Regizorul Keiichi Hara, unul dintre cei mai apreciaţi artişti japonezi ai momentului, vine în România la cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Animest (6-15 octombrie).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un nume de referinţă în lumea filmelor anime, autorul va intra în dialog cu publicul la proiecţiile din retrospectiva pe care festivalul i-o dedică anul acesta şi va susţine un masterclass în cadrul căruia va împărtăşi secrete din culisele proiectelor care i-au adus renumele internaţional.

Regizorul va veni la Bucureşti însoţit de Miho Maruo, care semnează scenariile tuturor filmelor sale de succes. În onoarea prezenţei celor doi, Animest va dedica ziua de duminică, 8 octombrie, culturii japoneze, oferind publicului un eveniment special la Cinemateca Eforie, în colaborare cu IZANAGI - Japanese Film Festival.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Înainte de a deveni unul dintre cei mai influenţi creatori de anime, Keiichi Hara a lucrat în publicitate şi mai apoi în televiziune. Nu a aşteptat prea mult pentru a fi remarcat. Imediat după ce a absolvit Tokyo Designer Gakuin College, a obţinut un job într-un studio de producţie, ajungând în scurt timp să facă parte din echipele de creaţie ale unor seriale animate de televiziune foarte populare în Japonia. Printre cele mai cunoscute se numără producţii-fenomen precum "Doraemon", pentru care a regizat şanse episoade, sau "Crayon Shin-chan", unde a scris şi regizat nenumărate episoade, între 1993 şi 2005. Unele dintre ele i-au adus numeroase premii în Japonia.

Primul său film ca regizor independent a fost "Summer Days with Coo" (2007), foarte bine primit în Japonia, iar primele distincţii la Annecy, care i-au asigurat poziţia pe lista celor mai urmăriţi creatori de anime din întreaga lume, au venit în 2011, odată cu "Colorful". Filmul marchează un moment important în discursul artistic al regizorului, care declară adesea că îşi foloseşte talentul pentru a atrage atenţia asupra neglijenţei cu care autorităţile tratează depresia de care suferă tot mai mulţi adolescenţi din Japonia.

În 2015, Keiichi Hara s-a întors în competiţia Annecy cu lungmetrajul "Miss Hokusai". Filmul prezintă viaţa şi opera inconfundabilului pictor japonez Katsushika Hokusai - creatorul "Marelui val de la Kanagawa", prin ochii fiicei sale. Iubitorii de artă şi fanii filmelor de animaţie îl vor putea urmări în programul Animest sâmbătă, pe 7 octombrie, de la ora 21:00, la Cinemateca Eforie. Tot aici, în următoarea zi, de la aceeaşi oră, spectatorii vor urmări pe marele ecran "The Wonderland" (2019), aventura iniţiatică a unei adolescente care accesează o lume fantastică pe care i se dă şansa să o salveze. Filmul continuă să exploreze fascinaţia regizorului pentru lumea supranaturalului, prezentă în cea mai mare parte a operei sale.

Dintr-un univers magic se desprinde şi cea mai recentă operă semnată de Keiichi Hara, inclusă anul acesta în Competiţia internaţională de lungmetraj la Animest. În "Lonely Castle in the Mirror", proiectat în prezenţa autorului luni, pe 9 octombrie, la Cinemateca Eforie, şase adolescenţi evadează din realităţile lor gri prin intermediul oglinzilor din camerele lor. Toate devin portaluri către un castel fermecat, unde aventura e pe cale să înceapă.

Despre lucrurile care îl inspiră, despre industria de animeuri şi despre cum este ea privită în contextul cinematografiei mondiale, dar şi despre parcursul său profesional, regizorul Keiichi Hara va povesti în cadrul unul masterclass programat duminică, pe 8 octombrie, de la ora 16.00, la Institutul Cervantes.

După întâlnirea cu Keiichi Hara, admiratorii culturii japoneze sunt invitaţi să se alăture sărbătorii puse la cale în parteneriat cu IZANAGI - Japanese Film Festival. În foaierul cinematografului Eforie vor avea loc ateliere, prezentări şi degustări, iar de la ora 19:00 va rula pe marele ecran "The Tunnel to Summer, the Exit of Goodbyes", cea mai recentă creaţie a regizorului Tomohisa Taguchi, distinsă anul acesta cu Premiul Paul Grimault la Annecy. Povestea urmăreşte aventurile a doi adolescenţi care descoperă un tunel magic, la capătul căruia orice dorinţă poate fi îndeplinită, cu preţul unor ani din viaţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.