Actorii Ben Affleck, Oscar Isaac, Charlie Hunnam şi Garrett Hedlund au vorbit, la o întâlnire cu presa care a avut loc la Madrid înaintea premierei filmului „Tripla Frontieră/ Triple Frontier”, despre pierderea sentimentului de aparţinere la comunitate, despre bărbaţii care se întorc din misiuni armate şi, fără a fi sprijiniţi de autorităţi, luptă să se reintegreze şi caută să găsească un scop în viaţă. Ei au povestit şi ce a presupus pregătirea fizică pentru un film de acţiune în care joacă rolul unor foşti agenţi ai forţelor speciale şi şi-au arătat convingerea că, deşi este un lungmetraj cu şi despre bărbaţi, el abordează un subiect la care femeile vor rezona.
Filmul de acţiune este realizat după o poveste a lui Mark Boal (premiat cu două premii Oscar pentru „The Hurt Locker”, 2008), care a scris scenariul împreună cu J.C. Chandor (nominalizat la Oscar pentru scenariul „Margin Call”, 2011).
Din distribuţia „Triple Frontier” fac parte Ben Affleck (premiat cu două Oscaruri, pentru „Good Will Huntin” şi „Argo”, trei Globuri de Aur, două trofee BAFTA şi două Screen Actors Guild), Oscar Isaac (cunoscut din filme ca „Inside Lellwyn Davis” al fraţilor Coen, pentru care a fost nominalizat la Globurile de Aur, „Ex Machina” şi „At Eternity’s Gate”), Charlie Hunnam („Sons Of Anarchy”, „King Arthur”, „Papillon”), Garrett Hedlund („Troy”, „On the Road”, „Mudbound”), Pedro Pascal („Narcos”, „Equalizer 2, „If Beale Street Could Talk”) şi Adria Arjona („True Detective”, „Emerald City”).
Mai mulţi foşti agenţi ai Forţelor Speciale (Affleck, Isaac, Hunnam, Hedlund şi Pascal) se reunesc pentru a plănui un jaf într-o zonă puţin populată din America de Sud. Adria Arjona este Yovanna, cea care le oferă infromaţii din interior. Este pentru prima oară, în carierele lor de succes, când se implică într-o misiune periculoasă şi personală. Când evenimentele iau o turnură neaşteptată şi ameninţă să scape de sub control, abilităţile, credinţele şi principiile lor sunt testate într-o luptă pentru supravieţuire.
Oscar Isaac a mărturisit despre rolul din acest film: „Pentru mine, e ca şi când te-ai îndrăgosti de cineva. Nu e niciodată la fel. Nu poţi descrie de ce, te prinde pur şi simplu. Pot citi un scenariu, mă gândesc la el, discut cu oamenii implicaţi şi îmi pot imagina că investesc câteva luni din viaţa mea în asta. Cu J.C. am mai colaborat pentru «A Most Violent Year» şi acum am avut ocazia să joc cu actori pe care îi admir şi cu prieteni de-ai mei, precum Pedro Pascal şi Garrett Hedlund, pe care îi ştiu de multă vreme”.
În subiectul filmului, Isaac vede o parabolă morală. „Subiectul este foarte interesant. Una dintre direcţiile poveştii este aceea că tipii ăştia îşi dedică viaţa muncii pe care o fac şi de ce se întâmplă la finalul acestei cariere. Este ca o parabolă morală. Celălalt nivel al poveştii este angajamentul luat de SUA în întreaga lume şi cum au justificat anihilarea unor oameni răi, dar şi îmbogăţirea”.
Ben Affleck este de părere că filmul pune mai multe întrebări. „Nu există răspunsuri exacte, este vorba despre justificarea acţiunilor tale. Personajele aduc justificări morale acţiunilor lor. Eşti nevoit să îţi schimbi părerea pe măsură ce povestea se derulează. Personajul lui Oscar, în special, vine cu argumente raţionale, iar asta influenţează restul grupului”.
Isaac vede povestea ca pe un fel de „Macbeth”. „Îi vezi şi te gândeşti care este momentul în care devin răufăcători. Ca privitor, când spui «aici au depăşit limita, pentru mine»? Când au decis să îl jefuiască pe şeful cartelului? Probabil că nu. Când au hotărât că trebuie să ucidă pe toată lumea pentru a ieşi din casă? Oamenii vor spune: E în regulă, sunt bani din droguri, oricum. Când au pierdut banii şi au început să împuşte săteni? Hm, nu, că plantau cocaină şi... Astfel, limita e împinsă tot mai mult”.
Affleck a continuat: „De cele mai multe ori citesc scenarii şi văd filme care sunt foarte ferm trasate: trebuie să simţi aşa, să fii solidar cu persoana respectivă. Să spui povestea când lucrurile sunt fluide este interesant”.
Isaac este de părere că celor cinci bărbaţi le este cerut să se sacrifice nu doar fizic, ci şi mental, timp de mulţi ani, în slujba ţării, apoi „nu sunt tocmai ajutaţi când se întorc, să facă trecerea la viaţa de civili”. Ei sunt nevoiţi să supravieţuiască traumei şi trec prin dificultăţi economice, emoţionale. „Este un teatru psihologic. Este o chestiune existenţială să fii luptător şi nu cred că există o infrastructură. Ei au de dus o povară mare şi nu este recunoscut acest lucru”.
„Întrebarea de bază care este relevantă acum e ce se întâmplă cu tine când tot în ceea ce ţi-ai investit viaţa se simte irelevant”, a mai punctat Affleck. „Ce se întâmplă când pierzi simţul comunităţii, pe care te bazai, când simţi că nu mai aparţii. Cum te simţi când trebuie să faci o tranziţie socială şi care sunt privaţiunile. Cred că filmul ne cere să fim plini de compasiune faţă de cei care trec prin această tranziţie”.
Charlie Hunnam a afirmat că „doar pentru că este o poveste cu şi despre bărbaţi, nu înseamnă că este făcută exclusiv pentru bărbaţi”.
„Cu ce ne confruntă sunt nevoile intrinsece ale vieţii, reprezentate de scopuri şi de comunitate. La suprafaţă, este vorba despre lăcomie, dar dacă te uiţi la bani ca la un scop final, care este acesta? De fapt, nu este vorba despre bani, ci despre aceşti bărbaţi care nu au un scop în viaţă. Dacă trăieşti aşa câţiva ani, apoi te întorci şi trebuie să te reintegrezi în societate, care pare segregată, este foarte greu să reproduci acel sentiment de aparţinere. Când scopul tău este să rămâi în viaţă şi să te asiguri că fratele tău rămâne în viaţă într-un mediu precum cel al războiului este foarte greu apoi să te întorci şi să te simţi mulţumit”.
Evident, este un film de acţiune şi „poate fi privit ca superficial şi foarte masculin, dar, în esenţă, are o temă universală, relevantă pentru oricine îl vede”, a concluzionat Hunnam.
Hedlund a vorbit despre sutele de mii de soldaţi care revin anual în Statele Unite din teatrele de operaţiuni şi nu au un loc în societate, făcând eforturi să se întoarcă la viaţa civilă. „Cred că acest subiect rezonează mai ales cu femeile care aşteaptă întoarcerea bărbaţilor”.
Legătura dintre cei cinci actori este una veche. Garrett Hedlund şi Charlie Hunnam sunt buni prieteni de 15 ani şi au căutat mereu să joace împreună. Hedlund se cunoaşte cu Isaac de 10 ani şi au mai jucat împreună în două filme – „Inside Lellwyn Davis” (2013, r. Ethan şi Joel Coen) şi „Mojave” (2015, r. William Monahan). Oscar Isaac, la rândul lui, este bun prieten cu Pedro Pascal.
„A fost totul foarte familiar”, a spus Hedlund. „A fost cu totul diferit decât orice alt film la care am lucrat. Legătura dintre noi exista şi, cu jumătate de an înainte de începerea producţiei, Pedro, Charlie şi cu mine am început să ne pregătim”.
Tripla frontieră şi pregătirea fizică
Zona de graniţă dintre Paraguay, Argentina şi Brazilia, marcată de râurile Iguazu şi Parana este cunoscută sub numele de tripla frontieră. Pentru că în regiune era imposibil de filmat, pentru a reda cât mai bine acel peisaj şi Munţii Anzi, echipa de producţie a folosit zone ca Oahu (Hawaii), Mammoth (California) şi Bogota (Columbia).
„De la «Revenant» încoace, toată lumea întreabă despre dificultăţile întâmpinate la filmări. Am fost în Hawaii... A fost superb!”, a glumit Hunnam.
Actorii au avut consilieri militari şi un antrenor personal. „Am fost nevoiţi să ne pregătim puţin fizic, e adevărat. După ce am petrecut o vreme cu militari, am realizat la ce sunt ei supuşi, ce li se cere. Cred că toţi ne-am simţit obligaţi, înainte de filmări, să încercăm să facem experienţa militară cât mai reală. Cei care lucrează la un asemenea nivel, precum Delta Force şi SEAL, sunt excepţional. Este nevoie de o pregătire fizică, emoţională şi intelectuală. Nu ştiu dacă i-am reprezentat în film pe cât de excepţionali sunt”.
Ei au petrecut câteva săptămâni făcând antrenamente de tip boot camp, împreună cu Eddie Raburn, coordonator de fitness al SEAL şi instructor de tragere.
O scenă din film îl prezintă pe Hedlund ca luptător MMA, iar pentru asta Raburn l-a antrenat astfel încât să fie cât mai credibil. „Am avut la dispoziţie doar o lună pentru a-l transforma. Garrett tocmai terminase «Mudbound», unde jucase rolul unui gentleman. Cât timp am lucrat cu el, am realizat că îşi ia angajamentul cu toată seriozitatea. Nu vezi asta la o persoană obişnuită”, a spus Raburn.
Consilierii militari Kevin Vance şi Nick John au fost cooptaţi pentru proiect, pentru a se asigura ca armele care apar în film sunt mânuite pe cât de real posibil.
„Nu aş îndrăzni să fiu impertinent cu vreunul dintre cei pe care i-am întâlnit pe tot acest parcurs”, a concluzionat Hedlund.
Filmul „Tripla Frontieră/ Triple Frontier”, al patrulea lungmetraj regizat de J.C. Chandor, va fi lansat pe platforma Netflix pe 13 martie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...