Norvegia, Suedia şi Finlanda se numără între ţările care şi-au desemnat recent propunerile pentru nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2020, acordate de Academia americană de film.
Norvegia ales „Out Stealing Horses”, premiat la Berlinala de anul acest pentru imagine. Regizorul Hans Petter Moland a adaptat romanul omonim al lui Per Pettersen, cu Stellan Skarsgard în rol principal.
Filmul are în centru un văduv care trăieşte retras într-o pădure din Norvegia şi reflectează la o vară din urmă cu 40 de ani care i-a schimbat viaţa.
Norvegia a avut cinci filme nominalizate la Oscar, la categoria cunoscută până anul acesta drept „cel mai bun film într-o limbă străină”. Cel mai recent, în 2012 - „Kon-Tiki”, de Joachim Ronning şi Espen Sandberg.
Suedia a ales drama „And Then We Danced”, al treilea lungmetraj al lui Levan Akin, care a avut premiera în luna mai în programul Quinzaine des Réalisateurs, secţiune paralelă Festivalului de Film de la Cannes. Acţiunea filmului este plasată în lumea homofobă a dansului din Georgia, unde un balerin se îndrăgosteşte de rivalul lui din companie.
Recent, la Festivalul de la Sarajevo, actorul Levan Gelbakhiani a fost premiat pentru interpretare. Filmul va deschide miercuri cea de-a cincea ediţie a Bucharest International Dance Film Festival, la Cinema „Elvire Popesco”.
Ultima dată când o producţie suedeză a câştigat premiul Oscar a fost în 1983 - „Fanny and Alexander”, de Ingmar Bergman. Cel mai recent, în 2017, un film din Suedia a fost nominalizat - „The Square” al lui Ruben Ostlund.
Finlanda a propus spre nominalizare „Stupid Young Heart”, de Selma Vihunen, care a avut premiera anul trecut la Festivalul de la Toronto şi anul acesta a fost premiat în secţiunea Generation 14plus a Berlinalei. Lungmetrajul spune povestea unui cuplu de adolescenţi dintr-o comunitate de neo-nazişti.
O singură producţie finlandeză a fost nominalizată până acum la Oscar - în 2002, „The Man Without a Past” al lui Aki Kaurismäki.
Olanda a selectat „Instinct”, cu Carice van Houten („Game of Thrones”) în rolul unui psiholog dintr-o închisoare care se îndrăgosteşte de un violator, jucat de Marwan Kenzari („Aladdin”). Thrillerul psihologic reprezintă lungmetrajul de debut regizoral al actriţei Halina Reijn („Valkyrie”, „Black Book”).
Filmul a avut premiera la Festivalul de la Locarno şi va fi prezentat şi la Toronto.
Olanda a avut şapte filme nominalizate la Oscar, iar trei dintre ele au câştigat trofee: „The Assault”, de Fons Rademakers, în 1986, „Antonia s Line”, de Marleen Gorris, în 1995, şi „Character”, de Mike van Diem, în 1997. Ultima dată când un film olandez a fost nominalizat a fost în 2003 - „Twin Sisters” al lui Ben Sombogaart.
România a propus pentru nominalizare lungmetrajul „La Gomera” al lui Corneliu Porumboiu, cu Vlad Ivanov în rol principal.
Termenul limită pentru anunţarea propunerilor spre nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2020 este 1 octombrie 2019. Sunt luate în considerare producţiile care au avut sau vor avea premiera între 1 octombrie 2018 şi 30 septembrie 2019. Academia americană de film va alege 10 producţii finaliste. Nominalizările vor fi anunţate pe 13 ianuarie 2020.
Cea de-a 92-a ediţie a galei de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 9 februarie 2020, la Los Angeles.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...