Festivalul cântecului italian Sanremo - cel mai mare eveniment de showbiz din Italia - a fost criticat de Israel după ce rapperul Ghali care a participat la finala concursului a făcut apel la „oprirea genocidului” în timpul apariţiei sale pe scenă, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Alon Bar, ambasadorul Israelului în Italia, a declarat că festivalul, care atrage milioane de telespectatori şi este folosit pentru a alege candidatul italian pentru concursul Eurovision, a fost exploatat pentru a „răspândi ura şi provocarea într-un mod superficial şi iresponsabil” după apelul lui Ghali.

„În masacrul din 7 octombrie, printre cele 1.200 de victime s-au numărat peste 360 de tineri măcelăriţi şi violaţi în timpul festivalului de muzică Nova”, a postat Bar pe reţelele de socializare. „Alţi 40 dintre ei au fost răpiţi şi se află încă în mâinile teroriştilor. Festivalul Sanremo ar fi putut să-şi exprime solidaritatea cu ei. Este păcat că nu s-a întâmplat acest lucru”.

Noemi Di Segni, preşedintele Uniunii Comunităţilor Evreieşti din Italia, a declarat pentru agenţia de ştiri Ansa că este dezamăgită că platforma nu a fost folosită pentru a face apel la eliberarea ostaticilor. „Şi ei au dreptul la muzica lor şi la întoarcerea la casele lor”, a spus ea.

În mijlocul controversei, Roberto Sergio, directorul general al televiziunii de stat Rai, care difuzează festivalul, şi-a exprimat solidaritatea „cu poporul israelian şi cu comunitatea evreiască”. El a declarat că programele postului de televiziune „povestesc în fiecare zi tragedia ostaticilor aflaţi în mâinile Hamas” şi că vor continua să facă acest lucru, amintind totodată de "masacrul" din 7 octombrie.

Rugat să comenteze reacţia lui Bar, Ghali, ai cărui părinţi au venit în Italia din Tunisia, a declarat la emisiunea Domenica In: „Întotdeauna am vorbit despre aceste probleme, încă de când eram copil, nu de la 7 octombrie... faptul că ambasadorul vorbeşte aşa nu este bun. Politica terorii continuă, oamenii se tem să spună stop războiului, stop genocidului, trăim un moment în care oamenii simt că pierd ceva dacă spun 'Trăiască pacea'". 

Alţi artişti au făcut declaraţii împotriva războiului în timpul evenimentului. Cântăreţul Eros Ramazzotti a spus: „Gata cu sângele, gata cu războaiele”, în timp ce rapperul şi cântăreţul Dargen D'Amico a spus: „Sunt copii sub bombe, fără apă şi fără mâncare. Tăcerea noastră este o coresponsabilitate”.

Festivalul de la Sanremo - a cărui finală din acest an a fost câştigată de Angelina Mango - rareori se desfăşoară fără dispute sau fără critici din partea partidelor de extremă dreapta din Italia. Lucio Malan, un senator din partea Fratelli d'Italia, partidul condus de premierul Giorgia Meloni, a declarat: „Un festival de muzică nu este locul potrivit pentru a vorbi despre o criză internaţională, mai ales dacă se face într-o singură direcţie”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.