Autorul, scenaristul şi regizorul francez Michel Blanc a murit la vârsta de 72 de ani, în noaptea de joi spre vineri, în urma unui infarct, scrie presa franceză. Medeea Marinescu, partenera sa din „Je vous trouve très beau”, l-a descris pe actor ca „un actor inteligent, un fin observator a tot ceea ce se petrecea în jurul lui pe platoul de filmare, de o mare modestie şi o nobilă discreţie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În 2006, Michel Blanc a jucat alături de Medeea Marinescu în „Je vous trouve très beau/ Vă găsesc fermecător”, regizat de Isabelle Mergault.

UPDATE - „Nu am apucat să îi spun cât de mult a însemnat pentru mine întâlnirea cu el. Cu câtă delicateţe s-a purtat cu partenera lui din acel film, cu toţi cei de pe platou. Ce actor minunat, atât de subtil, de fin în a-şi creiona orice rol. Un actor inteligent, şi cultivat, un fin observator a tot ceea ce se petrecea în jurul lui pe platoul de filmare, de o mare modestie şi o nobilă discreţie. Mi-a fost un minunat partener de filmare (m-a apărat, atunci când a fost cazul, mi-a arătat ce înseamnă încredere şi generozitate). Am sperat mereu că am să îl reîntalnesc şi am sa îi spun toate astea, şi dacă nu reuşeam s-o fac aşa cum trebuie în franceza mea deficitară, să îi spun măcar atât, ceva ce cred din adâncul sufletului: Michel, Je vous trouve tres beau!”, a scris pe Facebook actriţa Medeea Marinescu. 

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Născut la Courbevoie, în Hauts-de-Seine, unicul fiu al unui transportator şi al unei dactilografe, a intrat în atenţia publicului la mijlocul anilor 1970 ca membru al trupei Splendid, alături de Christian Clavier, Gérard Jugnot, Thierry Lhermitte, Josiane Balasko, Marie-Anne Chazel şi Bruno Moynot. Trupa de actori s-a făcut remarcată prin turnee în cafenelele-teatru ale capitalei.

Michel Blanc, care în 2019 se descria într-un interviu acordat Figaro Madame ca fiind „neliniştit” şi „nerăbdător”, va rămâne în memoria publicului francez pentru rolul său cult Jean-Claude Dusse, burlacul neîndemânatic din trilogia „Les Bronzés” (1978, 1979 şi 2006) a lui Patrice Leconte, dar şi pentru vocea sa din „Le père Noël est une ordure” (1982) a lui Jean-Marie Poiré.

În anii '80, Michel Blanc trece de cealaltă parte a camerei de filmat şi, în 1984, regizează „Marche à l'ombre”, un succes de box-office în care doi prieteni ipohondri - interpretaţi de el şi de Gérard Lanvin - care încearcă să revină în lumea muzicală din Paris fără o adresă fixă, prietenul care trebuia să-i găzduiască dispărând... A continuat să îşi diversifice activităţile şi a petrecut mulţi ani pe scenă.

Michel Blanc a câştigat mai multe premii de-a lungul carierei sale. În 1984, a câştigat premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes pentru „Grosse fatigue”, un film pe care l-a regizat. Doi ani mai târziu, la acelaşi festival, a primit premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul său din comedia „Tenue de soirée” a lui Bertrand Blier. În 2004, a câştigat premiul Molière pentru cel mai bun adaptor pentru „L'Amour est enfant de salaud”.

În 2012, a câştigat César-ul pentru Cel mai bun actor în rol secundar pentru „L'exercice de l'État”, scris şi regizat de Pierre Schoeller. În 2021, trupa Splendid a primit César-ul aniversar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.