„Holy Spider”, unul dintre cele mai apreciate dar şi controversate filme ale anului, care vorbeşte despre statutul femeii şi importanţa religiei în societatea iraniană, ajunge în cinematografele din România din 27 ianuarie, distribuit de Independenţa Film. Inspirat de povestea adevărată a unui bărbat care a ucis 16 lucrătoare sexuale din oraşul Mashhad, un centru religios din Iran, în ceea ce a numit „o misiune sfântă”, filmul lui Ali Abbasi este pe lista scurtă pentru o nominalizare la Oscar la categoria „cel mai bun film străin”, reprezentând Danemarca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Holy Spider”, filmul care i-a adus actriţei Zar Amir Ebrahimi premiul pentru interpretare la Cannes 2022, spune povestea jurnalistei Rahimi, care călătoreşte în oraşul sfânt iranian Mashhad pentru a investiga cazul unui criminal în serie care ucide lucrătoare sexuale. Pe măsură ce Rahimi se apropie de demascarea crimelor, presiunile politice si religioase cresc iar ocazia de a se face dreptate devine din ce în ce mai îndepărtată: criminalul este văzut de mulţi ca un erou.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Născut în 1981 la Teheran şi plecat ulterior la studii în Suedia şi în cele din urmă în Danemarca, unde s-a stabilit, Ali Abbasi locuia încă în Iran la începutul anilor 2000, când Saeed Hanaei a ajuns în atenţia publicului ucigând 16 lucrătoare sexuale: „Cazul mi-a atras atenţia în timpul procesului. Într-o lume normală, nu există nicio îndoială că un om care a ucis 16 persoane ar fi văzut ca vinovat. Dar aici a fost diferit: o parte din public şi mass-media conservatoare a început să îl sărbătorească pe Hanaei ca pe un erou. (...) Intenţia mea nu a fost să fac un film despre un criminal în serie, ci despre o societate care ucide în serie. Este despre misoginia adânc impregnată în societatea iraniană, care nu este specifică religiei sau politicii, ci mai degrabă o chestie culturală. Misoginia se răspândeşte prin obiceiurile oamenilor. În Iran, urâm prin tradiţie femeile şi acest lucru este vizibil foarte des. În povestea lui Saeed Hanaei acest lucru este prezentat în cea mai pură formă a sa. Iar din acest motiv este necesar să arătăm perspective diferite ale societăţii iraniene”, spune Ali Abbasi.

O adevărată provocare de producţie prin tema abordată, „Holy Spider” trebuia iniţial să fie filmat în 2020 Iordania, dar pandemia a dat planurile echipei peste cap. Turcia a fost cea de-a doua opţiune, dar o intervenţie a ambasadorului turc din Teheran a interzis Turciei susţinerea filmului. În cele din urmă, filmările „Holy Spider” au avut loc în Iordania, cu multe piedici puse de pandemie şi nu numai. Una dintre preocupările importante ale echipei de producţie a fost securitatea actorilor iranieni, în special a actorului Mehdi Bajestani, care îl interpretează pe Spider Killer şi care în prezent locuieşte în Germania. Zar Amir Ebrahimi, actriţa din rolul principal, locuia deja de mulţi ani în Franţa, unde s-a stabilit după ce a fugit din Iran ca urmare a unui scandal sex tape din 2006, pentru care urma să fie închisă (a fost condamnată în absenţă la 10 ani de închisoare, 99 de bice şi interzis în a mai apărea în filme iraniene sau emisiuni tv). De asemenea, în urma acestui scandal care a ajuns în atenţia opiniei publice, arlamentul iranian a trecut o lege care pedepseşte cu moartea producţia de conţinut sexual explicit.

După proiecţia de la Cannes 2022 a filmului, regimul de la Teheran a reacţionat furios, Organizaţia de Cinema a Ministerului Culturii şi Orientării Islamice condamnând festivalul pentru alegerea lui „insultătoare şi motivată politic” şi comparând filmul cu cartea „Versetele Satanice” (1988, de Salman Rushdie).

Descris de guvernul iranian drept „fals, odios şi dezgustător”, „Holy Spider” a intrat în circuitul cinematografic internaţional  într-o perioadă de intense proteste antiguvernamentale în Iran legate de drepturile femeilor şi a beneficiat de aprecierea publicului şi de cronici pozitive din partea presei de specialitate: „Abbasi dezvăluie lucruri pe care mulţi ar prefera să le ţină ascunse” - Screen Daily; „Profund convingător şi intenţionat îngrozitor” - The Telegraph; „Cel mai deranjant lucru la acest film este că el nu se supune imaginaţiei febrile a unui scenarist, ci spune o poveste adevărată” - El Pais.

În timpul protestelor recente ale femeilor din Iran, actriţa Zar Amir Ebrahimi, născută la fel ca şi regizorul filmului în 1981 în Teheran, dar care în prezent locuieşte în Paris, a declarat: „Această Republică Islamică trebuie să se încheie. Femeile de astăzi îşi cunosc drepturile. Ele ştiu ce este viaţa şi libertatea de exprimare”. 

Ali Abbasi este născut în 1981 în Iran, dar stabilit în Danemarca, unde a studiat regia. A debutat în lungmetraj cu „Shelley” (2016), o dramă cu elemente horror, din a cărui distribuţie face parte şi actriţa română Cosmina Stratan, iar în 2018 a câştigat Un Certain Regard cu cel de-al doilea film al său, „Border”. De asemenea, recent a regizat două episoade din serialul „The Last of Us”, care are la bază jocul video cu acelaşi nume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.