A 28-a ediţie a Festivalului Filmului Francez se va desfăşura în perioada 21-31 martie la Bucureşti şi în alte 12 oraşe din ţară: Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Arad, Braşov, Brăila, Constanţa, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş, anunţă organizatorul evenimentului Institutul Francez din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tema festivalului în acest an este "Vertiges" - vertijul şi variaţiile sale în cinema. Epoca noastră este marcată de schimbare, de o accelerare continuă şi de o pierdere a echilibrului, semne specifice vertijului. Oare trebuie să se schimbe totul ca să nu se schimbe nimic? Sau se schimbă oare totul cu adevărat? Şi dacă mâine e deja aici, ce ne poate spune cinemaul despre aceste schimbări? 

Julien Chiappone-Lucchesi, directorul general al Institutului Francez din România: „cele 27 de filme din cadrul Festivalului vor fi proiectate în cinematograful nostru, Elvire Popesco, şi, în funcţie de posibilităţile de programare, în alte douăsprezece oraşe din România, graţie partenerilor noştri extraordinari. În anul centenarului nostru, ne reînnoim şi oferim publicului român, în toată diversitatea sa, toate motivele de a continua să ne urmărească, aşa cum a făcut-o, cu fidelitate, încă de la începutul Festivalului. Mai mult, aş dori să subliniez că Festivalul îşi consolidează anul acesta secţiunea de industrie dedicată profesioniştilor din domeniu". 

Una dintre noutăţile festivalului este secţiunea "Mauvais genres", ce cuprinde o selecţie de filme franceze de gen (films de genre). În cadrul ei, publicul va putea viziona "Vincent doit mourir" de Stéphan Castang. Acest prim film, selectat în Semaine de la Critique la Festivalul de Film de la Cannes din 2023, spune povestea unui bărbat, Vincent, care este atacat în mod repetat şi fără motiv de persoane care încearcă să îl ucidă. Tot în această secţiune va fi prezentat şi filmul de animaţie SF "Mars Express" de Jérémie Périn, o poveste poliţistă care se petrece pe Pământ şi pe Marte, într-un viitor în care oamenii sunt înlocuiţi de roboţi – „un bun tribut adus filmului noir, amestecat cu cyberpunk. O adevărată plăcere“ (Screen International).

Festivalul îşi diversifică experienţele cu care îşi aşteaptă publicul, iar anul acesta găzduieşte, în premieră, o sesiune de filme în realitate virtuală, organizată în parteneriat cu CINETic. Publicul este invitat să se cufunde în universul creat de cinci filme care oferă o varietate de experienţe din punct de vedere al temei, formatului şi gradului de interactivitate. Filmele din programul VR sunt recomandate publicului cu vârste de peste 12 ani.

Pe lângă noutăţile acestei ediţii, festivalul îşi păstrează şi secţiunile tradiţionale: Panorama filmelor anului, Competiţia tinerelor talente - lungmetraj şi Competiţia tinerelor talente - scurtmetraj.

Secţiunea "Panorama" va prezenta cele mai importante titluri franceze recente, filme care s-au bucurat de un mare succes de public şi critică. Publicul va putea vedea astfel "Le Règne Animal" de Thomas Cailley, prezentat în 2023 în deschiderea secţiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul, care a vândut peste un milion de bilete în Franţa şi a primit 12 nominalizări la Premiile César, spune povestea unui tată şi a unui fiu, interpretaţi de Romain Duris respectiv Paul Kircher, care se luptă să supravieţuiască într-o lume în care tot mai mulţi oameni sunt transformaţi în animale.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În această secţiune va fi prezentat şi filmul "Une Année Difficile", de Eric Toledano şi Olivier Nakache, la rândul său un mare succes de public. Această comedie povesteşte cum Albert şi Bruno, interpretaţi de Pio Marmaï şi Jonathan Cohen se alătură fără convingere unei mişcări ecologiste. Publicul va putea vedea, de asemenea, "La Bête" - noul film al lui Bertrand Bonello - „un vis vast şi tulburător despre viitor şi trecut“ (The Guardian), selectat în competiţie la Festivalul de Film de la Veneţia. Filmul spune povestea lui Gabrielle, interpretată de Léa Seydoux, care trăieşte într-o lume din viitor dominată de inteligenţa artificială, în care emoţiile umane sunt considerate o ameninţare. De aceea, Gabrielle trebuie să îşi purifice ADN-ul, întorcându-se în vieţile sale anterioare, unde îl găseşte pe Louis, marea ei iubire.

Competiţia tinerelor talente - lungmetraj pune în valoare, ca în fiecare an, filmele de debut ale tinerilor regizori. Acestea intră în cursa pentru Premiul publicului, o bursă de 1000 euro oferită de Institutul Francez din România. Din competiţia acestei ediţii fac parte: "Rien à perdre", de Delphine Deloget, selecţionat pentru Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes 2023, în care Virginie Efira interpretează personajul unei mame care trebuie să se confrunte cu aparatul administrativ şi juridic, "Chien de la Casse", regizat de Jean-Baptiste Durand, nominalizat pentru cel mai bun film la Premiile César şi câştigător al Premiului publicului la Angers, "Paula" în regia Angelei Ottobah şi "Àma Gloria" semnat de Marie Amachoukeli – „o dramă emoţionantă despre legătura specială dintre o tânără franţuzoaică şi dădaca sa.“ (Screen International).

Competiţia tinerelor talente - scurtmetraj prezintă publicului român cinci scurtmetraje ale unor tineri cineaşti care au cucerit inimile publicului festivalurilor din Franţa. Un juriu format din tineri critici de film va selecta câştigătorul competiţiei. Premiul constă într-un sejur la Résidence de Poche a Institutului Francez din România la Bucureşti: un cadru ideal în care cineastul câştigător va putea să dezvolte un proiect de lungmetraj.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.