Cea de-a 77-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia a început miercuri seară cu o ceremonie emoţionantă pe care participanţii au folosit-o ca să îndemne la sprijinirea cinematografiei şi a sălilor de cinema în faţa serviciilor de streaming şi a provocărilor ridicate de pandemie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Înainte de premiera filmului „Lacci”, dramă semnată de Daniele Luchetti, care a fost bine primit de public, directori ai şapte festivaluri importante din Europa au citit o declaraţie în sprijinul cinematografelor.

„Astăzi, sălile de cinema îşi redeschid uşile, însă, ca festivalurile, cu un grad de incertitudine şi nelinişte. Dar fac asta cu speranţă şi convingere, pentru că ştiu că acum, mai mult ca oricând, nimeni nu poate trăi fără cinema”, se arată în declaraţie, citează Variety. „Nimeni nu poate trăi fără să vadă filme într-o sală, pe un ecran mare, cu public, cu toată sporovăiala şi liniştea. Vrem să repetăm ferm asta în seara aceasta: trebuie să avem grijă de cinematografele noastre. Şi împreună, ele şi noi, sălile şi festivalurile, ne luăm angajamentul să protejăm filmele, artiştii, profesioniştii, criticii, pe toţi cei care fac ca cinema-ul să existe”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Actriţa Cate Blanchett, preşedinta juriului de anul acesta, a vorbit în conferinţa de presă de dinaintea galei despre competiţia dintre sălile de cinema şi platformele de streaming. Ea a remarcat că, deşi mulţi oameni au fost „susţinuţi” de serviciile video-on-demand, „există o componentă vitală care lipseşte şi care este aici, în seara asta: străini adunaţi în întuneric, în aşteptarea unei experienţe colective”.

Ea a lăudat organizatorii festivalului pentru „inventivitate şi rezistenţă”, pentru că au montat primul eveniment major de la izbucnirea pandemiei, ceea ce este, în viziunea ei, „un miracol”.

Blanchett a subliniat că industria filmului, la fel ca toate celelalte, s-a confruntat cu provocări imense lunile acestea. „Mă aflu aici, în primul rând, şi spun asta în numele tuturor creatorilor din industrie care se află aici, în semn de sprijin şi de solidaritate cu cineaştii care au fost nevoiţi să îşi finalizeze filmele în circumstanţe foarte dificile”.

Într-o notă amuzantă, ea a spus că este foarte încântată să discute cu adulţi despre filme, având în vedere că „în ultimele şase luni am vorbit cu porci şi găini”.

Reluarea activităţii cinematografice este „o ocazie importantă pentru a examina lucruri pe care nu am fost forţaţi să le examinăm”. Unul dintre acestea fiind „streaming-ul şi implicaţiile lui în cinema”.

Comentariile ei au fost similare cu cele făcute de Alberto Barbera, directorul artistic al Festivalului de la Veneţia, care a avertizat că există riscul ca rolul cinematografelor să fie diminuat.

Delegatul general al Festivalului de Film de la Cannes, Thierry Frémaux, prezent de asemenea la Veneţia, a remarcat în urmă cu câteva zile că sălile de cinema există de peste 100 de ani, în timp ce platformele de streaming, de aproximativ cinci. „Vom vedea dacă peste 100 de ani vor sărbători a 105-a aniversare a platformelor”.

Actriţa britanică Tilda Swinton a primit miercuri seară trofeul onorific Leul de Aur pentru întreaga carieră. „Să fiu într-o încăpere cu oameni şi un ecran mare este o reală bucurie”.

Ceremonia a debutat cu un omagiu adus compozitorului Ennio Morricone, care a murit în luna iulie. Orchestra Roma Sinfonietta, fondată de maestru, a interpretat „Deborah’s Theme” din filmul „Once Upon a Time in America” al lui Sergio Leone, dirijată de Andrea Morricone, fiul compozitorului, fiind aclamată la scenă deschisă. 

Swinton a ţinut un discurs despre cinema pe care l-a încheiat cu „Wakanda Forever”, omagiu adus starului din „Black Panther”, actorul Chadwick Boseman, care a murit săptămâna trecută.

„Cinematograful este locul meu fericit, adevărata mea ţară natală”, a spus ea, remarcând că între cei care au primit trofeul onorific se numără mentori ai ei, „înţelepţii tribului meu”. 

Swinton a mulţumit Veneţiei, pe care l-a descris ca „cel mai vulnerabil şi maiestuos festival de film de pe Pământ”, pentru că a perseverat într-un an imposibil şi care „ne aminteşte că unele lucruri merg către nicăieri”.

Regizoarea Ann Hui din Hong Kong, cunoscută pentru „The Secret” (1979) şi „Boat People” (1982), va primi de asemenea un trofeu Leul de Aur onorific pentru întreaga carieră.

Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia 2020 se va încheia pe 12 septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.