Sibiul va fi din nou gazda Întâlnirii Internaţionale a Saşilor din Transilvania, între 2 şi 4 august, eveniment care aduce împreună atât comunităţile săseşti din România, cât şi pe saşii din diaspora. Evenimentul va fi marcat de asemenea, de un concert extraordinar al cântăreţului german de origine română Peter Maffay, un superstar în rockul german, care va urca pentru prima dată pe o scenă din România.
Anul acesta are loc a doua ediţie a acesteia, evenimentul fiind organizat de Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania împreună cu asociaţiile saşilor din Germania, Austria, SUA şi Canada. Din toate aceste state sunt anunţate grupuri de participanţi. La evenimentul care va avea loc în Piaţa Mare din Sibiu sunt aşteptaţi circa 10.000 de vizitatori.
Născut în 1949 la Braşov şi emigrat împreună cu familia în Republica Federală Germania la vârsta de 14 ani, în 1963, Peter Maffay este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti rock din Germania, cu 20 de albume ajunse pe prima poziţie în clasamentele muzicale din ţara sa şi peste 50 de milioane de discuri vândute. În această vară, Peter Maffay va urca pe scenă în Piaţa Mare din Sibiu, în ultima zi a reuniunii saşilor transilvăneni, pe 4 august, începând de la ora 20.00. Show-ul lui Peter Maffay va fi, poate, singura ocazie de a-l vedea pe Peter Maffay live în concert în România, deoarece în acest an artistul se află în turneul de adio, care se va încheia în 20 iulie la Leipzig.
Concertul din România, organizat independent de turneul oficial al artistului, este susţinut de Fundaţia M&V Schmidt - aceasta din urmă fiind şi organizatoarea Săptămânii Haferland, un eveniment cultural şi etnografic din „Haferland” (Ţara Ovăzului), regiune situată între Braşov şi Sighişoara; un proiect iniţiat de Peter Maffay şi Michael Schmidt în 2013.
„Decizia de a susţine acest concert a fost una dintre cele mai uşoare pe care le-am luat vreodată”, a declarat Michael Schmidt, preşedintele Fundaţiei M&V Schmidt. „Peter Maffay este un vechi şi drag prieten al meu şi al României, iar unul dintre lucrurile la care ţine foarte mult este să cânte în faţa publicului din ţara sa de origine. Acesta este probabil cel mai frumos cadou pe care i l-am putea oferi. Mulţi dintre noi îl cunosc prin prisma activităţii sale caritabile alături de Fundaţia Tabaluga, organizaţie pe care a fondat-o şi prin intermediul căreia oferă sprijin pentru copiii din mediile defavorizate. De această dată, cei care vor vizita Sibiul în timpul întâlnirii saşilor transilvăneni vor avea ocazia de a-l vedea pe scenă pe acest mare artist, un muzician complet ale cărui creaţii acoperă multiple genuri muzicale, de la rock la piese pentru copii şi musical".
În România, Fundaţia Tabaluga operează în satul Roadeş Casa Tabaluga - un program complex destinat copiilor traumatizaţi şi neglijaţi social.
De asemenea, spectatorii vor putea asista la spectacole de muzică populară şi uşoară, dansuri tradiţionale săseşti, parada porturilor populare şi alte evenimente organizate de asociaţii din mai multe ţări.
Unul dintre evenimentele centrale ale manifestării va fi expoziţia care marchează aniversarea a 800 de ani de la decernarea aşa-numitei "Diplome andreene" (Diploma Andreanum), un document emis în anul 1224 de regele Andrei al II-lea al Ungariei prin care acorda saşilor stabiliţi în Transilvania o serie de privilegii de natură administrativă, fiscală şi comercială care au rămas în vigoare pentru circa 650 de ani. Încă şi mai important, documentul a consacrat identitatea juridică a saşilor din această provincie, oferind o bază legală care a asigurat supravieţuirea comunităţii săseşti timp de opt secole.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.