Regizorul de teatru şi film Kirill Serebrennikov, cunoscut pentru „Leto” şi „The Student”, pregăteşte o miniserie bazată pe viaţa maestrului rus Andrei Tarkovski, potrivit Variety.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Miniseria va fi scrisă şi regizată de Serebrennikov şi produsă de Ilya Stewart, Murad Osmann şi Pavel Burya de la Hype Film.

„Andrei Tarkovski şi operele lui de artă emblematice au influenţat foarte mult cinematografia mondială şi continuă să fie o sursă de nesfârşită inspiraţie pentru cineaştii din toate generaţiile. Este un privilegiu să continuăm colaborarea cu Kirill Serebrennikov, un scriitor şi regizor cu o viziune cu adevărat unică, pe care suntem nerăbdători să o aducem la viaţa împreună”, a declarat Stewart.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Acesta va fi primul serial dramatic atât pentru cineastul rus, cât şi pentru Hype Film, care i-a produs lungmetrajele „The Student” şi „Leto”, dar şi „Petrov’s Flu”, care se află în post-producţie.

În aprilie 2019, Serebrennikov a fost eliberat după un an şi jumătate de arest la domiciliu. El este acuzat într-un proces de delapidare împreună cu trei colaboratori. Toţi au negat acuzaţiile, susţinând că este un proces motivat politic, şi au pledat „nevinovat”.

Andrei Tarkovski s-a născut pe 4 aprilie 1932, la Zavrajie (Rusia). A studiat muzica, pictura, sculptura, limba arabă şi a lucrat în Siberia, în domeniul geologiei. În 1956, a fost admis la Institutul Central de Cinematografie al URSS de la Moscova, unde a studiat la clasa lui Mihail Romm.

A realizat primele scurtmetraje sub influenţa neorealismului italian. După filmul de licenţă „Compresorul şi vioara”, a venit primul lungmetraj „Copilăria lui Ivan” (1962), care l-a impus în atentia publicului şi a criticii. A fost recompensat cu Leul de Aur la festivalul de la Veneţia. „Andrei Rubliov” (1966), pe care cenzura a încercat să îl oprească, a ajuns la Festivalul de la Cannes în ultima zi, autorităţile sovietice dorind ca prin această întârziere să nu poată fi nominalizat. Filmul a fost interzis în URSS până în 1971.

„Solaris” (1972) a fost aclamat în ţările comuniste şi considerat replica sovietică a filmului american „2001: Odiseea Spaţială” al lui Stanley Kubrick, cu toate ca Tarkovski susţinea că nu văzuse filmul. Următoarea creaţie, „Oglinda”, care prezintă episoade cu nuanţe autobiografice, l-a adus pe regizor din nou în vizorul autorităţilor societice. Au urmat „Calauza” (1979) şi „Nostalgia” (1983), cel din urma filmat in Italia. În anul următor, cineastul a plecat în Suedia, unde, cu ajutorul colaboratorilor regizorului Ingmar Bergman, a făcut „Sacrificiul”, ultimul său film, recompensat cu patru premii la Cannes, unde Tarkovski nu a putut fi prezent din motive medicale.

Cineastul rus, pe care Ingmar Bergman îl considera cel mai mare regizor, inventator al unui nou limbaj cinematografic, ce surprinde „viaţa ca vis“, a murit la vârsta de 54 ani, departe de ţara natală, la Paris.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.