Academia americană de film (AMPAS) a descalificat „Lionheart”, propunerea Nigeriei pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2020, pentru că are prea mult dialog în limba engleză, scrie LA Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Lionheart” era primul lungmetraj pe care Nigeria l-a propus vreodată la această categorie a premiilor acordate de Academia americană de film.

Comedia, regizată de Genevieve Nnaji, care joacă şi rolul principal, supranumită „Julia Roberts a Nigeriei”, este disponibilă pe Netflix, care a cumpărat drepturile de distribuţie. Lungmetrajul a avut premiera la Festivalul de Film de la Toronto 2018.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit regulamentului AMPAS, ca un film să se califice pentru această categorie a premiilor trebuie să fie vorbit, în cea mai mare parte, în altă limbă decât engleza.

În cazul „Lionheart”, doar aproximativ 12 minute din film dialogurile sunt în limba igbo, iar restul de 94 de minute, în limba engleză.

„Lionheart” era unul dintre cele zece filme africane propuse spre nominalizare la Oscar anul acesta, un record pentru continent. Filmul este încă eligibil pentru alte categorii.

În prezent, în urma descalificării lui, numărul total al lungmetrajelor înscrise în cursă este de 92. 

Decizia Academiei a fost comunicată luni membrilor cu drept de vot.

Nu este prima dată când AMPAS a descalificat un film din cursa pentru această categorie, numită până anul acesta „cel mai bun film într-o limbă străină”. Din acelaşi motiv au fost descalificate „Utopia” (2015, Afganistan) şi „The Band’s Visit” (2007, Israel).

Regizoarea Ava DuVernay a publicat pe Twitter mai multe mesaje în care îşi arată consternarea, subliniind că engleza este limbă oficială în Nigeria.

Nnaji i-a răspuns că filmul reprezintă felul în care nigerienii vorbesc. „Asta include şi limba engleză, care este ca un pod între cele peste 500 de limbi vorbite în ţara noastră... Nu am ales cine să ne colonizeze”.

Academia va anunţa cele zece finaliste pentru categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” pe 16 decembrie, iar cele cinci filme nominalizate, pe 13 ianuarie 2020, odată cu restul categoriilor. 

Cea de-a 92-a gală a premiilor Oscar va avea loc pe 9 februarie 2020.

România a propus spre nominalizare „La Gomera”, scris şi regizat de Corneliu Porumboiu, cu Vlad Ivanov şi Catrinel Marlon în distribuţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.