Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale (AROC), care include reprezentanţi ai celor mai mari evenimente muzical-culturale din ţară, salută iniţiativa Guvernului României de a găsi metode prin care să sprijine sectorul cultural şi apariţia în spaţiul public a proiectului de schemă de ajutor de stat, în valoare de 100 de milioane de euro, dedicat acestui domeniu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-un comunicat remis News.ro miercuri se arată: „Este un prim pas făcut de autorităţi în direcţia ajutării sectorului care este probabil cel mai grav afectat de situaţia actuală, cu activitatea celor mai multe companii şi a lucrătorilor din domeniu sistate aproape în întregime”.

„Procesul prin care această schemă de ajutor de stat a fost alcătuită marchează o premieră, pentru că parţile care compun sectorul cultural au avut ocazia să colaboreze direct cu reprezentanţi ai Ministerului Culturii, Ministerului de Finanţe, Consiliului Concurenţei – în interiorul grupului de lucru iniţiat de viceprim-ministrul Raluca Turcan şi patronat de ministrul Gheorghiu – şi să fie consultaţi în alcătuirea proiectului”. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Pe lângă AROC, Ministerul Culturii a colaborat şi cu alte organizaţii care gestionează interesele grupurilor reprezentative din domeniul cultural. „În acest fel, iniţiativa antreprenorială din acest domeniu a fost recunoscută ca un vector important în dezvoltarea culturală a României şi nevoile antreprenorilor din acest sector au găsit suport din partea autorităţilor. Pentru AROC, acestă schemă de ajutor de stat reprezintă cel mai important moment al parteneriatului dintre organizatorii de evenimente culturale şi Guvernul României”. 

Valoarea schemei de ajutor de stat este de 100 milioane de euro, bani ce vor fi investiţi în cultură în perioada următoare. „E un moment fără precedent, a cărui importanţă merită – în spiritul domeniului pe care îl reprezentăm – aplaudată. În cazul evenimentelor, schema de ajutor de stat este gândită să ajute toţi participanţii la realizarea actului cultural. Organizatorii sunt obligaţi prin această schemă să repornească evenimentele – atunci când acest lucru va fi posibil. Banii vor putea fi folosiţi exclusiv pentru plata activităţilor de repornire a evenimentelor culturale şi în acest fel, toate companiile şi lucrătorii din industria de evenimente din România vor beneficia de acest ajutor”.

Pentru a putea beneficia de schema de ajutor de stat, toate companiile eligibile – aşa cum sunt ele definite în proiect: organizaţii neguvernamentale şi societăţi comerciale care au desfăşurat activităţi într-unul dintre domeniile culturale reprezentate de artele spectacolului, artele vizuale, patrimoniu, carte, audio-vizual, educaţie culturală – trebuie să se înscrie în Registrul Sectorului Cultural până pe 9 decembrie.

Proiectul va fi în dezbatere publică în perioada următoare.

AROC a fost în consultare cu Ministerul Culturii în elaborarea schemei de ajutor de stat ca reprezentant al organizatorilor de evenimente culturale. „Ne dorim, în măsura în care acest lucru va fi posibil, să fim un reprezentant al întregii pieţe de evenimente din România. Aşadar, dorim să vă comunicăm că în zilele următoare activitatea AROC se va concentra pe a elabora cât mai detaliat cu putinţă completări la schema de ajutor de stat  propusă de Ministerul Culturii”. Asociaţia invită alţi operatori culturali să transmită sugestii pe info@aroc.ro.

Luni, mai mulţi artişti, între care Cristi Minculescu, Direcţia 5, Horia Brenciu, Cargo, Holograf, Loredana şi Andra, au solicitat într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Ludovic Orban, viceprim-ministrului Turcan şi ministrului Culturii să fie incluşi în schema de ajutor de stat pentru domeniul cultural. Ei spun că au constatat „cu surprindere” că artiştii nu sunt incluşi în planul Guvernului.

Totuşi, la prezentarea din 18 noiembrie, Bogdan Gheorghiu a explicat: „Vom condiţiona aceste finanţări în aşa fel încât banii să se cheltuiască pentru ca beneficiarii să fie din punct de vedere piramidal toţi cei care activează în sectorul cultural respectiv. Pentru că există terţe profesii ce ţin de fiecare domeniu de activitate. Noi ne vom asigura că atunci când finanţăm un organizator de eveniment vor ajunge bani şi la artişti, când finanţăm librării sau edituri vor ajunge bani şi la autori”.

Din AROC fac parte: ARTmania - ARTmania Festival Sibiu/Blaj aLive, Asociaţia Fapte - Jazz in the Park, Asociaţia Mozaic - Mozaic Jazz Festival, Asociaţia Festivalul de Film Transilvania - TIFF, BestMusic Live/METALHEAD, Comparty Events - diMANSIONS Hit Music Festival, Electric Castle, Emagic Live - Awake Festival, Global Records, Movement Team - Sports Festival, NEVERSEA, Centrul Cultural Plai - Plai Festival/JazzTM, SNRS - Sunwaves Festival, Sprint Media, Sublime Romania, Summer Well, The Institute, The Mission/Fall in Love Festival, UNTOLD, VRTW, Wine and Street Food Festival, Why Not Us - Street Food Festival, Wise Factor - The Fresh.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.