Festivalul Outernational Days a început de vineri seara în Grădina Uranus, unde muzica internaţională a venit pe acordurile mult aşteptate ale trupei Les Filles de Illighadad, care încearcă să revoluţioneze muzica tradiţională a tuaregilor din Niger. De asemenea, spectatorii au dansat ”ca-n cartier” pe ritmurile aduse de proiectul Shamanelism a celor de la trupa IMPEX.
Outernational Days aşteaptă nume mari în acest weekend, care vor aduce acorduri orientale tocmai din Turcia, Kenya şi Senegal, înainte de sosirea lui Florin Salam pe scena ridicată în Grădina Uranus din Rahova.
Însă, prima zi a festivalului a început cu doar câteva zeci de spectatori strânşi în Grădina Uranus, care s-au transformat în sute odată cu urcarea Shamanelism pe scenă.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Massicot, Circuit Diagram şi Derya Yildirim au încălzit atmosfera, începând cu ora 19.00, însă puţini au fost cei care s-au strâns pentru a asculta muzica minimalistă a cehoaicelor sau acordurile de electro-funk ale germanilor de la Circuit Diagram, care nu prea şi-au găsit locul în grădină.
Proiectul Shamanelism a fost cap de afiş în prima noapte a festivalului, iar sute de persoane şi-au mişcat şoldurile pe ritmurile de clarinet şi saxofon ale lui Dani Deluxe, care s-au sincronizat cu chitarele electrice şi tobele băieţilor de la trupa românească IMPEX.
Muzica Shamanelism a reprezentat întreaga idee a festivalului, adică de a pune laolaltă diferite stiluri muzicale în speranţa că iese ceva pe care oamenii nu se vor sfii să se mişte. Românii de la IMPEX susţin că au pus bazele singurei trupe de houserockmanele, dar în combinaţie cu saxofonistul Dani Deluxe şi violonistul Jerry, au reuşit să pregătească publicul pentru acordurile lui Florin Salam.
”Noile” manele s-au prelungit puţin după ora 23.00, înainte ca petrecerea să se mute în clădirea The Ark Bucureşti, unde muzica a continuat până în zori, când s-au remarcat turcii de la iNSALAR, precum şi italienii de la Babau.
Totuşi, marea surpriză a serii a fost trupa Les Filles de Illinghadad, care a reuşit să aducă muzica nomazilor tuareg din savanele aride ale Nigerului până vizavi de Piaţa de Flori din Rahova.
Fetele îmbrăcate în costume tradiţionale au avut drept percuţie un castron de ceramică într-un vas de apă, iar la bas şi-a făcut apariţia un tuareg cu faţa acoperită de un voal, pregătit de o incursiune în Sahara.
Muzica din Illinghadad - un mic sat din savanele aride din regiunea Tahoua - a fost bine primită de bucureşteni, care s-au mişcat cum nu ştiau că pot pe ritmurile din Niger.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.