Fostul premier al Marii Britanii, Margaret Thatcher, cunoscută sub numele de Doamna de Fier, a primit lecţii de seducţie şi prezentare de la marele actor Laurence Olivier, relatează The Guardian.
În 1972, o Margaret Thatcher nervoasă a mers la locuinţa londoneză a lui Laurence Olivier pentru o lecţie despre abilităţile de prezentare. Cel mai faimos actor al secolului XX i-a spus ministrului educaţiei de atunci să îşi pună o carte pe cap şi să se plimbe pentru a-şi îmbunătăţi ţinuta. De asemenea, a sfătuit-o să facă paşi lungi şi încrezători şi să îşi folosească ochii pentru a seduce şi a flirta.
Viitorul prim-ministru a continuat să viziteze casa lui Olivier pentru alte cinci lecţii, ale căror detalii sunt dezvăluite într-o nouă piesă Radio 4, When Maggie Met Larry. Cu Derek Jacobi în rolul principal, care s-a alăturat Teatrului Naţional al lui Olivier când avea doar 24 de ani, şi Frances Barber în rolul lui Thatcher, drama povesteşte despre sfaturile necunoscute până acum privind stilul şi vocea oferite politicianului conservator.
„Thatcher ar fi fost uimită de Larry când l-a întâlnit pentru prima dată la el acasă”, a spus Jacobi. „Era, la urma urmei, cel mai mare actor. Ceea ce trebuie să o fi învăţat Larry a fost că politicienii trebuie să îşi prezinte politicile şi apoi să obţină voturi, la fel cum actorii trebuie să cucerească publicul.”
Jacobi, cunoscut pentru rolurile din piesele lui Shakespeare şi pentru serialul TV I Claudius, a fost un prieten apropiat al lui Olivier. „Da, am ştiut că Larry i-a dat lecţii lui Thatcher. Dar totul a fost ţinut secret la acea vreme.”
În timp ce lecţiile lui Olivier erau cunoscute, puţine detalii au fost dezvăluite anterior. Vizitele au fost aranjate de Ronald Millar, redactorul de discursuri al lui Thatcher, care a dus-o acasă la Olivier, alături de Gordon Reece, guru al imaginii lui Thatcher.
Reece i-a făcut confidenţe prietenului său Ronald Harwood, care a scris, printre altele, The Dresser şi The Pianist, pentru care a fost nominalizat la Oscar. Harwood i-a dezvăluit totul lui Tim Walker, criticul şi dramaturgul care a scris noua piesă.
„Thatcher a fost de fapt o invenţie teatrală”, a spus Walker.
Difuzată pe 15 februarie, piesa „When Maggie Met Larry” este programată să coincidă cu cea de-a 50-a aniversare de când Thatcher a devenit lider al Partidului Conservator. Deşi se bazează pe informările lui Harwood şi pe propriile cercetări ale lui Walker, piesa este prefaţată de un anunţ conform căruia „scenele sunt imaginate”, deşi drama reflectă realitatea.
Mai multe întâlniri au fost comprimate într-una singură în scopul acestei drame radiofonice de 60 de minute. Pe lângă sfaturile date lui Thatcher de a-şi face părul mai mare şi de a-i sugera haine diferite, cei doi discută despre lumile lor foarte diferite. Thatcher se plânge că majoritatea actorilor o dispreţuiesc din cauza politicii sale, dar că îl place pe Olivier pentru că are o tunsoare adecvată şi şi-a lustruit pantofii. „De fapt, Olivier era un „Tory liniştit””, adaugă Walker, a cărui piesă de teatru Bloody Difficult Women a avut premiera la Londra în 2022.
Pe lângă lecţiile primite de la Olivier, Thatcher a lucrat şi cu Kate Fleming, antrenoarea vocală a teatrului. Walker a căutat în arhiva lui Fleming, deţinută de teatru, pentru a găsi înregistrări ale chitanţelor de la sfârşitul anului 1972 până în 1976. O scrisoare de la biroul central al conservatorilor către casa lui Fleming din estul Londrei spune că aceasta ar trebui să factureze 37,80 lire sterline pentru şase lecţii. În mod ciudat, numele lui Thatcher nu este menţionat.
O scrisoare ulterioară de 200 de lire sterline „pentru perioada îndelungată în care aţi antrenat-o pe dna Thatcher” precizează că Fleming ar trebui să o sune pur şi simplu pentru „şedinţe de grup”. „Poate o modalitate de a nu atrage atenţia asupra lui Thatcher însăşi?”, se întreabă Walker.
Thatcher a urmat în mod clar sfatul iniţial al lui Olivier cu privire la prezentare. Ea i-a fermecat pe Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov. A reuşit chiar să-şi cucerească duşmanul politic, preşedintele Franţei, François Mitterrand, care a remarcat odată că „avea ochii lui Caligula şi gura lui Marilyn Monroe”, notează The Guardian.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.