Lungmetrajul documentar „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, scris şi regizat de Claudiu Mitcu şi Mihai Mincan, va rula în cinematografele româneşti din 11 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Filmul va rula în Bucureşti (Cinemateca Union, Cinema Europa, Cinema Muzeul Ţăranului), Arad (Cinema Arta), Bârlad (Cityplex Victoria), Bistriţa (Centrul Cultural Dacia), Botoşani (Cinema Unirea), Craiova (Cinema Modern), Cluj-Napoca (Cinema Victoria), Gura Humorului (Centrul Cultural Gura Humorului), Iaşi (Cinema Ateneu), Piteşti (Cinema Trivale, Cinema “Sebastian Papaiani”), Sfântu Gheorghe (Cityplex Arta), Slobozia (Casa de Cultură), Târgu Mureş (Cinema Arta), Vaslui (Cityplex).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Documentarul va fi proiectat în avanpremieră la Braşov,  joi, 10 octombrie, de la ora 19.00, la Visssual.
Claudiu Mitcu va fi prezent la premierele din Arad (vineri, 11 octombrie, ora 19:00, Cinema Arta) şi Constanţa (sâmbătă, 19 octombrie, ora 18.00, Cinema “Jean Constantin”).

“Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole” va avea premiera la Sibiu miercuri, 23 octombrie, de la ora 20.00, în cadrul ESTE Filmul de Miercuri. Evenimentul va avea loc în prezenţa echipei.

Pe 31 octombrie, de la ora 20.00, documentarul va avea o proiecţie specială la Point Hub din Bucureşti.

Filmul, al cărui motto este „Acasă nu e decât distanţa dintre unde eşti şi unde visezi să fii”, a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

„Emigrant Blues” propune o interpretare neconvenţională a unuia dintre cele mai mari fenomene de migraţie din Europa secolului XXI. Filmul este construit ca un road movie atipic, un fel de ghid turistic neoficial al unei Europe diferite de cea din pozele agenţiilor de turism. Rezultatul este o colecţie de tablouri în mişcare, unele situate la graniţa cu pateticul, altele îmbibate de umor negru, o serie de viniete care descriu vieţile unor oameni uitaţi sau ignoraţi în ţara natală. Oameni care trăiesc departe de casele lor, permanent „străini”, permanent pe drumuri. Oameni care călătoresc mii de kilometri spre şi dinspre noua lor casă; un portret al copiilor de imigranţi români din Spania, unii născuţi acolo, alţii aduşi din ţară la vârste fragede, compus din arhive personale stocate pe telefoanele lor mobile. Frânturi vizuale despre dragoste, tinereţe şi nostalgie. Ultimul drum al unui român spre ţara natală, de data aceasta în spatele unui dric în a cărui cabină se află doi agenţi de pompe funebre. Câteva fragmente din poveşti despre oameni care visează la ţara lor natală, dar sunt prea speriaţi să se reîntoarcă şi să o ia, din nou, de la capăt.

În film apar Alexandru Dorobanţu, Florin Gigoiu, Cătălin Lucian Danciu, Daniela Nicoleta Danciu, Andra Yvonne Suciu, Andrea Lavu Precob, Ioan Gheorghe Bârsan Popa şi Adrian Bârsan Popa.

Claudiu Mitcu, născut în 1976, a absolvit Academia de Stiinţe Economice din Bucureşti. A lucrat timp de opt ani ca editor la Televiziunea Română, apoi, în anul 2004, a înfiinţat compania de producţie şi postproducţie Wearebasca. Este producătorul filmului „Monştri.” selectat în secţiunea Forum la Berlinala 2019 şi recompensat cu premiul juriului cititorilor Tagesspiegel, dar şi cu Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Film de la Sofia şi cu Golden Mimosa la Herceg Novi din Muntenegru.

A regizat documentarele „Circul Vesel” şi „Australia”, produse de HBO România, „Reţeaua”, coprodus de Parada Film şi HBO România, „Nisipuri”, „Noi doi”, „Maria”, „Paştele blajinilor”, „Procesul” şi „Aniversare”, a produs filme documentare ca „Petrecere” şi „Concurs la Ciupelniţa”, scurtmetrajele „Scor Alb”, „Bad Penny”, „Mă cheamă Costin”, „Miss Sueno”, şi a coprodus scurtmetrajele „Kowalski” şi „Ramona” (premiul Canal+ în secţiunea Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes 2015), regizate de Andrei Creţulescu.

Născut în 1980, Mihai Mincan a absolvit Facultatea de Filosofie de la Universitatea Bucureşti, urmată de un master la Universitatea din Poitiers (Franţa). Din 2004, a lucrat ca jurnalist. În 2008, a scris primul său scenariu pentru scurtmetrajul „Palmele”, regizat de George Chiper, selectat la festivaluri ca Locarno (2009), Rotterdam (2010) şi Cottbus (2009). A scris şi regizat scurtmetrajul „Alaska” (2014), inclus în „Love bus”, documentarul de lungmetraj „Bondoc”, selectat în competiţia oficială a Transilvania International Film Festival, Astra Film Festival, Anonimul IFF, şi scurtmetrajul „Cometa” (2017), selectat la Gent Film Festival. În prezent, se află în postproducţie cu un lungmetraj documentar şi cu un scurtmetraj de ficţiune, şi în dezvoltare cu lungmetrajul de ficţiune „Spre Nord” (participări la Villa Kult Residency Berlinale 2019, şi EAVE 2018).

Montajul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole” este semnat de Dragoş Apetri şi Cătălin Cristuţiu, imaginea, de Laurenţiu Răducanu şi George Chiper-Lillemark, iar sunetul, de Ioan Filip şi Dan-Ştefan Rucăreanu.

Producător executiv este Livia Rădulescu, producător este Radu Stancu, iar producător delegat, Ioana Lascăr.

„Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole” este o producţie deFilm, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Creative Europe – MEDIA of the European Union şi Societatea Română de Televiziune. Coproducător - Wearebasca.

În cinematografe, documentarul va fi distribuit de deFilm.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.