Marjolaine Parot, animator pentru filmul „Isle of Dogs” al lui Wes Anderson, este invitată la Anim’est 2018 unde va fi prezentată pelicula care a avut premiera în deschiderea Berlinalei de anul acesta.
Specialistă în animaţie stop motion, cu o experienţă de aproape două decenii în industrie, Marjolaine Parot a lucrat pe platourile unor superproducţii de animaţie internaţionale, ca „Frankenweenie” (Tim Burton) şi „My Life as Zucchini” (Claude Barras).
La Bucureşti, ea va prezenta un making-of al filmului „Isle of Dogs”, cu accent pe rolul animatorilor stop motion şi pe multiplele faţete ale acestei meserii.
Lungmetrajul de animaţie care împrumută vocile unor actori celebri, precum Edward Norton, Bill Murray, Greta Gerwig, Jeff Goldblum, Tilda Swinton, Frances McDormand şi Scarlett Johansson, spune povestea unor câini exilaţi pe o insulă japoneză fictivă, în urma răspândirii unei gripe canine. Pe urmele lor porneşte Atari, fiul primarului oraşului care i-a alungat, în căutarea iubitului său câine, Spots.
Wes Anderson, nominalizat la Oscar în 2010 pentru lungmetrajul de animaţie „Fantastic Mr. Fox”, a fost recompensat cu Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Berlin 2018.
Studioul de animaţie invitat la Anim’est 2018 este Cartoon Saloon, din Irlanda, unul dintre cele mai iubite şi premiate studiouri de animaţie din lume, cu multiple nominalizări la Oscar şi premii câştigate la cele mai importante festivaluri ale industriei. Publicul va avea ocazia să vadă lungmetrajele „The Secret of Kells” (2009) şi „Song of the Sea” (2014), şi, în premieră în România, cel mai nou lungmetraj al studioului, „The Breadwinner”, în regia Norei Twomey, nominalizat la categoria „cel mai bun lungmetraj animat” la gala Oscar de anul acesta.
Ţara invitată la cea de-a 13-a ediţie Anim’est este Austria, cu o tradiţie puternică în animaţia experimentală. Astfel, va fi prezentată la Bucureşti o selecţie a celor mai bune filme de animaţie austriece realizate între 2011 – 2017, desprinsă din programul festivalului Două zile de animaţie din Viena. Alte două programe pregătite de Thomas Renoldner, selecţioner al festivalului Două zile de animaţie şi membru al juriului Anim’est, anul acesta, vor face parte din agenda acestei ediţii: „Animaţie experimentală - De la abstract la lumea reală”, o selecţie care explorează istoria puternică şi rolul filmului experimental din Austria, şi „Naraţiune & Muzică”, o selecţie de filme de animaţie şi videoclipuri muzicale.
Invitat la ediţia Anim’est de anul acesta este şi Anifilm, Festivalul Internaţional de Animaţie din Třeboň, al cărui director artistic, Pavel Horáček, va prezenta pubicului un program de animaţie cehă contemporană. Selecţia cuprinde cele mai bune filme realizate de studenţi, ale căror numitori comuni sunt curajul abordării vizuale şi povestea originală.
Alte lungmetraje proiectate la Anim’est în afara competiţiei sunt: „Another Day of Life”, proiectat în deschiderea festivalului, o producţie a multipremiatului studio polonez Platige Image, coregizată de spaniolul Raúl de la Fuente şi polonezul Damian Nenow; o adaptare după cartea cu acelaşi nume, scrisă de jurnalistul polonez Ryszard Kapuściński, animaţia redă experienţele reale, captivante şi tulburătoare ale lui Kapuściński în timpul Războiului Civil Angolez; „Virus Tropical”, lungmetraj columbian regizat de Santiago Caicedo, o animaţie 2D alb-negru adaptată după romanul grafic cu acelaşi nume al creatoarei de benzi desenate Power Paola; „Mutafukaz”, lungmetrajul de animaţie adaptat după cele mai populare benzi desenate ale Franţei în secolului al XXI-lea, realizate de Guillaume Renard álias Run; „Marnie's World”, adaptată după celebrul basm al Fraţilor Grimm „Muzicanţii din Bremen” – o poveste despre prietenie, visare şi curaj. Regizorii lungmetrajului animat sunt Christoph Lauenstein şi Wolfgang Lauenstein, care deţin în palmares un Premiu Oscar pentru „cel mai bun scurtmetraj de animaţie” („Balance”, 1989).
Festival Pass-urile, care asigură accesul la toate proiecţiile şi evenimentele din cadrul festivalului, au fost puse deja în vânzare pe Eventbook.ro. Preţul unui Festival Pass este de 150 lei. În perioada următoare vor fi disponibile online şi biletele la proiecţiile individuale şi la evenimentele speciale din cadrul festivalului.
Cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 28 septembrie - 7 octombrie 2018 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Point şi Expirat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.