Ediţia aniversară Jazz in the Park, ce deţine titlul Europe’s Best Small Festival, începe joi, 1 septembrie, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Pe parcursul celor patru zile de festival, gospodăriile şi colinele celui mai vechi muzeu în aer liber din România se vor transforma în scene de jazz şi world music.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Lineup-ul îi are drept capete de afiş pe The Comet is Coming, Asaf Avidan, Avishai Cohen Quartet, Dhafer Youssef: Digital Africa, Yussef Dayes, Roberto Fonseca Trio, cărora li se alătură Amadou&Mariam, Erik Truffaz Quartet, Skalpel, Teodora Enache-Brody, Mircea Tiberian Trio, Shay Hazan, Elena Mîndru Quartet, Luiza Zan Trio, London Afrobeat Collective, Anna Hauss, Mădălina Pavăl Orchestra şi mulţi alţii.

Festivalul îşi va deschide porţile pentru public joi, 1 septembrie, ora 17.00, concertele din prima zi urmând să înceapă de la ora 18:00. Vineri, 2 septembrie, se va putea intra în festival de la ora 16.00, iar sâmbătă, 3 septembrie, şi duminică, 4 septembrie, de la ora 14.00. În toate cele patru zile de festival, concertele se vor încheia la ora 23.00, publicul fiind rugat să părăsească apoi perimetrul Parcului Etnografic. Cei care vor dori să petreacă până mai târziu o vor putea face participând la jam sessions şi concertele care vor avea loc pe Night Stage, scenă situată în exterior, în imediata apropiere a intrării laterale în Parc.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Activităţi

În afara concertelor de pe cele cinci scene din parc - Church Stage, Backyard Stage, Young Stage, Vinyl Stage şi Night Stage, gospodăriile parcului vor fi animate de tot felul de activităţi. O parte dintre acestea sunt gândite, cum este şi firesc, în jurul muzicii. Astfel, pasionaţii de viniluri îşi vor putea întregi colecţiile dacă vor da o raită prin târgul de viniluri pus la cale de Pepsi Cola, iar cei care vor dori să înveţe să bată la tobe sau să cânte la diferite instrumente vor putea să participe la lecţiile de muzică oferite de Mega Image prin Music Hub. Înscrierile se fac la faţa locului, iar lecţiile vor dura câte o jumătate de oră.

Muzica va fi prezentă nu doar pe scene, ci şi într-una din bisericile parcului. Este vorba de Biserica lui Horea, care a fost construită în satul Cizer (Sălaj), în 1773, de o echipă de dulgheri îndrumată de cel ce avea să devină conducătorul răscoalei din 1784. Interiorul acesteia va fi transformat de către Nagarro în cameră de audiţii sub numele Listening Church, unde se vor putea testa diferite sisteme audio marca Acoustic Density.

Muzica va sta şi în centrul Întâlnirilor pe prispă, seria de dezbateri susţinută de Accesa şi care va aduna la un loc artişti, producători de sisteme audio, jurnalişti, psihologi şi organizatori de evenimente. Ei vor discuta despre cum ne ajută muzica în situaţii de criză, despre cum poate schimba jazzul o comunitate sau cum se mai ascultă muzică azi, dacă mai există jurnalism cultural în România şi încotro se îndreaptă industria evenimentelor după doi ani de pandemie.

Tot în cadrul acestui eveniment, publicul va avea ocazia să-i asculte şi să le pună întrebări unora dintre artiştii prezenţi pe scenele festivalului: trompetistul Avishai Cohen, Anna Hauss, nominalizată la Emmy pentru piesa compusă pentru serialul The Queen’s Gambit, şi membrii trupei London Afrobeat Collective.

Pe lângă muzică, o atenţie specială în festival a fost dată anul acesta gastronomiei. Astfel, pe lângă tradiţionalul food court, trei dintre curţile Parcului Etnografic vor fi transformate în restaurante pop-up. În plus, cei care preferă picnicurile în aer liber vor avea la dispoziţie o piaţă cu produse locale, de unde îşi vor putea cumpăra brânză, roşii şi alte bunătăţi pe care să le savureze pe pături, la festival.

Nu vor lipsi din festival atelierele de olărit şi ceramică sub umbrela Cemacon, târgul de artizanat sau zonele dedicate copiilor. Curtea Kiddo Care va fi, de altfel, unul dintre locurile preferate ale copiilor, dat fiind că aici vor găsi jucării neconvenţionale şi vor avea la dispoziţie materiale naturale pentru a-şi putea crea propriile jocuri.

Publicul prezent la Jazz in the Park se va putea implica şi în crearea unui aftermovie despre festival. Pentru asta, persoanele care doresc să filmeze vor trebui să meargă la standul People’s Aftermovie by Mega Image, unde li se va da o cameră GoPro cu care vor putea imortaliza, timp de 45 de minute, diferite momente din experienţa lor în festival. La înapoierea camerei, vor primi un voucher, pentru a se bucura de un produs din festival. Filmările vor fi puse cap la cap, după festival, de echipa Jazz in the Park, care va distribui mai apoi aftermovie-ul pe canalele proprii de comunicare.

Transport

Deoarece Parcul Etnografic este situat într-o zonă cu trafic intens, participanţii la festival sunt sfătuiţi de organizatori să nu vină cu maşina proprie la eveniment, ci cu mijloacele de transport în comun. În acest sens, Compania de Transport Public Cluj-Napoca a suplimentat cursele pe linia 37, care are staţie de oprire lângă Parcul Etnografic. Alte autobuze cu care se poate ajunge în apropierea Parcului Etnografic sunt 26, 27, 28, 30, 41 şi 44.

Persoanele care vin totuşi cu maşina proprie pot folosi folosi parcarea Parcului Industrial Tetarom, din vecinătatea Parcului Etnografic, care este gratuită, în limita locurilor disponibile. Pe durata festivalului, este permisă folosirea oricăror locuri de parcare, cu excepţia celor expres marcate ca fiind rezervate. Organizatorii mai atrag atenţia că aleea Parcului Etnografic va fi închisă traficului în perioada 1-4 septembrie, parcarea pe acea alee fiind interzisă.

Reguli

Ţinând cont de faptul că Parcul Etnografic adăposteşte monumente de patrimoniu din lemn, care poate lua foc foarte uşor, fumatul ţigărilor convenţionale este permis doar în două zone special amenajate şi indicate pe harta festivalului. În afara acestor zone, participanţii la festival pot utiliza doar dispozitive de vapare a tutunului. 

De asemenea, în cadrul festivalului este permis accesul cu animale de companie, cu condiţia ca acestea să fie ţinute în lesă şi să se păstreze curăţenia spaţiului în urma lor.

Bilete

Accesul la festival se face pe baza biletelor şi abonamentelor puse în vânzare online pe iabilet.ro, pe iabilet.ro/retea şi pe www.jazzinthepark.ro. Biletele se vor putea cumpăra în perioada festivalului şi de la intrarea în Parcul Etnografic, până la ora 22.00, iar după ora 22.00 doar din faţa Night Stage. Biletele de o zi şi abonamentele acoperă participarea şi la concertele de pe Night Stage. Cei care doresc să participe doar la concertele de la această scenă o pot face pe baza unui bilet de o zi. Copiii sub 14 ani pot intra gratuit, dar trebuie să fie însoțiți de minimum un adult posesor al unui abonament sau al unui bilet valabil pentru ziua respectivă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.