Eddie Van Halen şi Ozzy Osbourne se numără printre artiştii care i-au adus un omagiu lui Malcolm Young, chitarist şi cofondator al trupei AC/DC, care a murit sâmbătă, la vârsta de 64 de ani, după o îndelungată luptă cu boala.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ultimul concert al lui Malcolm Young a fost în Spania, alături de AC/DC, în 2010. După patru ani de la diagnosticarea cu demenţă, el a renunţat oficial la trupă, în 2014, iar grupul a continuat să susţină concerte şi să înregistreze cu nepotul lui, Stevie.

În urma anunţului decesului starului rock, numeroase vedete s-au exprimat prin intermediul social media.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Pe Twitter, Eddie Van Halen a scris: „Este o zi tristă în rock and roll. Malcolm Young a fost prietenul meu şi sufletul AC/DC. Am petrecut unele dintre cele mai frumoase momente ale vieţii mele alături de el, în turneul nostru european din 1984. Îi va fi simţită lipsa şi transmit sincere condoleanţe familiei, colegilor de trupă şi prietenilor”.

Ozzy Osbourne a scris: „Sunt atât de trist să aflu despre moartea încă unui prieten, Malcolm Young. Îi va fi simţită lipsa. Dumnezeu să binecuvânteze AC/DC”.

„Odihneşte-te în puterea rockului, Malcolm Young. Cel mai mare chitarist ritmic din întreaga istorie a rock 'n' roll-ului. Mulţumesc pentru tot”, a scris şi Tom Morello.

Trupa Skunk Anansie a publicat pe Facebook o fotografie a chitaristului, însoţită de mesajul: „Iubim AC/DC. Este o veste oribilă. Piatra de temelie a uneia dintre cele mai mari trupe din lume s-a dus. Îţi vom simţi lipsa”.

Chitaristul Matt Sweeney a comparat influenţa pe care a avut-o Young ca instrumentist asupra muzicii cu cea a lui Beethoven şi James Brown. „Chitara lui a luminat lumea. Felul lui de a cânta slab şi feroce a înjectat ritm şi molodicitate în cultura noastră precum Beethoven şi James Bronw. Eroul meu, odihneşte-te în pace”.

Zac Brown Band a publicat, de asemenea, un mesaj: „Este trist să aflăm că Malcolm Young a murit. Era inima şi sufletul trupei şi ciocanul de catifea al AC/DC. Cu siguranţă, în vom simţi lipsa”.

Cântăreţul Bryan Adams a scris: „Felul tău de a cânta la chitară a fost o uriaşă inspiraţie. Mulţumesc pentru asta”.

Paul Stanley, chitarist şi solist al trupei Kiss, a notat şi el: „Motorul AC/DC a murit. Un sfârşit tragic pentru un simbol nelăudat uneori. Unul dintre adevăraţii cei mai buni”.

Cariera lui Malcolm Young s-a întins pe parcursul a mai bine de patru decenii. Născut pe 6 ianuarie 1953, în Glasgow (Scoţia), Malcolm Young a fost descris de colegii de trupă drept „forţa care punea lucrurile în mişcare” şi ca „lider” al grupului. Compozitor şi chitarist al formaţiei, el a lucrat la 17 albume ale trupei, de la „High Voltage”, debutul din 1975, până la „Black Ice” (2008). Numele său apare şi pe albumul „Rock or Bust”, apărut în noiembrie 2014, fiind creditat pentru compoziţie. Toate partiturile sunt interpretate însă de nepotul său, Stevie Young.

Inspirat de fratele mai mare, George, care a făcut parte din grupul Easybeats, el a pus bazele trupei AC/DC, alături de mezinul familiei, Angus. O lungă perioadă s-a luptat cu dependenţa de alcool, iar în 1988, la scurt timp după lansarea albumului „Blow Up Your Video”, a realizat că lucrurile scăpaseră de sub control. Astfel, a luat o scurtă pauză din trupă şi a revenit în 1990, înregistrând şi lansând unul dintre cele mai de succes albume ale formaţiei - „The Razor Edge”.

ACDC - „Highway To Hell”
ACDC - „Highway To Hell”

Împreună cu întreaga formaţie, a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, în 2003.

Malcolm Young s-a retras din formaţia AC/DC, în 2014, după ce a fost diagnosticat cu demenţă. A fost căsătorit şi a avut o fiică şi un fiu.

Într-un interviu acordat postului de televiziune ABC, fratele său a povestit că simptomele bolii de care suferea Malcolm Young au apărut pe când lucrau la albumul „Black Ice” (2008).

„Când scriam piesele a devenit proeminent. Malcolm a fost mereu foarte organizat şi era ciudat să văd, pentru prima dată, că era dezorganizat. Era confuz în legătură cu multe lucruri. Atunci m-am gândit că ceva nu e în regulă. A fost apoi diagnosticat. A urmat cel mai bun tratament. I-am spus că, dacă nu vrea, nu trebuie să mergă mai departe cu trupa. Mi-a răspuns: «Nu, vreau să continui cât pot». (...) El mereu a vrut să ducă la capăt ce a început”, a spus Angus Young.

Numeroase riff-uri care nu au fost folosite se află în arhiva formaţiei. „Există cutii pline cu lucruri şi multe riff-uri şi idei de cântece pe care nu am apucat să le facem şi să le folosim”, a povestit el.

Albumele trupei, în rândul cărora se remarcă „Let There Be Rock” (1977), „Highway to Hell” (1979), „Back in Black” (1980), „For Those About to Rock We Salute You” (1981), „The Razors Edge” (1990) şi „Black Ice” (2008), au fost vândute în peste 200 milioane de copii pe plan mondial. AC/DC a concertat la Bucureşti, în mai 2010, în formula Brian Johnson (voce), Angus Young (chitară), Malcolm Young (chitară), Cliff Williams (bas) şi Phil Rudd (tobe).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.