Opt filme româneşti încă nelansate în cinematografe vor avea avanpremiere de gală la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, în prezenţa echipelor, iar biletele pentru toate proiecţiile din cadrul celei de-a zecea ediţii vor fi puse în vânzare marţi.
Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc între 18 şi 27 octombrie. Producţiile incluse în program vor putea fi vizionate la Cinema Pro, Cinema „Elvire Popesco”, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Union, Muzeul Naţional de Artă al României - Sala Auditorium şi Instituto Cervantes.
Programul de proiecţii este disponibil pe site-ul filmedefestival.ro. Biletele vor putea fi cumpărate de pe Eventbook.ro şi de la casieriile cinematografelor „Elvire Popesco”, Muzeul Ţăranului şi Union.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Pedro Almodóvar, Terrence Malick, Jim Jarmusch, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Xavier Dolan, Marco Bellocchio, Ken Loach şi Werner Herzog se numără între regizorii ale căror creaţii vor rula în festival.
Retrospectiva Claude Lelouch, focus Spania cu Albert Serra invitat special, Ziua de Aur cu câştigătoarele Palme d’Or, Ursul de Aur şi Camera d’Or, workshopuri de actorie, analiză de scenariu, masterclass-uri, peste 100 de filme în zece oraşe sunt pregătite spectatorilor.
În cadrul programului Avanpremierele Toamnei va rula cel mai recent film al lui Cătălin Mitulescu, „Heidi”, lansat în competiţia Festivalului de la Sarajevo.
Documentarul „Omul care a vrut să fie liber”, regia Mihai Mincan şi George Chiper-Lillemark, spune povestea unui tânăr rebel care a hotărât să trăiască liber în anii comunismului într-o ţară măcinată de sărăcie şi teroare, iar „Jurnalul familiei Escu”, de Şerban Georgescu, propune, tot într-o formulă de documentar, o trecere personală de la întâmplările mici, individuale, la marile evenimente la care am luat parte cu toţii, în cei 100 de ani de la Unire.
„5 minute”, lungmetraj de ficţiune al lui Dan Chişu, este inspirat dintr-un fapt divers. Într-un cinematograf din Bucureşti rulează un film controversat, câţiva spectatori protestează faţă de comunitatea LGBT, un tânăr ajunge la spital. Investigaţia jurnalistică ce urmează stă în centrul peliculei care a fost selecţionată în competiţia Festivalului Internaţional de la Varşovia.
„Maria, Regina României”, de Alexis Cahill, este bazat pe fapte istorice reale şi are în prim plan o marcantă şi fascinantă figură regală. Adrian Titieni îl interpretează pe Ionel Brătianu, iar Anghel Damian pe regele Carol.
„Ivana cea Groaznică”, film inclus în secţiunea Cineasti del presente a Festivalului de la Locarno, unde a obţinut Premiul Special al Juriului, este o istorie neconvenţională despre oameni şi locuri, despre apartenenţă şi dor, spusă cu umor şi tandreţe, iar „Cărturan”, în regia lui Liviu Săndulescu, are ca personaj principal un bărbat de 60 ani (Teodor Corban) care, anunţat că mai are puţin de trăit, trebuie să-şi pună lucrurile în ordine.
Documentarul „Timebox” al Norei Agapi este o luptă pentru spaţii şi amintiri, un omagiu adus propriului tată, dar şi spaţiului şi lumii în care a crescut.
Les Films de Cannes à Bucarest va da şi în acest an un premiu pentru cel mai bun film românesc din secţiunea Avanpremierele Toamnei, desemnat prin votul publicului. Premiul în valoare de 2.500 euro, acordat de Institutul Cultural Român, este oferit producătorului şi sprijină distribuţia filmului pe ecranele româneşti.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.