Charles Aznavour, care a fost cap de afiş timp de 60 de ani în întreaga lume, a fost numit "un simbol", "patriarhul cântecului francez", "conştiinţa politică a Armeniei", "un maestru", "unic" de către atişti şi politicieni.
Într-un text transmis AFP, Brigitte Bardot l-a salutat pe cântăreţul decedat luni, la vârsta de 94 de ani. "Era As-ul nostru nemuritor. As-ul nostru între poeţi. As-ul cântecului francez. As-ul nostru în popularitate. As-ul nostru al ambasadorilor talentului în lume. Va rămâne As...navour pentru totdeauna", a scris actriţa din Saint-Tropez.
"Sunt foarte tristă... pentru că Charles era un rege, patriarhul cântecului francez, el va merge în paradisul cântăreţilor... El reprezenta cântecul francez în lumea întreagă...", a declarat pentru RTL Mireille Mathieu, estimând că "Franţa întreagă şi lumea întreagă este în doliu" şi că Charles Aznavour "merită funeralii naţionale".
Pe Twitter, cântăreţul Julien Clerc a publicat un text în care salută memoria "unui mare condei francez", "a unui imens compozitor-interpret" şi a unui "mare explorator al junglei sentimentelor". "Dragul meu Charles, te-am admirat atât de mult", a concluzionat Julien Clerc.
Pe Instagram, actriţa Laura Smet, fiica lui Johnny Hallyday, a publicat o fotografie a lui Charles Aznavour cântând la pian. Ea a scris: "Profund tristă, domnule Charles Aznavour. Mulţumesc pentru tot ce ne-aţi oferit. Cei mai mari au plecat. Fiul tău spiritual te va însoţi printre stele".
Moartea legendei cântecului francez, la vârsta de 94 de ani, a emoţionat şi lumea politicii, care îi mulţumeşte şi îl plânge pe Charles Aznavour.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a scris pe Twitter: "Profund francez, ataşat visceral de rădăcinile sale armene, recunoscut în lumea întreagă, Charles Aznavour va fi însoţit de bucuriile şi tristeţile a trei generaţii. Capodoperele sale, timbrul său, strălucirea lui unică îi vor supravieţui mult timp de acum".
Francois Hollande, fostul preşedinte al Franţei, a scris pe Twitter: "Din Erevan până la Paris, el a cântat în toate oraşele lumii, pentru dragoste şi libertate. Charles Aznavour tocmai îşi ia adio, dar pentru noi, el va fi mereu pe scenă".
"Charles Aznavour părea nemuritor iar dispariţia sa este un şoc. Cântăreţ, actor, interpret fără pereche, conştiinţa politică a Armeniei: este o personalitate excepţională care ne părăseşte, după ce a marcat generaţii. Jos pălăria!", a scris şi politicianul Pierre Moscovici.
"Suntem bulversaţi", a reacţionat ministrul Culturii, Françoise Nyssen. "Este un om care ne va lipsi mult", spune Nyssen, subliniind că "va rămâne în inimile şi memoria noastră". "A avut întotdeauna poftă să continue să cânte. Acolo era proiectul lui, nu se punea problema să renunţe", a afirmat ministrul evocând forţa lui Charles Aznavour. "Era un om generos, atent cu alţii" care "putea să emoţioneze pe toată lumea cu cuvintele sale" şi "era cineva foarte foarte prezent pentru francezi în general", care a fost "întotdeauna atent cu cei mai oprimaţi, diferiţi".
Întrebată care este cântecul lui Aznavour pe care îl preferă, ministrul a optat pentru piesele populare ale cântăreţului: "La Bohème", "For me formidable", "Emmenez-moi".
"Cu Charles Aznavour se stinge una dintre cele mai mari voci ale cântecului francez. Este şi un destin ieşit din comun, cel al unui fiu de imigranţi armeni devenit unul dintre cei mai mari, cele mai frumoase simboluri franceze. Adio artistului, şi mulţumesc", a scris pe Twitter Manuel Valls, fostul premier francez.
Marine Le Pen, preşedinte al Frontului Naţional - "Un imens cântăreţ şi un poet incomparabil ne lasă moştenire un repertoriu de o inegalabilă bogăţie. Toţi francezii sunt în doliu".
Ministrul al Învăţământului Superior, Frédérique Vidal: "Charles Aznavour, eterna legendă a cântecului francez ne-a părăsit. Cuvintele sale, angajamentul şi talentul său au traversat generaţiile şi frontierele. Ne va lipsi tuturor. Condoleanţe familiei!".
"Am făcut o carieră nesperată, dar exemplară", s-a confesat "Sinatra francez" pentru AFP. "Totul este o chestiune de noroc". De şansă dar şi de talent şi voinţă, pentru că a trebuit să lupte de la începuturile sale pentru a se impune, cu talia, fizicul şi vocea atipice, înainte de a ajunge cap de afiş.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...