Brazilia, Columbia, Turcia şi Belgia se numără între ţările care şi-au desemnat, în ultimele zile, propunerile pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2020, potrivit The Hollywood Reporter.
Lungmetrajul „A Vida Invisível de Eurídice Gusmão”, al optulea film al lui Karim Aïnouz, care a fost recompensat anul acesta cu marele premiu al secţiunii Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes, a fost anunţat ca fiind propunerea Braziliei.
Bazat pe romanul scris de Martha Batalha şi inspirat de amintiri din copilărie ale lui Aïnouz despre mama lui, filmul le are în distribuţie pe Carol Duarte şi Fernanda Montenegro, nominalizată la Oscar pentru rolul din „Central do Brasil” (1998), care a fost cel mai recent film brazilian selectat la categoria cunoscută până anul acesta sub numele de „cel mai bun film într-o limbă străină”.
Aceasta este a 47-a propunere a Braziliei pentru o nominalizare la această categorie a premiilor Oscar. Nicio producţie braziliană nu a primit acest trofeu.
Columbia a selectat „Monos” al lui Alejandro Landes, care va reprezenta ţara şi la premiile Goya, acordate de Academia spaniolă de film. Lungmetrajul a avut premiera la Sundance, unde a câştigat trofeul competiţiei World Cinema Dramatic. Al treilea lungmetraj al lui Landes are în prim plan un grup de adolescenţi membri ai unei trupe de gherilă. Columbia propune filme pentru nominalizare la Oscar de la jumătatea anilor 1990, însă o singură dată o producţie din această ţară a primit o nominalizare: „El abrazo de la serpiente”, de Ciro Guerra, în 2016.
Cel de-al şaptelea lungmetraj al lui Semih Kaplanoglu, „Commitment”, este propunerea Turciei pentru o nominalizare. Drama despre provocările pe care le presupune să fii femeie şi mamă în lumea contemporană va fi lansată în Turcia pe 20 septembrie. Aceasta este a 26-a propunere făcută de Turcia în 55 de ani. În 2009, „Three Monkeys” al lui Nuri Bilge Ceylan a ajuns pe lista scurtă pentru o selecţie.
Belgia a ales o producţie vorbită în limba spaniolă. „Nuestras madres”, de César Díaz, care a fost prezentată anul acesta în competiţia Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes, unde a câştigat trofeul Camera d'Or, este o coproducţie Guatemala-Belgia-Franţa. În total, şapte lungmetraje belgiene au fost nominalizate la Oscar de-a lungul timpului. Cel mai recent, „The Broken Circle Breakdown” al lui Felix Van Groeningen, în 2014.
„Homeward”, regizat de Nariman Aliev, care a avut premiera în competiţia Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes de anul acesta şi a fost prezentat şi la Bucharest International Film Festival, este propunerea Ucrainei. Drama este a 12-a propunere făcută de Ucraina începând cu anul 1997. Nicio producţie din această ţară nu a ajuns pe lista scurtă.
Republica Dominicană a propus „El proyeccionista”, al şaptelea film al lui José María Cabral, „un omagiu adus cinematografului”. Republica Dominicană a propus prima dată un film spre nominalizare la Oscar în 1983. Din 2011, face acest lucru anual. Până în prezent, nicio producţie din această ţară nu a ajuns între nominalizaţi.
Documentarul „Honeyland”, premiat la festivalul Sundance, este propunerea Macedoniei de Nord. Începând cu anul 1994, Macedonia a propus filme pentru această categorie. Primul lungmetraj propus, „Before the Rain” al lui Milcho Manchevski, a primit o nominalizare.
Tunisia a ales drama „Dear Son” al lui Mohamed Ben Attia, care este al doilea lungmetraj al său şi spune povestea a doi părinţi ce descoperă că fiul i-a părăsit pentru a se alătura organizaţiei Stat Islamic în Siria. Aceasta este a şasea producţie tunisiană propusă pentru o nominalizare la Oscar. Attia este câştigătorul premiului pentru cel mai bun lungmetraj de debut, „Hedi”, la Berlinala din 2016.
Japonia a selectat pentru propunere animaţia „Weathering With You” a lui Makoto Shinkai. Acesta este primul anime propus de la „Princess Mononoke” al lui Hayao Miyazaki, în 1998. Fantezia romantică despre schimbările climatice a depăşit pragul de 100 de milioane de dolari încasări în box office-ul japonez.
România a propus pentru nominalizare lungmetrajul „La Gomera” al lui Corneliu Porumboiu, cu Vlad Ivanov în rol principal.
Termenul limită pentru anunţarea propunerilor spre nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2020 este 1 octombrie 2019. Academia americană de film va alege 10 producţii finaliste. Nominalizările vor fi anunţate pe 13 ianuarie 2020.
Cea de-a 92-a ediţie a galei de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 9 februarie 2020, la Los Angeles.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...