din Italia, Ungaria şi Turcia, pentru Venice VR, au fost selectate 11 producţii, în cadrul Venice Classics, 18 lungmetraje semnate, între alţii, de Luchino Visconti, Paolo şi Vittorio Taviani şi Billy Wilder şi un număr de şapte documentare. 

Opt producţii, scurt şi lung metraje, au fost selectate în secţiunea „eterogenă” Sconfini. Între acestea, cele mai recent filme ale lui Terrence Malick, „The Tree of Life”, cu Brad Pitt, Sean Penn şi Jessica Chestain în distribuţie, şi Sébastien Marnier, „L’Heure de la Sortie”, cu Laurent Lafitte, Luana Bajrami, Victor Bonnel şi Emmanuelle Bercot.

În secţiunea Orizzonti au fost selectate 13 scurtmetraje, unul în afara competiţiei, şi 19 lungmetraje. Între acestea, filme din Franţa, Rusia, Iran, Turcia şi Israel.

Protagonişti ai secţiunii evenimente speciale, proiecţii în afara competiţiei, vor fi ultimul film al lui Orson Welles, „The Other Side of The Wind”, şi documentarul „They'll Love Me when I'm Dead”, realizat de Morgan Neville, despre filmul lui Welles.

Nouăsprezece filme - documentare şi de ficţiune - vor fi prezentate în afara competiţiei. Între ele, „A Star is Born”, de Bradley Cooper, al patrulea remake al poveştii despre un muzician consacrat care descoperă şi se îndragosteşte de o tânără aspirantă, şi „Dragged Across Concrete”, de Craig Zahler, cu Mel Gibson şi Vince Vaughn în distribuţie, şi documentarele „Process”, de Serghei Loznitsa, şi „El Pepe. Una vida suprema”, de Emir Kusturica.

Cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia va avea loc între 29 septembrie şi 8 octombrie.

Regizorul Guillermo del Toro, premiat anul trecut cu Leul de Aur pentru „Shape of Water”, va fi preşedintele juriului internaţional al ediţiei de anul acesta a festivalului.

Actriţa Vanessa Redgrave şi regizorul David Cronenberg vor fi recompensaţi cu trofee onorifice Leul de Aur. Fraţilor Paolo şi Vittorio Taviani le va fi dedicată o retrospectivă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.